Δευτέρα , 17 Ιουνίου 2024

SANTA CLAUS O ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ COCA-COLA

santa_coca_cola-1

Mary Christmas and drink coca-cola – 

Μέχρι το 1930 ο «άγιος» των ημερών, όπως τον γνωρίζουμε από τα παιδικά μας χρόνια, δεν υπήρχε. Την φιγούρα του Αι Βασίλη σχεδίασε ο Σουηδός Haddon Sundblom, ενώ ένας συνταξιούχος πωλητής, ο Lou Prentice, ολοκλήρωσε το μοντέλο του «αγίου» και έπεισε τα αφεντικά της coca-cola να τον εντάξουν στις παγκόσμιες διαφημιστικές εκστρατείες της για τα επόμενα 35 χρόνια. Έτσι οργανώθηκε το 1931 μια μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία στην αγορά έχοντας ως βασικό προπαγανδιστή τη φιγούρα του Αι Βασίλη μαζί με το μπουκάλι της coca-cola.

santa_coca_cola-2

Στην Ευρώπη και ειδικά στην Ολλανδία ο Sinter Klaas, στα πλαίσια της χριστιανικής παράδοσης λατρεύονταν από τον 12ο αιώνα και μετά ως πρόσωπο της θρησκευτικής λατρείας που  κυρίως αναφέρεται στον Αγ. Νικόλαο και όλες οι απεικονίσεις της εποχής τον έχουν ντυμένο στα … πράσινα.

 Η μετανάστευσή του μετέπειτα από Ολλανδούς καλβινιστές στην Αμερική αλλοίωσε τις πολιτιστικές του ρίζες μέχρι που τον ανακάλυψε η coca-cola και τον έντυσε στα κόκκινα κάνοντάς τον κράχτη στη μεγάλη επιτυχία του προϊόντος της. 

Μια μικροαλλαγή στο πρόσωπο και το εορτολόγιο δεν είχε σημασία. Η εκστρατεία ήθελε έναν άγιο που θα βάσταγε να γιορτάζεται περισσότερες μέρες και να συμπίπτει χρονικά με τη μεγάλη γιορτή της αγοράς, Χριστούγεννα και πρωτοχρονιά. Αποδείχτηκε ο κατ’ εξοχήν προπομπός της παγκοσμιοποίησης.

coca

Τα χρόνια που ακολούθησαν η εκκλησία τον αποδέχτηκε με τη νέα του μορφή  συμπλέουσα με την αγορά που ευνοείται από τα θρησκευτικά παραμύθια αυξάνοντας τα κέρδη της ,αλλά κυρίως συμπλέουσα με την εξουσία και αβαντάροντας τους μύθους και τις αυταπάτες με τις γιορτινές ατμόσφαιρες μερικές ημέρες του χρόνου που κατά τα άλλα κυλάει μέσα στη μιζέρια, τη φτώχεια και την τυραννία, για εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη που καθημερινά στις μέρες μας αυξάνονται και πληθύνονται.

Έτσι όταν ακούμε ή σκεφτόμαστε ή συζητάμε για παράδοση, (ή «παράδοση») πριν παραδοθούμε αμαχητί  σε κάθε συστημική, θρησκευτική, διαφημιστική και καταναλωτική αυταπάτη ας έχουμε πρόχειρο to ερώτημα. Ποιοι σχεδιασμοί και ποια συμφέροντα την έχτισαν και την επέβαλλαν;

 

Δείτε επίσης

ΖΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΣ

Τίποτα από όλα αυτά που διαφημίζονται και πωλούνται κατά κόρον γύρω μας δεν είναι στ’ …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *