Κυριακή , 14 Ιουλίου 2024

Οικουμενική; Εκλογές; Grexit; Άτακτη χρεοκοπία;

web151214_640-georgopalis
Σκίτσο του Δημήτρη Γεωργοπάλη | https://georgopalis.files.wordpress.com/2014/12/web151214_640.jpg |δημοσιεύτηκε στην REALNEWS


Όλα παίζουν κι όλα παίζονται. Τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά με απίστευτη ταχύτητα. Η εμμονή των δανειστών – με προεξάρχουσα – τη Γερμανία και το ΔΝΤ για όλο και σκληρότερα μέτρα δεν είναι ανεξάρτητη από το γεγονός /δεδομένο της μεγάλης φούσκας που λέγεται  Deutsche Bank και απειλεί να τινάξει τον πλανήτη στον αέρα.

Όλα τα στοιχεία που αποκαλύπτονται τις τελευταίες ώρες δείχνουν ότι η Deutsche Bank βρίσκεται σε δεινή θέση και κινδυνεύει με χρεοκοπία μέσα στο 2016:

Η μετοχή της έχει πέσει 50% το τελευταίο τρίμηνο. Κοινή πρόβλεψη όλων των επενδυτικών κεφαλαίων θεωρεί τα 2/3 του ενεργητικού της γερμανικής τράπεζας είναι εντελώς επισφαλή. Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα από A- σε ΒΒΒ. Τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) έχουν εκτοξευτεί για την περίπτωση της Deutsche Bank, δεδομένα που θυμίζουν την Lehman Brothers.

Η έκθεση της τράπεζας στις αναδυόμενες αγορές (Βραζιλία, Μεξικό, Ρωσία, Κίνα είναι τεράστια. Μόνο σε παράγωγα προϊόντα (derivatives) η συνολική αξία της θέσης έκθεσής της ανέρχεται σε 55 τρισ. Ευρώ. Εδώ πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη οτι το ΑΕΠ της Γερμανίας είναι 2,7 τρισ.€ και όλης της Ευρώπης 14 τρισ.€.

Στα καθ’ ημάς: Η κυβέρνηση παραπαίει τυφλή, χωρίς κανένα μπούσουλα. Άγεται και φέρεται από τις διαθέσεις των «δανειστών», εκλιπαρεί για την αξιολόγηση που θα της δώσει την «ανάσα» των 5,7 δις.€ όταν μέχρι τον Ιούλιο έχει να πληρώσει 8δις.€ σε ΔΝΤ και ΕΚΤ. Το απόλυτο αδιέξοδο …

Έτσι στο Μαξίμου η στενή κυβερνητική ομάδα επεξεργάζεται όλα τα ενδεχόμενα για την πολιτική διαχείριση του αδιεξόδου, αρνούμενη να αντιληφθεί το μέγεθος της νέας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης που απειλεί να καταβροχθίσει τη μικρή Ελλάδα μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ.

Η οικουμενική δεν περπατάει αφού οι  μικροί τους οποίους έχει βολιδοσκοπήσει ο Πρωθυπουργός αρνούνται συμμετοχή χωρίς τη ΝΔ στην κυβέρνηση. Όλοι, της τελευταίας συμπεριλαμβανόμενης, αρνούνται οποιαδήποτε προσφυγή στην οικουμενική με τον Τσίπρα πρωθυπουργό, δεδομένο που ο ίδιος και η ηγετική ομάδα απορρίπτουν χωρίς συζήτηση.

Οι «εταίροι» αυξάνουν τις πιέσεις για ευρύτερη κυβερνητική συνεργασία, διέξοδο όπως εκτιμούν, από την εύθραυστη και απαξιωμένη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ που κινδυνεύει να καταρρεύσει από το μέτωπο με την κοινωνία.

Οι εκλογές είναι η πιθανότερη επιλογή για την απόδραση του κ. Τσίπρα και φαίνεται ως το πιθανότερο σενάριο για το επόμενο δίμηνο, γεγονός που ενισχύει η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου επι το αναλογικότερο ώστε η εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ να τον κρατήσει πάρα ταύτα εντός του πολιτικού γίγνεσθαι.

Το πολιτικό σύστημα συνολικά προσδεμένο στον εξωτερικό παράγοντα, εθελόδουλο και εντελώς υποταγμένο είναι ανίκανο να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα που εξελίσσονται με ταχύτητα φωτός. Σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη ιστορική περίοδο η κοινωνία είναι εκείνη που μπορεί να προλάβει τα χειρότερα και να δρομολογήσει τις εξελίξεις στην αντίθετη κατεύθυνση μιας ολοκληρωτικής και ασύνταχτης χρεοκοπίας που οδηγείται η χώρα.

Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μαζί με τους αγρότες που έχουν τεθεί επικεφαλής στην κορυφαία ιστορική μάχη μεταξύ κεφάλαιου και εργασίας αποτελεί μοναδική διέξοδο στα αδιέξοδα που πολλαπλασιάζονται. Η έξοδος από την ΕΕ/ ευρωζώνη και η άρνηση αναγνώρισης οποιουδήποτε χρέους αποτελεί τη μοναδική επιλογή και ελπίδα διάσωσης αυτές τις ώρες.

Δείτε επίσης

ΤΟ ΘΗΡΙΟ ΔΕΝ ΧΟΡΤΑΙΝΕΙ ΠΟΤΕ

Η καθημερινή «διαπραγμάτευση» κι όλοι μαζί οι κυβερνητικοί «διαπραγματευτές» και καρεκλοκένταυροι της εξουσίας που παρελαύνουν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *