Δευτέρα , 15 Απριλίου 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΩΖΕΙ ΤΟΥΣ «ΕΘΝΙΚΟΥΣ» ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ

megala-erga

27 ολόκληρα χρόνια άρμεγαν το δημόσιο με στημένους διαγωνισμούς. 27 χρόνια το πολιτικό προσωπικό όλων των κυβερνήσεων δούλευε για την «ανάπτυξή» τους. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού μετά από πολυετή έρευνα αποκάλυψε το πάρτυ δισεκατομμυρίων με τα μεγάλα έργα. εξυπηρετούσε  εργολάβων «άρμεγε» 27 χρόνια το Δημόσιο με σικέ δημοπρασίες. 27 χρόνια οι τράπεζες χρηματοδοτούσαν τα μεγάλα έργα με την εγγύηση του δημοσίου. 27 χρόνια όλοι γνώριζαν για την απάτη. 27 χρόνια ο λαός πλήρωσε την ανάπτυξή τους και σήμερα καλείται να πληρώσει και την κρίση τους.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα sofokleousin.gr, «Με βάση τα στοιχεία αυτά αποφαίνεται ότι εταιρείες των ομίλων Ελλάκτωρ, J&P Αβαξ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΕΓΕΚ, Τεχνική Ολυμπιακή και Intracom (μέσω της Intrakat) συμμετείχαν (με διαφορετικό χρόνο έναρξης) σε καρτέλ για τη χειραγώγηση διαγωνισμών δημοσίων έργων, από το 1989 έως και το 2016.

Σε αυτούς συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, οι διαγωνισμοί για τους μεγάλους οδικούς άξονες, το Μετρό, τον Προαστιακό, σιδηροδρομικές γραμμές και σταθμούς, καθώς και για έργα ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα).

Η έρευνα ολοκληρώθηκε με τη συνδρομή της εταιρείας «Τεχνική Ολυμπιακή», που είναι μία από τις άμεσα εμπλεκόμενες στο καρτέλ. Η εταιρεία του ομίλου Στέγγου (στον οποίο ανήκουν επίσης η κατασκευαστική «Μοχλός» και το συγκρότημα Πόρτο Καρρά,  έκανε αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα επιείκειας: Παρείχε δηλαδή κρίσιμες πληροφορίες που οδήγησαν στην αποκάλυψη των παραβάσεων, με αντάλλαγμα την πλήρη απαλλαγή της από πρόστιμα.

» Συμμετοχή κατά περιόδους στις συνεννοήσεις ή για συγκεκριμένους διαγωνισμούς είχαν ακόμη οι ακόλουθες εταιρείες: FCC, Vinci, Hochtief, Siemens, ΒΙΟΤΕΡ, ΕΚΤΕΡ, Θέμελη, Θεμελιοδομή, Κωνσταντινίδης, Alstom Transport, Iacovou Brothers, Archirodon Construction, Salini, Seli, Δομική Κρήτης, Ερέτβο, Αλέξανδρος Τεχνική, Nemesis, Van Oord, Tadei, Impresa, Rizzani και Μaire Tecnimont.

Στο καρτέλ συμμετείχαν και 15 ακόμη εταιρείες, των οποίων όμως οι παραβάσεις έχουν παραγραφεί και η ΕΑ δεν μπορεί να τους επιβάλει πρόστιμο. Πρόκειται για τις Μηχανική, ΑΤΤΙΚΑΤ, Έμπεδος, ΕΛΤΕΡ, ΑΛΤΕ, Προοδευτική, Τεχνοδομή, Καματάκης, Θεσσαλική, Ευρωπαϊκή Τεχνική, Πάρνων, ΕΡΓΑΣ, ΓΕΝΕΡ, ΕΛΤΕΚ και Somague Engenharia.»

Μετά τις ανακοινώσεις και την πολιτική εκμετάλλευση του πορίσματος της Επιτροπής Ανταγωνισμού με μεγαλοστομίες για κάθαρση, διαφάνεια, δικαιοσύνη, η κυβέρνηση με τα άρθρα 105 και  106 του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 18 Μαΐου, η κυβέρνηση εισάγει διατάξεις για την «διευθέτηση» των διαφορών με τους «εθνικούς» εργολάβους, προκειμένου οι τελευταίοι να συνεχίσουν την προσπάθεια για την ανάπτυξη της χώρας!

Έτσι η Επιτροπή Ανταγωνισμού μένει με το …πόρισμα στο χέρι, ακριβώς την ώρα που ετοιμαζόταν να ανακοινώσει τα πρόστιμα κι υποχρεώνεται να συνεργαστεί με τα καρτέλ για τη διευθέτηση των διαφορών.

Με την νέα διάταξη που αντικαθιστά την παρ. 3 του άρθρου 44 του ν. 3959/2011 προβλέπεται:

 «3. Σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης των προστίμων που έχουν επιβληθεί κατά τις διατάξεις των άρθρων 25 και 25α, εξαλείφεται το αξιόποινο των εγκλημάτων του παρόντος νόμου και των συρρεόντων εγκλημάτων που στρέφονται κατά της ιδιοκτησίας και των περιουσιακών δικαιωμάτων και τελούνται χωρίς χρήση βίας ή απειλής και επέρχεται πλήρης απαλλαγή από άλλου είδους διοικητικές κυρώσεις. Με την παροχή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής του προστίμου, αναστέλλεται η ποινική δίωξη για όσο χρόνο διαρκεί η ρύθμιση και ο οφειλέτης είναι συνεπής με τους όρους της. Κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής, αναστέλλεται η παραγραφή των εγκλημάτων χωρίς να ισχύουν οι χρονικοί περιορισμοί του εδαφίου α΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 113 του Ποινικού Κώδικα.».

Οι συνταξιούχοι από την άλλη καλούνται να επιστρέψουν το κουλούρι του ΕΚΑΣ για να μην αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις και κατασχέσεις …

Δείτε επίσης

ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  «Στην τυραννία πρέπει να πας κόντρα εξαρχής. Η απολυταρχία όταν καβαλικέψει είναι δύσκολο να …

Ένα σχόλιο

  1. Και η πλάκα είναι ότι το μόνο κόμμα που ζήτησε απόσυρση της διάταξης ήταν το… ήταν το… άντε να το πάρει: το Ποτάμι…
    (ε ρε πόση προπαγάνδα φάγαμε για να ψηφίσουμε)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *