Παρασκευή , 19 Ιουλίου 2024

ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ

D – Default

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η «ατμομηχανή για την επανεκκίνηση της οικονομίας», κατά παλαιότερες δηλώσεις του  Γ. Δραγασάκη, άδειο κουφάρι στην πραγματικότητα, προχωράει σε «κούρεμα» των ομολογιούχων της προκειμένου να περισώσει τους μετόχους.

Η Standard and Poor’s την αξιολόγησε σε καθεστώς χρεοκοπίας – ( D – Default), υποβαθμίζοντας σε D και το μη εξασφαλισμένο χρέος της Τράπεζας- (senior unsecured debt).

Η υποβάθμιση της ΠΕΙΡΑΙΩΣ από την Standard and Poor’s, εγινε γιατί όπως αιτιολόγησε η ίδια στην έκθεσή της, η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς την προηγούμενη Πέμπτη 15 Οκτωβρίου για την προσφορά ανταλλαγής με τους ομολογιούχους, υποχρεώνει τους τελευταίους να λάβουν μικρότερης αξίας κέρδη από τους αρχικούς τίτλους.

Τι σημαίνει αυτό: Σημαίνει ότι η τράπεζα υποχρεώνει σε άτυπο εθελοντικό κούρεμα τους ομολογιούχους προκειμένου να καλύψει την κεφαλαιακή της ανεπάρκεια, προσφέροντας μετοχές ή μετρητά (στους ομολογιούχους) σε τιμές που είναι έως και 85% χαμηλότερες από τις ονομαστικές. (των ομολόγων). Όλα αυτά για να εξασφαλίσει 300 – 500εκ.€ – ποσό εξαιρετικά ευτελές για την «ατμομηχανή της οικονομίας» προκειμένου να περάσει, εάν  καταφέρει, τα stress tests.

Η απόσυρση των καταθέσεων λόγω της ανασφάλειας και του επερχόμενου bail in (κούρεμα), όπως άφησε να εννοηθεί καθαρά σε τηλεοπτική παρέμβασή του στο MEGA πάλι ο κ. Δραγασάκης καθώς και η επιλογή της κυβέρνησης για κατασχέσεις καταθέσεων άδειασαν κυριολεκτικά της τράπεζες από τα τελευταία μετρητά. Η σχεδιαζόμενη επιβολή της χρήσης πλαστικού χρήματος και η επερχόμενη μαύρη αγορά οδηγούν τις τράπεζες ή ότι απόμεινε από αυτές σε πραγματική χρεοκοπία.

Όσα προαπαιτούμενα κι αν καταφέρει να ψηφίσει στη βουλή ο κ. Τσίπρας, τα πραγματικά προαπαιτούμενα για να ξεπεράσει η κοινωνία τη κρίση βρίσκονται στην απέναντι όχθη. Ο κ. Τσίπρας όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του διάλεξαν πλευρά. Επέλεξαν τους μετόχους, τους δανειστές, τους «εταίρους», το μεγάλο κεφάλαιο. Μεγάλη θα είναι η πτώση τους και δεν θα αργήσει.

Δείτε επίσης

ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  «Στην τυραννία πρέπει να πας κόντρα εξαρχής. Η απολυταρχία όταν καβαλικέψει είναι δύσκολο να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *