Οι Πετρελαιοπηγές του ISIS

ISIS-PETROL-1

Η πλούσια περιοχή της Μέσης Ανατολής σε κοιτάσματα Πετρελαίου και Φυσικού αέριου συγκεντρώνει σήμερα το ενδιαφέρον και τους ανταγωνισμούς τόσο των υπερδυνάμεων όσο και των γειτονικών χωρών. Στη περιοχή συγκεντρώνονται και είναι έτοιμοι να συγκρουστούν μεγάλοι στρατοί και μεγάλα συμφέροντα. Η εξαιρετική παρουσίαση που ακολουθεί αποτελεί αναγκαίο εργαλείο για να αντιληφθούμε το μέγεθος των στρατηγικών ανταγωνισμών και τις ενδεχόμενες σοβαρές εξελίξεις και ευρύτερες ανακατατάξεις στη περιοχή, ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τους Financial Times ο ISIS εισπράττει 1.5 εκ δολάρια την ημέρα από τις πετρελαιοπηγές που έχουν πέσει στα χέρια του στην Συρία και το Ιράκ (βλέπε μαύρες κηλίδες στις μωβ περιοχές). Οι μωβ περιοχές είναι οι περιοχές που ελέγχονται από τον ISIS, οι  μπλε περιοχές στα παράλια είναι οι περιοχές που ελέγχονται από τους Αλαουίτες του Άσαντ, και οι πράσινες στα βόρεια οι περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους. Έχω μαρκάρει με κίτρινο τις περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους.

Χάρτης 1

ISIS Oil 1

Να προσθέσω κάτι σημαντικό. Ο ISIS σίγουρα μπορεί να πουλάει πετρέλαιο στην Συρία και το Ιράκ. Βλέπετε όμως στον χάρτη ότι υπάρχει μία μωβ λωρίδα που ενώνει τις πετρελαιοπηγές που ελέγχει ο ISIS με την Τουρκία. Από το λιμάνι Ceyhan της Τουρκίας στην Μεσόγειο, το οποίο έχω βάλει σε κόκκινο κύκλο, η Τουρκία ήδη εξάγει πετρέλαιο. Στο Ceyhan καταλήγουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου από τους Κούρδους του Ιράκ, από το Αζερμπαϊτζάν, γιατί όχι και από τον ISIS αναρωτιέμαι εγώ;

Η ζώνη ανάμεσα στις πράσινες περιοχές, που είναι οι περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι, και την οποία έχω χρωματίσει με κόκκινο, είναι η ζώνη που ο Ερντογάν ζητούσε από τον Ομπάμα σχηματιστεί  το περίφημο buffer zone με την είσοδο του Τουρκικού στρατού. Ο Ερντογάν ζητούσε αντάλλαγμα το buffer zone προκειμένου να βοηθήσει στον περιορισμό του ISIS. Βλέπετε στον χάρτη πόσο σημαντική είναι αυτή η περιοχή για να εισρέει στην Τουρκία φτηνό λαθραίο πετρέλαιο από τις πετρελαιοπηγές του ISIS. Και καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν αρέσει στην Ρωσία, γιατί το πετρέλαιο από το Ceyhan μπορεί να καταλήγει στην Ευρώπη, ξεπλυμένο από την Τουρκία. Ούτε φυσικά στην Σαουδική Αραβία αρέσει αυτό, γιατί και αυτή πουλάει κάποιες ποσότητες στην Ευρώπη. Η Ρωσία είναι βέβαια αυτή που κυρίως θίγεται, γιατί τα μεγάλα έσοδα της Σαουδικής Αραβίας προέρχονται από την Ασία.

Εκτός από το πετρέλαιο, η ζώνη ανάμεσα στις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι, είναι η περιοχή που χρησιμοποιεί η Τουρκία για να ενισχύει τις ομάδες των Ισλαμιστών που υποστηρίζει.

Χάρτης 2. Οι Μεγάλες Πετρελαιοπηγές (μαύρο) και αποθέματα Φυσικού Αερίου (κόκκινο)
map-2

 

Χάρτης 3. Συρία-Ιράκ

map-3

 

Χάρτης 4. Μέση Ανατολή

Map of the Middle East

Χάρτης 5. Το Τρίγωνο των Συγκρούσεων : Τουρκία-Σαουδική Αραβία-Ιράν

map-4

 

Χάρτης 6. Οι Εθνο-Θρησκευτικοί Διαχωρισμοί της Συρίας το 1976
Με ανοιχτό πράσινο οι περιοχές με πλειοψηφία Αλαουιτών, με ροζ αυτές με Κούρδους, με σομόν αυτές με Σουνίτες Μουσουλμάνους, με σκούρο πράσινο αυτές με Δρούζους, και με άσπρο οι αραιοκατοικημένες ή ανάμεικτες.

map-5

Χάρτης 7. Σουνιτικοί (Αραβό-Τουρκικοί) Αγωγοί VS Σιιτικοί Αγωγοί (Ιράν-Ιράκ)

map-6

Χάρτης 8. Μέση Ανατολή 3D

Ch Points

Χάρτης 9. Ρωσικοί Αγωγοί Φυσικού Αερίου προς την Ευρώπη (η τελευταία κόκκινη γραμμή είναι ο South Stream που προς το παρόν έχει ακυρωθεί)

_Gazprom_

 

Χάρτης 10. Αγωγοί από Κουρδιστάν και Αζερμπαιτζάν προς Τουρκία και Ευρώπη

_Southern_Energy_Corridor

 

Χάρτης 11. Ρωσικοί Αγωγοί προς Ευρώπη (πράσινο), και πιθανοί Αραβικοί (μωβ) και Ιρανικοί (κόκκινο) Ανταγωνιστικοί Αγωγοί

Pipelines

 

Χάρτης 12. Ανταγωνιστικά Δίκτυα για τους Ρώσους, τους Άραβες και τους Ιρανούς (Νορβηγία, Αλγερία, Λιβύη)

 

map-7

Πίνακας 1. Πλουσιότερες Χώρες σε Αποθέματα Πετρελαίου (1η η Βενεζουέλα)
Richest in Oil Reserves
Πίνακας 2. Πλουσιότερες Χώρες σε Αποθέμτα Φυσικού Αερίου (1η η Ρωσία)

Richest Countries in the World in Natural Gas Reserves

Για περισσότερες πληροφορίες βλέπε “Ρωσία VS Τουρκία : Το Γεωπολιτικό Παιχνίδι με τους Αγωγούς South Stream και Turk Stream”, στην παρακάτω διεύθυνση

http://tinyurl.com/pkdnnly
Για χάρτη βλέπε

http://ig.ft.com/sites/2015/isis-oil/?ftcamp=engage/email/topics/topics/inside_isis/crm&utm_source=topics&utm_medium=email&utm_term=topics&utm_campaign=inside_isis

Για άρθρο βλέπε

“Isis Inc: how oil fuels the jihadi terrorists”

http://www.ft.com/intl/cms/s/2/b8234932-719b-11e5-ad6d-f4ed76f0900a.html#axzz3p0Cg3Hwx

Πηγή: http://iakovosal.blogspot.gr/2015/10/isis_19.html

Μέσω: http://diktiospartakos.blogspot.gr/2015/10/isis_25.html

Δείτε επίσης

Ετοιμάζεται να στείλει Στρατό η κυβέρνηση σε Μέση Ανατολή και Αφρική;

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ –  Απεργοσπάστης Στρατός για χάρη του συνεδρίου Ασφάλειας στη Ρόδο πάει σε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *