Παρασκευή , 19 Ιουλίου 2024

ORANGE WATER ART FESTIVAL | ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΡΑΣΕΩΝ

Eozen-Agopian1Το Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης ORANGE WATER ξεκίνησε φέτος το καλοκαίρι τις δράσεις του με τη δράση “Χωροχρόνος” στο “The Loft” στην Αθήνα και στη συνέχεια εξελίσσεται με τις εκθέσεις στην Πάρο, τα εγκαίνια των οποίων έγιναν το Σάββατο 25 Ιουλίου.
Ενημερωτικά το κοινό μπορεί να επισκεφτεί τις εκθέσεις που παρουσιάζονται στις αίθουσες της Μαρίνας και του Αγίου Αθανασίου στη Νάουσα, στο Κοινοτικό Μέγαρο Λευκών στις Λεύκες και στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάρου στην Παροικιά (Δημητρακόπουλος). Οι ώρες λειτουργίας των χώρων είναι: 20:00 – 00:00.

Από τις 4 Αυγούστου οι δράσεις του Φεστιβάλ εξελίσσονται στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου το κοινό μπορεί να επισκεφτεί τη Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου στην επιβλητική “Βασιλική του Αγίου Μάρκου”στην πλατείου Ελευθερίου Βενιζέλου. Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 5 Αυγούστου παρουσία του Robert – Jan Sieben, επιτετραμμένου της Ολλανδικής Πρεσβείας.

Θα ακολουθήσει δράση του Φεστιβάλ στα Χανιά, ενώ οι δράσεις του θα ολοκληρωθούν περί τα μέσα Σεπτεμβρίου στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Ad Arma, Anutosh, Barbara De Vries, Bert Van Santen, Eozen Agopian, Gert Van Oortmerssen, 
Hans Giesen, Henk Puts, Iris Zoric, Jan Mulder, John Sikking, Par Stromberg, Paulien Lethen, Peter Hey, Wim Drion, 
Αγγέλικα Βαξεβανίδου, Άγγελος Αντωνόπουλος, Άγγελος Σκούρτης, Αποστόλης Ζολωτάκης, Απόστολος Φανακίδης, 
Βερα Λυνν, Γιώργος Παπαγεωργίου, Δήμητρα Χανιώτη, Δημήτρης Καρατζάς, Εύα Βασδέκη, Θοδωρής Δασκαλάκης, 
Κέλλυ Αθανασιάδου, Κυριάκος Μορταράκος, Κωνσταντίνα Κατρακάζου, Κώστας Τσώλης, Λίνα Μπέμπη, Μαρία Σχινά, 
Νίκος Μόσχος, Νίκος Παπαδημητρίου, Νίκος Τσιλογιάννης, Ομάδα Unsample, Πάνος Αρχολέκας, Πάνος Μητσόπουλος, 
Σπυριδούλα Πολίτη, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, Χρήστος Τσάμης.

Το γενικό εννοιολογικό πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ είναι το «Τοπίο Μνήμης», ενώ το κεντρικό κείμενο της επιμέλειας υπογράφει η Δρ. Ντόρα Ρογκάν.

anutosch1

Συνοπτικό Εννοιολογικό Σημείωμα // «Τοπίο Μνήμης»
«Πρόκειται για μια μεγάλη ομαδική εικαστική έκθεση  Ολλανδών και  Ελλήνων καλλιτεχνών· όλοι τους διακεκριμένοι και κάποιοι από αυτούς ακαδημαϊκοί, αντιπροσωπευτικό δείγμα της σύγχρονης εικαστικής σκηνής των δύο χωρών που εκτείνεται από την αφαίρεση μέχρι τον ρεαλισμό. Η έκθεση πραγματεύεται την σχέση του βλέμματος αναφορικά με την ανάμνηση και την πραγματικότητα. Η μνήμη ως έννοια εμπεριέχει και την αμνησία είτε επιλεκτικά – με συνειδητή ή ασυνείδητη διαδικασία, είτε μέσω των προκαταλήψεων και των ιδεών που επηρεάζουν το φιλτράρισμα της πληροφορίας. Οι ταχύτατες εξελίξεις στη νευρολογία και τη χαρτογράφηση του εγκεφάλου έχουν αποκαλύψει συγκλονιστικές λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία της μνήμης. Το ανθρώπινο μάτι δεν είναι μόνο λήπτης της εξωτερικής εικόνας  αλλά ταυτόχρονα λειτουργεί και ως οθόνη προβολής εικόνων που προβάλλονται από τον εγκέφαλο. Έτσι ο κάθε άνθρωπος βλέπει και άρα αντιλαμβάνεται τον κόσμο με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Οι καλλιτέχνες στην παρούσα έκθεση καλούνται να πραγματευτούν τον υποκειμενικό χαρακτήρα της μνήμης χρησιμοποιώντας την ως δημιουργικό ερέθισμα στο έργο τους. Επεξεργάζονται το στοιχείο της μνήμης με τρόπο ιστορικό, πολιτικό, μυθολογικό, ονειρικό, ψυχεδελικό, θρησκευτικό. Παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, γλυπτά και εγκαταστάσεις με τη χρήση μεικτών τεχνικών, ψηφιακών μέσων και conceptual art».

Υπό την Αιγίδα της Ολλανδικής Πρεσβείας, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Τουρισμού

Νίκος-Τσιλογιάννης1
Για λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με τις δράσεις του Φεστιβάλ μπορείτε να απευθύνεστε στο ακόλουθο link:

https://www.facebook.com/orangewaterart?ref=hl

Δείτε επίσης

Το μελλοντικό ”κοινωνικό συμβόλαιο” από τους εκμεταλλευτές στους εκμεταλλευόμενους

Έχουμε ήδη εισέλθει στην περίοδο της οριστικής κρίσης του ”βιομηχανοκεντρικού” καπιταλισμού. Ο καπιταλισμός με βάση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *