Πέμπτη , 20 Ιουνίου 2024

Πορτογαλία: Το πραξικόπημα ψάχνει αποστασία

port

 

 

 

 

Ο δεξιός Πρόεδρος Καβάκο Σίλβα ευελπιστεί να υπάρξει αποστασία βουλευτών από το κοινό μέτωπο της Αριστεράς προκειμένου να λάβει ψήφο εμπιστοσύνη η κυβέρνηση μειοψηφίας που διόρισε αρνούμενος να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην πλειοψηφούσα συμπαράταξη.

Ο Καβάκο Σίλβα συνεχίζει να δηλώνει αισιόδοξος για μια πολιτική αποστασία, αισιοδοξία που δεν συμμερίζονται καθόλου όλοι οι διεθνείς αναλυτές και βεβαίως η πλειοψηφούσα δύναμη του μετώπου της Αριστεράς που έχει τη δυνατότητα αρνούμενη την ψήφο εμπιστοσύνης να ακυρώσει κοινοβουλευτικά το πραξικόπημα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ, πραγματοποίησε μια ακόμη απροκάλυπτη πολιτική παρέμβαση λίγο πριν από τις εκλογές, αγοράζοντας εμμέσως μέρος του πορτογαλικού δημόσιου χρέους και αποτρέποντας έτσι την ανάγκη εφαρμογής ενός δεύτερου και πολύ σκληρότερου πακέτου λιτότητας, που θα κατέστρεφε εκλογικά τα κόμματα της δεξιάς.

Και μετά τι; Ξανά εκλογές; Η επιχείρηση κατάλυσης της αστικής νομιμότητας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της «δημοκρατικής» Ευρώπης. Ξεσκεπάζει πλήρως τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς του ευρωπαϊκού διευθυντήριου που αρνείται να αποδεχτεί την ήττα που υπέστη στην Πορτογαλία.

Να σημειώσουμε ότι πριν τις εκλογές η ΕΚΤ χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα προκειμένου να αποτρέψει το αποτέλεσμα έφθασε στο σημείο να εξαγοράσει ένα μεγάλο μέρος του πορτογαλικού δημόσιου χρέους προκειμένου να μην απαιτηθεί νέο μνημόνιο κι ακόμη σκληρότερα μέτρα που θα κατέστρεφαν εκλογικά το συνασπισμό της δεξιάς. Παρ’ όλα αυτά η απώλειες σε ψήφους της δεξιάς έφθασαν το 15% στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Οι εξελίξεις είναι μπροστά. Η γειτονική Πορτογαλία στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στην εδώ «κυβέρνηση της αριστεράς» η οποία οφείλει να απαντήσει στο ερώτημα:  Πως εν μία νυκτί εξαφανίζεται το μισό δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας μπροστά στο κίνδυνο της αριστεράς ενώ εδώ δεν στάθηκες ικανό ούτε το μεγαλειώδες 61,5% του «Όχι» να ανατρέψει τις εξελίξεις που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία με τα συνεχώς αυξανόμενα μέτρα;

Δεν χωρεί εκτιμούμε καμία αμφιβολία. Εδώ το παιχνίδι ήταν χαμένο κι από πριν ξεπουλημένο. Αλλά κι εδώ οι εξελίξεις είναι μπροστά και σύντομα.

 

 

Δείτε επίσης

«Η Ρωσία συνένοχη στα εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας»

H ανακοίνωση των Μονάδων Προστασίας του Λαού – YPG –  «Ο τουρκικός στρατός κατοχής επιτέθηκε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *