Ούτε τα capital controls ισχύουν για όλους;

capital-controls

Τα δημοσιεύματα πυκνώνουν και ενδεχομένως αυτή τη φορά εάν ισχύουν όσα λέγονται και πολύ περισσότερο όσα υπονοούνται πρόκειται για σκάνδαλο που δύσκολα μπορεί να το διαχειριστεί η κυβέρνηση, ακόμα και εάν όπως αναφέρεται δεν είναι δική της η ευθύνη αλλά ανήκει στη κεντρική διοίκηση της τράπεζας Ελλάδας.

Επισυνάπτουμε το περιεχόμενο της 21/ΕΞ/2015 απόφασης της ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ για τα capital control. H απόφαση αφήνει ένα ανοιχτό παράθυρο για δύο ημέρες για Παράγωγα και λογ/μούς «Nostro – Vostro Accounts».

Η αγορά των Παραγώγων λειτουργεί με προκαταβολές margin για συμβόλαια εμπορικής συνεργασίας. Οποιοσδήποτε αγοράσει αντίστοιχα προϊόντα μπορεί να κρατήσει τα συμβόλαια η να τα μεταπωλήσει προσδοκώντας κέρδη ή ζημίες (επι της προκαταβολής), αλλά οπωσδήποτε το ποσό έχει ταξιδέψει σε ξένες τράπεζες. Έχει δηλαδή εξαχθεί παρά τα capital controls. H απόφαση 21/ΕΞ/2015 κάλυπτε για ένα 48/ωρο αυτές τις συναλλαγές.

Δηλ. αγοράζω ένα συμβόλαιο για Χ τόνους Κρέας π.χ αξίας 500χιλ.€ για το 2016 και δίνω 50χιλ.€ προκ/λή. Μπορώ να περιμένω τα κέρδη από το συμβόλαιο προκαταβάλλοντας και τα υπόλοιπα όταν παραλάβω και εμπορευτώ ή να πουλήσω αυτό το συμβόλαιο σε οποιονδήποτε αγοραστή διεθνώς και να καρπωθώ το κέρδος (ή και τη ζημία – επι της προκ/λής πάντα). Τα μετρητά όμως βρίσκονται ήδη έξω, ασφαλή και τζογάρονται κι από πάνω. Με το τρόπο αυτό και ανεξάρτητα βεβαίως της χρονικής συγκυρίας με τα capital controls το σχρήμα δικαινείται και «εξάγεται» απολύτως νόμιμα.

Οι λογ/μοί «Nostro – Vostro» είναι λογ/μοί μιας τράπεζας μέσα σε μια άλλη τράπεζα. Μπορεί δηλ. να μεταφέρει κάποιος χρήματα από λογ/μο του στη ΕΘΝΙΚΗ σε λογ/μό πάλι της ΕΘΝΙΚΗΣ αλλά σε μια άλλη, ξένη τράπεζα. Μετά μπορεί να απαιτήσει τη μεταφορά από αυτό το λογ/μό σε προσωπικό του στην ίδια τράπεζα του εξωτερικού πάντα. Η μεταφορά γίνεται γρήγορα, καθαρά και χωρίς κανένα κόστος.

Όλα τα παραπάνω βεβαίως εντάσσονται στη λειτουργία του χρηματοοικονομικού συστήματος – είναι ο καπιταλισμός  – και είναι νόμιμα εντελώς. Το ζήτημα όμως αφορά ακριβώς εδώ την έκτακτη κατάσταση των capital controls. Μπορεί από τη μία ο κόσμος να σχηματίζει ουρές για ένα πενηντάρικο, να απαγορεύεται κάθε άλλη χρηματοκοικονομική πράξη στους πολίτες, αλλά να διευκολύνεται απο την άλλη το «εθνικό» οικονομικό κατεστημένο; Ή αυτό είναι μέρος της «ανάπτυξης» και εξαιρείται;

Όπως θα δείτε και σε σημερινή ανάρτηση της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ αναφέρονται καταγγελίες για εξαγωγή χρημάτων στο εξωτερικο, παρά την επιβολή και την ισχύ των capital controls, τις οποίες ήδη ερευνά η εισαγγελική αρχή, ενώ οι εμπλεκόμενοι που θεωρούν οτι φωτογραφίζονται το αρνούνται.

Η κυβέρνηση έχει το λόγο. Οφείλει να ερευνήσει και να απαντήσει.

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ (παρ. 4 του αρ. πρώτου της από 28.6.2015 ΠΝΠ «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας», Α’65)

Ταχ. Δ/νση: Πανεπιστημίου 37

101 65 Αθήνα

Αθήνα 30/06/2015 Α.Π. 21/ΕΞ/2015

ΠΡΟΣ:   Πίνακας Αποδεκτών

Τηλέφωνο: 210 3338447/8448

E-mail:

Σας γνωρίζουμε ότι η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών (εφεξής Επιτροπή), η οποία συστάθηκε με την παράγραφο 4 του άρθρου πρώτου της από 28.6.2015 ΠΝΠ «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» και τα μέλη της οποίας ορίστηκαν με την αρ. 2/43683/0004/29.06.2015 Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, στην 2η συνεδρίασή της, κατά την 30.6.2015,

αποφάσισε ότι προεγκρίνονται οι συναλλαγές που θα διενεργηθούν από την 30/06/2015 ώρα 14:00 έως την 01/07/2015 ώρα 14:00 με άλλα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα / Οίκους Εκκαθάρισης Εξωτερικού στο πλαίσιο διαχείρισης του Ιδίου Χαρτοφυλακίου του Πιστωτικού Ιδρύματος και οι οποίες σχετίζονται με:

 

  • Δέσμευση/ αποδέσμευση ενεχύρων για θέσεις σε Παράγωγα Προϊόντα (βάσει ISDA, CSA, GMRA, CLS κα)
  • Μετακύληση /ανανέωση Χρηματοοικονομικών θέσεων (ενδεικτικά θέσεων σε Ξένο νόμισμα, Παράγωγα Προϊόντα, Διατραπεζικές συναλλαγές κλπ) που έχουν λήξει και κρίνεται απαραίτητη η ανανέωσή τους

 

  • Χρεώσεις/ Πιστώσεις Nostro – Vostro Accounts

Οι συναλλαγές που εμπίπτουν στο ανωτέρω πλαίσιο και στόχο έχουν τη διασφάλιση της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας του Πιστωτικού Ιδρύματος θα εκτελούνται χωρίς ειδική ενημέρωση, εφόσον δεν επηρεάζουν ουσιωδώς την ρευστότητά του. Στο τέλος της ημέρας οι εν λόγω συναλλαγές θα κοινοποιούνται στην υποστηρικτική ομάδα της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών στην ηλεκτρονική διεύθυνση btac@glk.gr.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 

Τα επίμαχα δημοσιεύματα εδώ:

http://www.efsyn.gr/arthro/politikos-paragontas-evgale-1-ekat-eyro-en-meso-capital-controls

http://www.alfavita.gr/apopsin/%CF%84%CE%B1-capital-controls-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%87%CE%B1%CE%B6%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1

 

Δείτε επίσης

ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  «Στην τυραννία πρέπει να πας κόντρα εξαρχής. Η απολυταρχία όταν καβαλικέψει είναι δύσκολο να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *