Σάββατο , 13 Ιουλίου 2024

Οι κινητοποιήσεις στον Έβρο ενάντια στους φράχτες (φωτογραφίες + video) 

Αλεξανδρούπολη_ALEX.2

Με πολύ μεγάλη επιτυχία εξελίχθηκαν οι κινητοποιήσεις που διοργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ και ο Συντονισμός Σωματείων και Φοιτητικών Συλλόγων για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι, μεταναστευτικές και αντιρατσιστικές συλλογικότητες, απαιτώντας το γκρέμισμα του φράχτη στον Έβρο και ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

ORESTIADA6 (1)

Περίπου 700 διαδηλωτές αναχώρησαν Παρασκευή βράδυ από την Αθήνα με τρένο και με αυτοκίνητα, καθώς και από άλλες περιοχές της χώρας.

agrotes.nestos2

Το_Metro_στο_μπλόκο_των_αγροτών_στο_φράγμα_του_Νέστου

Ομάδα των διαδηλωτών συναντήθηκε με τους αγρότες στο μπλόκο του Έβρου, για να τους δηλώσουν την αλληλεγγύη τους. Ανάμεσά τους και ο Αντώνης Σταματόπουλος πρώην πρόεδρος του Σ.Ε.Λ.Μ.Α (Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών).

Οι διαδηλωτές συναντήθηκαν επίσης και με τους αγρότες στα μπλόκα του Έβρου, οι οποίοι σε ένδειξη συμπαράστασης στις κινητοποιήσεις ενάντια στον φράχτη, αποφάσισαν να ανοίξουν τους μπλοκαρισμένους δρόμους για να μετακινηθούν οι διαδηλωτές τις δύο μέρες των κινητοποιήσεων.

Αλεξανδρούπολη_2

Αλεξανδρούπολη_ALEX.3

Αλεξανδρούπολη_ALEX.5

Το Σάββατο 23/1 πραγματοποιήθηκε η διαδήλωση στην Αλεξανδρούπολη, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 1.000 άτομα. Έλληνες και μετανάστες από όλη την Ελλάδα αλλά και από τον Έβρο διαδήλωσαν στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης. Υπήρχε μεγάλη συμμετοχή εργατικών σωματείων και φοιτητικών συλλόγων.

Η διαδήλωση συνάντησε μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο της Αλεξανδρούπολης και για την πόλη αποτέλεσε ένα κεντρικό κινηματικό γεγονός.

Μετά τη διαδήλωση ακολούθησε συνέντευξη τύπου και η κεντρική εκδήλωση στο Δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης στην οποία μίλησαν: ο Γουέιμαν Μπένετ από το «Stand Up Against Racism» και το «United Against Fascism» της Βρετανίας· ο Εμιν Σακίρ, από την «Αντιρατσιστική Πλατφόρμα» από Τουρκίας· ο Γιώργος Τσιάκαλος, πανεπιστημιακός· ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας· η Έφη Λατσούδη από το «Χωριό του ‘‘όλοι μαζί’’» από την Μυτιλήνη· ο Γρηγόρης Καλομοίρης, ΕΕ της ΑΔΕΔΥ· ο Νάντερ Χαλμπούνι από τον «Σύλλογο Αποδήμων Σύρων στην Ελλάδα» και ο Τζεμαλή Μηλιαζήμ, δάσκαλος από την Ξάνθη.

ORESTIADA6 (1)

orestiada2

Παρεμβάσεις-χαιρετισμοί: Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος Σωματείου Εργαζόμενων Νοσοκομείου Αγ. Σάββας, Λία Δαμιανάκη, μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ Ξάνθης, Αντώνης Ρέλλας, σκηνοθέτης, Κίνηση Χειραφέτησης τόμων με Αναπηρία Μηδενική Ανοχή, Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, Κοινωνική κουζίνα «ο άλλος άνθρωπος».

Συντονίζουν: Ζανέτα Λυσικάτου, ειδικευόμενη γιατρός, Κική Γιαννάτου, μέλος ΔΣ ΟΛΜΕ

fraxthw.evros2

elme_evroy

fraxths.evros

Στις εκδηλώσεις/κινητοποιήσεις συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι συνδικαλιστικών, αντιρατσιστικών και αριστερών οργανώσεων από την Τουρκία. Δυστυχώς του τουρκικό κράτος εμπόδισε τους εκπροσώπους του κόμματος Εργασίας Τουρκίας (EMEP) να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις. Ανάμεσα στους Τούρκους που συμμετέχουν στις δράσεις στον Έβρο είναι και ο βραβευμένος διεθνώς ποιητής Γιασάρ Μιράτ.

Στη συνέχεια η κινητοποίηση συνεχίστηκε με ανάλογη μαζικότητα στις Καστανιές με κατεύθυνση το φονικό φράχτη του Έβρου.

Αλεξανδρούπολη_alex.12

fraxthw.evros

Η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε παράνομα τη διέλευση του πούλμαν με τους εκπροσώπους του Συντονισμού Σωματείων και Συλλογικοτήτων για Προσφυγικό/Μεταναστευτικό και άλλων φορέων που καλούσαν στις διήμερες κινητοποιήσεις ενάντια στο φονικό φράχτη του Έβρου στις δυο πλευρές των συνόρων.

Η αποστολή, επεδίωκε να περάσει τα σύνορα για να συμμετάσχουν στην κοινή προγραμματισμένη εκδήλωση με τα τουρκικά συνδικάτα και φορείς στην Κεσσάνη της Τουρκίας.

Τα 50 μέλη της αποστολής, (Έλληνες και Τούρκοι συνδικαλιστές, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες) βρέθηκαν εγκλωβισμένα στους Κήπους πάνω στη γέφυρα του Έβρου. Από την ελληνική πλευρά των συνόρων, υπήρχε παρουσία στρατού και αστυνομίας για να αποθαρρύνει την αποστολή από την επιμονή στο σκοπό της. Οι διαδηλωτές παρέμειναν πάνω στη γέφυρα περίπου 3 ώρες.

Καταγγελία από το συντονισμό για το προσφυγικό/μεταναστευτικό σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων και τους 50 συμμετέχοντες στην αποστολή στην Κεσσάνη:

toyrkia3

Καταγγέλλουμε την απόφαση της Τουρκικής κυβέρνησης, να απαγορέψει στα Ελληνικά συνδικάτα στους φοιτητικούς συλλόγους και στις συλλογικότητες, να περάσουν τα Τουρκικά σύνορα. Σήμερα Κυριακή 24/1 ήταν προγραμματισμένη εκδήλωση στην Τουρκική πόλη Κεσσάνη. Διοργανωτές ήταν τα Τουρκικά συνδικάτα και ο «Συντονισμός για το προσφυγικό/μεταναστευτικό σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων» σε μια εκδήλωση που ήταν στα πλαίσια των κινητοποιήσεων για να πέσει ο φράχτης του Έβρου, για ελεύθερη και ασφαλή διέλευση των μεταναστών και προσφύγων. Η τουρκική αστυνομία κατ’ εντολή της Τουρκικής κυβέρνησης, απαγόρευσε την είσοδο σε ένα πούλμαν με 50 εκπροσώπους με νόμιμα έγγραφα, σωματείων φοιτητικών συλλόγων, πολιτικών και συνδικαλιστικών συλλογικοτήτων και εκπροσώπους από τα Τουρκικά συνδικάτα.

Καταγγέλλουμε την όξυνση του αυταρχισμού και ολοκληρωτισμού της κυβέρνησης Ερντογάν. Αποτελεί πολιτική απαγόρευση χωρίς καμία τυπική δικαιολογία, με μοναδική εξήγηση «λόγους ασφαλείας». Θεωρούμε ότι η Ελληνική μαζί με όλες της κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ ευνοούν με την πολιτική τους στάση την Τουρκική κυβέρνηση στον κατήφορο του Ολοκληρωτισμού. Είναι ενδεικτικό της ανοχής-συνενοχής της ελληνικής κυβέρνησης το γεγονός ότι δεν έχει βγει επίσημη καταγγελία της Τουρκικής απαγόρευσης από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Όταν ο Κουρδικός λαός σφαγιάζεται στα Νοτιαοανατολικά της Τουρκίας, όταν συλλαμβάνονται Τούρκοι και Κούρδοι, πανεπιστημιακοί, εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, η Ελληνική κυβέρνηση καθώς και οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ, κλείνουν συμφωνίες συνεργασίας για το μεταναστευτικό και τις διεθνείς εξελίξεις. Γίνεται έτσι φανερό και στον πιο καλοπροαίρετο ότι έχουν την πολιτική ευθύνη για την ασυλία που απολαμβάνει η κυβέρνηση της Τουρκίας. Το μόνο που φοβούνται οι κυβερνήσεις, είναι η διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών όπου γης. Και αυτό φάνηκε και σήμερα. Οι Έλληνες και Τούρκοι εργαζόμενοι θα συνεχίσουμε να συντονίζουμε τον αγώνα και την πάλη μας πιο αποφασιστικά και πιο μαχητικά.

Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών!

toyrkia2

Εν τέλει δόθηκε η σχετική άδεια από τις αρχές της Τουρκίας, μετά από πολύωρη αναμονή.

Αντιπροσωπεία πέρασε τα ελληνοτουρκικά σύνορα στα Ύψαλα/Ipsala για να συναντήσει Τούρκους αλληλέγγυους/ες αντιφασίστες/ριες! Η συνέχεια και επιστροφή στο ελληνικό έδαφος από Καστανιές.

Το γκρέμισμα του φράχτη αποτελούσε μια ακόμα προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εκλογές της 25 Ιανουαρίου του 2015, πριν ακριβώς έναν χρόνο, ενώ είχε καταγγείλει την ανέγερσή του δια του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Θ. Δρίτσα, ως «υποκριτική και απάνθρωπη» απόφαση.

 Σήμερα, ο υπ. εξωτερικών Ν. Κοτζιάς δηλώνει ότι “Ο φράχτης στον Έβρο δεν είναι αρνητικό γεγονός” και  ότι ” Χάρη στην πολιτική που έχουμε στον Έβρο δεν έχουν περάσει ρεύματα προσφύγων από τα εδάφη, αλλά περνούν μόνο από τη θάλασσα”!!!

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, έως τις 10 Νοέμβρη 2015,  μέσα σε μόλις 11 μήνες, 512 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στο Αιγαίο…

Πηγές: info-war | facebook.com/ergatiki | facebook.ioanna | facebook.com/photo

www.pandiera.gr | www.topontiki.gr | mideniki.anoxι

Πηγή αναδημοσίευσης: http://www.elaliberta.gr

 

Δείτε επίσης

Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή θέλει χουντονόμους για να επιβληθεί

Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής – ΣΥΣΑ | Όλοι και όλες στη Βουλή, σήμερα, στις 4 μμ ενάντια …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *