Τετάρτη , 19 Ιουνίου 2024

Ψήνεται «συμφωνία»;

bloomberg - tsakalotosΧωρίς αμφιβολία οι off the record διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο αποκορύφωμά της αυτές την ώρες μέχρι την εκπνοή του προγράμματος τα μεσάνυχτα. Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Πρωθυπουργού «η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) – χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ – για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους». Ταυτόχρονα ζητείται μικρή παράταση του υφιστάμενου προγράμματος ώστε να εξασφαλιστεί η στήριξη του ELA στις ελληνικές τράπεζες.

Οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών εναλλάσσονται κάθε ώρα επιδιώκοντας να είναι μέσα στο κλίμα όπως διαμορφώνεται κάθε ώρα, μη επιτρέποντας ασφαλή πρόβλεψη για τις επόμενες ώρες εκτός και εάν προκύψουν επίσημες ανακοινώσεις εκατέρωθεν.

Κρατείστε δύο κρίσιμες όσον αφορά τη πρόβλεψη των σημερινών διαβουλεύσεων δηλώσεις:

Σόιμπλε: Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ ακόμα και εάν υπερισχύσει το «όχι» στο δημοψήφισμα.

Βούτσης: Στα 20 εκατ. ευρώ αποτιμάται το κόστος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Και κλείνοντας μέχρι νεωτέρας να σημειώσουμε τη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που εκφράζει αναντίρρητα το στενό ηγετικό πυρήνα της κυβέρνησης στο bloomberg: «Εάν οι εταίροι μας δώσουν μια συμφωνία που θα μπορούμε να τη δεχτούμε, τότε θα ζητήσουμε ψήφο υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα».

Η πρόθεση συμφωνίας υπάρχει εκατέρωθεν (και δηλώνεται σε όλους τους τόνους).Το κρυφό παρασκήνιο έχει πολύ λιγότερο ενδιαφέρον από το αποτέλεσμα, τη συμφωνία δηλαδή και κυρίως τους όρους. Το κλίμα για άλλη μια υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι θετικότερο από την προηγούμενη περίοδο μετά τις τελευταίες εξελίξεις αυτής της εβδομάδας με το κλείσιμο των τραπεζών και τις ουρές στα ΑΤΜ.

Εν αναμονή …
Δείτε δίπλα στην ΕΡΤ webTV τη συνεχή ροή των γεγονότων. Θα επανέλθουμε

Δείτε επίσης

ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  «Στην τυραννία πρέπει να πας κόντρα εξαρχής. Η απολυταρχία όταν καβαλικέψει είναι δύσκολο να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *