Παρασκευή , 19 Ιουλίου 2024

Πως πάει «η διαπραγμάτευση»;

- αδιαπραγμάτευτη "κόκκινη γραμμή" της κυβέρνησης -
– αδιαπραγμάτευτη “κόκκινη γραμμή” της κυβέρνησης –

Αρκετά καθυστερημένα και αφού τα σενάρια έδωσαν και πήραν δημιουργώντας περισσότερη ασάφεια και φόβο μπροστά στο «άγνωστο» η κυβέρνηση αποφάσισε να διαρρεύσει το περιώνυμο 47/σελιδο, αφού άλλωστε έχουμε εμπεδώσει ότι οι «δανειστές» απαιτούν ακόμη σκληρότερα μέτρα, οπότε εάν η κυβέρνηση παρουσιάσει μια συμφωνία κοντά στους στόχους της, να είμαστε τουλάχιστον και μερικώς ευχαριστημένοι.

Σήμερα διαρρέουν φήμες περί παράτασης του προγράμματος μέχρι το Μάρτιο του 2016 με ανταλλάγματα τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση των φόρων, όπως υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal. Η νέα 3/σελιδη πρόταση που γράφεται ότι κατέθεσε η κυβέρνηση, δεν πρόλαβε να διαρρεύσει. Απορρίφθηκε άμεσα, σύμφωνα πάντα με τις διαρροές. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λεουτσάκος από την άλλη δηλώνει ότι το το 47/σελιδο δεν είναι πρόταση της κυβέρνησης, αλλά αντίθετα «η πρόταση της κυβέρνησης είναι οι προγραμματικές της δηλώσεις» και κατέληξε ότι «δεν διεκδικούμε μια συμφωνία αλλά μια λύση που θα είναι κοντά στις κόκκινες γραμμές».

Ο Κώστας Λαπαβίτσας σε συνέντευξή του στο SPIEGEL – http://www.tagesspiegel.de/politik/syriza-economist-costas-lapavitsas-an-exit-from-the-eurozone-would-not-necessarily-be-chaotic/11874546.html – υπεραμύνεται της άποψης ότι ανάμεσα στις προτάσεις Αθήνας – Βρυξελλών επικρατεί χάσμα τεράστιο και είναι δύσκολο να γεφυρωθεί. Θεωρεί δεδομένη της απουσία ανάπτυξης τα επόμενα δύο χρόνια και εκτιμάει ότι « Θα χρειαστεί αύξηση φόρων και μείωση δημοσίων δαπανών συμπεριλαμβανομένων πιθανότατα και των συντάξεων», αλλά ελπίζει ότι δύσκολα θα αποδεχτεί αντίστοιχη συμφωνία η κυβέρνηση.

Όπως επισήμως ανακοινώθηκε, ο «καυγάς» γίνεται για 10δις.€, ποσό που χρειάζεται για τις αποπληρωμές Ιούνη/Ιούλη…

Να μην παραλείψουμε τη δήλωση του κ. Προέδρου της δημοκρατίας «Ανήκομε εις την δύσιν». Τα είπε όλα …

Η εκτίμησή μας είναι ότι όποια συμφωνία επωάζεται χωρίς εμάς για εμάς, θα είναι επώδυνη και μνημονιακή όπως και οι προηγούμενες. Το timing βρίσκεται κάπου στα τέλη του Ιούνη όταν όλοι οι δείκτες θα είναι «στα κόκκινα» κι ο κόσμος στις παραλίες και τα χωριά. Θα συνοδευτεί από υποσχέσεις για ανάκαμψη το 2016, παράλληλα με νέα υποθετική επαναδιαπραγμάτευση. Ως τότε η επιχειρούμενη καλλιέργεια κοινωνικής ειρήνης θα επιτρέψει το «ξεφόρτωμα» όλης της δημόσιας περιουσίας στους αδημονούντες «επενδυτές» εγχώριους και ημεδαπούς.

Στο μεταξύ και εν κατακλείδι, η ανεργία αυξάνεται, εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενοι καστρέφονται καθημερινά, οι τιμές τραβούν την ανηφόρα κι όπου νάναι θάρθουν τα ραβασάκια της εφορίας. Τα τελευταία μάλλον μετά τη «συμφωνία».

Το σίγουρο μέσα σε αυτό τον ορυμαγδό είναι ότι η παραμονή μας στην ΕΕ και το Ευρώ είναι η μόνη «κόκκινη γραμμή» που δεν επιθυμεί να παραβιάσει η κυβέρνηση.

Δείτε επίσης

ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  «Στην τυραννία πρέπει να πας κόντρα εξαρχής. Η απολυταρχία όταν καβαλικέψει είναι δύσκολο να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *