Σάββατο , 25 Μαΐου 2024

PODEMOS: Συριζα αλά Ισπανικά;

Iglesias-Tsipras

«Η λιτότητα ηττήθηκε πολιτικά και στην Ισπανία» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας μετά το αποτέλεσμα των εκλογών κάνοντας κάθε πικραμένο να γελάσει κι όσοι Ισπανοί έμαθαν για τη δήλωση θα τσιμπιούνται να μην ξυπνήσουν. Βεβαίως εκεί, προς το παρόν, τα γεγονότα θα το αποδείξουν ή θα το διαψεύσουν, η αναμενόμενη έκπληξη της μείωσης των ποσοστών του ακροδεξιού Ραχόι και η κατάταξη των podemos στην τρίτη θέση προσφέρει ελπίδες για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής λιτότητας που έχει επιβληθεί, αλλά ως εκεί και χωρίς καμία εγγύηση.

 spain-election-el-mundo

Οι podemos επανασυστημοποιήθηκαν και έθεσαν οπωσδήποτε χαμηλότερα των προσδοκιών και της αρχικής τους εμφάνισης τον πήχη, προσδοκώντας να εφαρμόσουν μια ηπιότερη διαχείριση των πολιτικών λιτότητας που δεν αμφισβητεί το σύστημα αλλά επιδιώκει να θεσμοθετήσει μια ευρύτερη φιλανθρωπία, δίκην κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το δεδομένο της διακυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα στην Ελλάδα και τα αποτελέσματά του δεν αξιολογήθηκαν προκειμένου να επιλεγεί μια ριζοσπαστική πρόταση για την Ισπανική κοινωνία αφού είναι προφανές ότι επιλέχτηκε η ανάληψη της εξουσίας και οπωσδήποτε έχουν αξιολογηθεί επαρκώς και τα πρόσφατα αποτελέσματα στην γειτονική τους Πορτογαλία.

Το τέλος του δικομματισμού στην Ισπανία, όπως στην Πορτογαλία κι εδώ στην Ελλάδα, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας αφού η τελευταία συνεχίζει να επαφίεται σε αναθέσεις και προτάσεις από τα πάνω. Αποδεικνύεται ότι οι νέοι σχεδιασμοί του παγκόσμιου ολοκληρωτικού καπιταλισμού επιδιώκουν την «οικομενοποίηση» της διαχείρισης των σχεδιασμών τους, που δεν εξυπηρετεί το πεπερασμένο μοντέλο του δικομματισμού σήμερα. Εξ΄ ου και εγκαταλείπεται.

Το παράδειγμα της γειτονικής Ιταλίας που εγκατέλειψε τον δικομματισμό πολλά χρόνια νωρίτερα είναι εξαιρετικά διδακτικό.

Η λογική του «Ιστορικού συμβιβασμού» δεν έχει κανένα όφελος για τους λαούς, αντίθετα τους καταδικάζει στην αδράνεια, την αναμονή και την καλλιέργεια της αυταπάτης για «την ελπίδα από τα πάνω». Η διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Περιμένουμε τα μελλούμενα στην Ισπανία και θα επανέλθουμε …

 

Δείτε επίσης

«Η Ρωσία συνένοχη στα εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας»

H ανακοίνωση των Μονάδων Προστασίας του Λαού – YPG –  «Ο τουρκικός στρατός κατοχής επιτέθηκε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *