Τετάρτη , 29 Μαΐου 2024

Οι πρόσφυγες επιστρέφουν στο Kobane!

kobane

Παρά τις εκτεταμένες ζημιές στην πόλη, που ξεπερνούν το 80 %, στo Kobane συνεχίζεται σταθερή η ροή των ανθρώπων που επιστρέφουν στο καντόνι από γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία. Επί του παρόντος, πάνω από 200.000 άνθρωποι από τις συνολικά 400.000 του πληθυσμού έχουν επιστρέψει και κάθε εβδομάδα καταγράφεται μια σταθερή ροή από 1500-3000 πρόσφυγες που επιστρέφουν στην σε Kobane. Η επιστροφή επιλέγεται λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης στη γειτονική Τουρκία και της εμπιστοσύνης που έχει καλλιεργηθεί από τις λαϊκές δυνάμεις της Kobane για ανοικοδόμηση που έχει ξεκινήσει και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Η συνεχιζόμενη απειλή, όσο και οι αιματηρές επιθέσεις από την Τουρκία και τον ISIS δεν κάμπτουν το ηθικό και την πρόθεση επιστροφής στα πατρικά εδάφη των Κούρδων της περιοχής. Οι ανάγκες στέγασης όπως ανακοινώσει ο YPG δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν κι έτσι το στρατόπεδο φιλοξενίας Mishtanur που έχει οργανωθεί από το 2015 φιλοξενεί σήμερα 5.000 άτομα και συνεχώς επεκτείνεται.

Τα κλειστά σύνορα μεταξύ Τουρκίας-Rojava και ιδιαίτερα με το Kobane κάνουν εξαιρετικά δύσκολο το έργο της αποστολής προμηθειών, ωστόσο η Επιτροπή  Ανασυγκρότησης της λαϊκής διοίκησης στην Kobane καταφέρνει σε πρώτη φάση την υλοποίηση προγράμματος ανοικοδόμησης 1500 κατοικιών που θα στεγάσουν τα πιο ευάλωτα μέρη των κατοίκων που ζουν σε προσωρινά καταλύματα.

kobane-2

Η λαϊκή διοίκηση έχει καταφέρει να εξασφαλίσει δωρεάν διανομή καυσίμων για τη διάρκεια του χειμώνα, επιδοτούμενα προγράμματα και παροχές σε σιτηρά, σπόρους για την περίοδο φύτευσης, ψωμί, βασικά τρόφιμα  αλλά και ζώα (πρόβατα, κατσίκια) κ.λ.π. σε περισσότερες από 1300 οικογένειες προκειμένου να εξασφαλίσουν μια αξιοβίωτη και αξιοπρεπή κατά το δυνατόν σε μια εμπόλεμη περιοχή, ζωή.

Ένα δίκτυο αρτοποιείων έχει δημιουργηθεί παράλληλα στην πόλη καλύπτοντας τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής για ψωμί.

Μαζί ένα πρόχειρο νοσοκομείο που παρά τις ελλείψεις σε επαρκή έμψυχο υλικό και τις τεράστιες ελλείψεις σε φαρμακοτεχνικά εφόδια καταφέρνει να παρέχει υπηρεσίες υγείας.

Επιδίωξή μας λένε τα συμβούλια διοίκησης στην περιοχή είναι να ενθαρρύνουμε την επιστροφή των συμπατριωτών μας, να συμμετέχουν ενεργά στην ανοικοδόμηση της κοινότητάς τους, να ελέγχουν τη διαδικασία ανοικοδόμησης χρησιμοποιώντας τα χέρια, το μυαλό και τις γνώσεις, άνδρες και γυναίκες μαζί ισότιμα, για την ανοικοδόμηση και την οργάνωση της κοινωνίας μας με ισονομία, δικαιοσύνη, οικολογική ευαισθησία και άμεση δημοκρατία.  

Ακούει η δύση; Ακούει και ανησυχεί πολύ κι ετοιμάζεται να τινάξει την περιοχή στον αέρα. Η κοινωνία της Kobane αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τα συμφέροντα που συγκρούονται στην περιοχή. Οι Κούρδοι στο Kobane ζητάνε τη συμπαράσταση μας για να οργανώσουν τη ζωή τους και να μείνουν στη γη τους. Ένα μεγάλο αντιπολεμικό κίνημα στη δύση μπορεί να ενισχύσει τον αγώνα τους για γη κι ελευθερία. 

http://kurdishquestion.com

 

Δείτε επίσης

Ετοιμάζεται να στείλει Στρατό η κυβέρνηση σε Μέση Ανατολή και Αφρική;

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ –  Απεργοσπάστης Στρατός για χάρη του συνεδρίου Ασφάλειας στη Ρόδο πάει σε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *