Παρασκευή , 19 Ιουλίου 2024

ΟΡΙΣΤΙΚΗ Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ

tsipras.giounker

Ε. Αμανατίδου-Πασχαλίδου, Ν. Βαλαβάνη, Κ. Δελημήτρος, Κ. Ζαχαριάς, Ζ. Ζάννας, Κ. Ησυχος, Α. Κυρίτση, Ζ. Κωνσταντοπούλου, Θ. Κώτσιας, Κ. Λαπαβίτσας, Κ. Κριτσωτάκης, Δ. Στρατούλης, , Δ. Κοδέλας, Ε. Σωτηρίου, Β. Χατζηλάμπρου, Ι. Σταθάς, Α. Σκούμας, Δ. Χαραλαμπίδου, Ι. Γαιτάνη, , Η. Ιωαννίδης, Α. Τσανάκα, Ε. Διαμαντόπουλος, Κ. Σαμοίλης, Ρ. Μακρή, Ε. Ουζουνίδου, Ι. Ζερδελής, Θ. Πετράκος, Ε. Ψαρέα, Στ. Λεουτσάκος, Π. Λαφαζάνης, Β. Κυριακάκης, καταψήφισαν το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Στους παραπάνω προστίθενται και οι Η. Διώτη, Κ. Δερμιτζάκης, Δ. Τζήκα, Ν. Κασιμάτη, Β. Λέβα που οριστικοποιούν το σύνολο των βουλευτών που αρνήθηκαν να στηρίξουν τη κυβέρνηση στους 36.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μπήκε όντως μπροστά καταγγέλλοντας τη κυβέρνηση για συνταγματική εκτροπή και πραξικόπημα. Δηλώσεις με ιδιαίτερο βάρος και σημασία αφού ο θεσμικός της ρόλος και τα όσα δήλωσε αναιρούν τη χθεσινή «νίκη» του μνημονιακού στρατόπεδου και ανοίγουν το δρόμο για ευρύτερες πολιτικές ανακατατάξεις και εξελίξεις.

Είναι προφανές ότι η Ζ. Κωνσταντοπούλου είναι η μόνη που μπορεί να ηγηθεί του νέου πολιτικού φορέα που ετοιμάζεται. Απέδειξε εκτός όλων των άλλων ότι διαθέτει πολιτική γενναιότητα και δεν φοβάται να αναμετρηθεί με την εκτεταμένη πολιτική και οικονομική διαπλοκή που οργίασε όλες αυτές τις μέρες για να προασπίσει τα συμφέροντας της, διεξάγοντας έναν άνευ προηγουμένου πόλεμο στη πρόεδρο της βουλής.

«Ναι» σε δύο μέτρα ψήφισε ο Γ. Βαρουφάκης επιδιώκοντας έναν συμβολισμό, όπως το εξήγησε ο ίδιος: «Σήμερα λοιπόν ψηφίζω ΝΑΙ σε δύο μέτρα τα οποία τα είχα προτείνει ο ίδιος, αν και υπό ριζοσπαστικά διαφορετικές συνθήκες και προϋποθέσεις.

Είμαι, δυστυχώς, βέβαιος ότι η ψήφος μου δεν θα βοηθήσει την κυβέρνηση στον κοινό μας σκοπό. Κι αυτό επειδή η Συμφωνία του Euro Summit, στην οποία εντάσσονται τα δύο αποψινά μέτρα, είναι σχεδιασμένη να αποτύχει. Την δίνω όμως στους συντρόφους μου με την ελπίδα να κερδίσουν χρόνο ώστε, όλοι μαζί ενωμένοι, να σχεδιάσουμε την νέα αντίσταση στον αυταρχισμό, στον μισανθρωπισμό, και στην υποκινούμενη επιτάχυνση και εμβάθυνση της κρίσης».

Οι Ν. Παππάς και Ο. Γεροβασίλη αναγνώρισαν δημόσια ότι το ρήγμα είναι γεγονός και δεν μπορεί να αντιστραφεί. Δείχνουν προφανώς την έξοδο στους 36+ επιλέγοντας το μη χείρον βέλτιστον. Η αντιστρόφως ανάλογη δύναμη του «Όχι» στα μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά στα στελέχη και τα μέλη των οργανώσεων δημιουργεί πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στον Αλ. Τσίπρα και τη κυβέρνηση που είναι υποχρεωμένη να οδηγηθεί σύντομα σε εκλογές. Εκτός και εάν αποδεχτεί ο Αλ. Τσίπρας τη πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΝΔ), εχθές στη βουλή, να αξιοποιήσει το βάθος της τετραετίας και να κυβερνήσει με τα δεκανίκια των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ. Εξέλιξη που έχει και τη θετική ανταπόκριση των «εταίρων» μας. Οι επόμενες μέρες θα το επιβεβαιώσουν ή θα το διαψεύσουν.

Καταλυτικό παράγοντα στις επερχόμενες εξελίξεις και ανατροπές θα παίξει ο παράγοντας λαός που απέδειξε κι εχθές με τα συλλαλητήρια ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει, αντίθετα θα κλιμακώσει την πάλη του ενάντια στη νέα συμφωνία υποταγής.

Δείτε επίσης

ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  «Στην τυραννία πρέπει να πας κόντρα εξαρχής. Η απολυταρχία όταν καβαλικέψει είναι δύσκολο να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *