Κυριακή , 26 Μαΐου 2024

Slaves welcome! – “καλώς ήρθατε σκλάβοι”.

slaves welcome
Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ «ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ»
Για να καταλάβουμε πόσο υποκριτική είναι η «ευαισθησία» που έδειξαν οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες για το μεταναστευτικό ρεύμα που πλημμυρίζει την Ευρώπη το τελευταίο διάστημα αρκεί να απαντήσουμε σ’ ένα απλό ερώτημα: θα ήταν ίδια η στάση τους αν οι πρόσφυγες δεν ήταν στην πλειοψηφία τους Σύριοι αλλά Αφγανοί, Πακιστανοί ή Αφρικανοί; Δεδομένης της αντίθεσής τους στο καθεστώς Ασαντ, οι δυτικοευρωπαίοι ιμπεριαλιστές δεν μπορούσαν να μη δεχτούν τους πρόσφυγες του πολέμου που οι ίδιοι ενίσχυσαν προκειμένου να θέσουν στο άρμα τους και την Συρία, όπως ακριβώς έκαναν με το Ιράκ.
 

Οσο ο Ασαντ εξακολουθεί να βρίσκεται στην εξουσία και να μάχεται για το σαρκίο του, όσο δεν επιτυγχάνεται ένας συμβιβασμός που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των αμερικανών και δυτικοευρωπαίων ιμπεριαλιστών, τόσο οι τελευταίοι θα αποδέχονται ως φυσικό γεγονός το μεταναστευτικό ρεύμα. Το ότι το αποδέχονται δε σημαίνει φυσικά ότι το θεωρούν καλοδεχούμενο, ούτε ότι θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων, ένα μεγάλο μέρος των οποίων δεν έχει καμία σχέση με τους εξαθλιωμένους μετανάστες που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε, αλλά προέρχεται από μικροαστικά στρώματα που είδαν τη χώρα τους να μετατρέπεται σε συντρίμμια και αποφάσισαν να την εγκαταλείψουν.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι νέοι πρόσφυγες που τώρα φωνάζουν «μαμά Μέρκελ» θ’ αποτελέσουν την πρώτη ύλη για ένα φτηνό και υπάκουο εργατικό δυναμικό, πλάι στους μετανάστες από τις ανατολικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία κτλ.), που ήδη έχουν γίνει τα πειραματόζωα της πιο ληστρικής εκμετάλλευσης ακόμα και στις πιο εύρωστες οικονομικά χώρες, όπως η Γερμανία (θυμηθείτε την περίπτωση με τα σφαγεία: http://www.eksegersi.gr/issue/736/Διεθνή/19551.Κινεζοποιημένοι-σκλάβοι-στα-γερμανικά-σφαγεία). Από την άλλη, η αποδοχή του κύματος των μεταναστών γίνεται με τρόπο που θυμίζει τη «νομιμοποίηση» των μεταναστών στις ΗΠΑ (http://www.eksegersi.gr/issue/801/Διεθνή/22866.Φακέλωμα-ξεζούμισμα-και-έλεγχος-της-στρόφιγγας). Με το πλήρες φακέλωμά τους, ώστε να τους έχουν στο χέρι με την απειλή της απέλασης, αν τολμήσουν και διεκδικήσουν κάτι παραπάνω από τα ψήγματα ελεημοσύνης που θα τους «προσφέρουν» τα δυτικοευρωπαϊκά κράτη.

Μπορεί οι γερμανικές αρχές να έκαναν τα στραβά μάτια στην παραβίαση των κανονισμών του Δουβλίνου από την Ουγγαρία, που έστειλε μερικά τρένα γεμάτα πρόσφυγες χωρίς να έχει κάνει καταγραφή, όμως εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών κατέστησε σαφές την περασμένη Τρίτη (http://uk.reuters.com/article/2015/09/01/uk-europe-migrants-germany-syria-idUKKCN0R13BL20150901), ότι το Βερολίνο δεν έχει αναστείλει τους κανονισμούς του Δουβλίνου για το άσυλο, ζητώντας από την Ουγγαρία να καταγράψει τους πρόσφυγες και να γίνει εκεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου. Οι 2.200 πρόσφυγες που πέρασαν τα γερμανικά σύνορα μέσα σε μία μόνο μέρα (αριθμός ρεκόρ) καταγράφηκαν στο Μόναχο από τη γερμανική αστυνομία και η Ουγγαρία απαγόρευσε στα επόμενα τρένα γεμάτα με πρόσφυγες να φύγουν για την Γερμανία. Με αυτό τον τρόπο, στάλθηκε το μήνυμα ότι κανένας δεν πρόκειται να αποφύγει την καταγραφή, που αποτελεί το πρώτο βήμα για το πλήρες φακέλωμα αυτών των ανθρώπων, ώστε να υπάρξει απόλυτος έλεγχός τους από τις ιμπεριαλιστικές χώρες της Δύσης.

Ταυτόχρονα, η «υποδοχή» των σύριων προσφύγων θα έχει επιπτώσεις στη στάση απέναντι στους υπόλοιπους μετανάστες. Ηδη, στη Βαυαρία άνοιξε το πρώτο γραφείο καταγραφής αιτούντων άσυλο από τις βαλκανικές χώρες. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στον περιορισμό της εισόδου μεταναστών από τις χώρες αυτές, που θεωρούνται «ασφαλείς». Στο Κέντρο (που βρίσκεται στο χώρο ενός παλιού στρατοπέδου) έχουν ήδη φτάσει οι πρώτοι 250 και αναμένεται να δεχτεί συνολικά 1.500 μετανάστες, ενώ άλλα δύο τέτοια κέντρα θα ανοίξουν στο προσεχές διάστημα.

Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα φτάσουν στη Γερμανία 800.000 μετανάστες, δηλαδή τέσσερις φορές περισσότεροι από πέρσι. Αν αναλογιστεί κανείς ότι από το Γενάρη μέχρι τον Ιούλη οι μετανάστες που ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία ήταν περίπου 200.000 (με το 15% να προέρχονται από το Κόσοβο, άλλο ένα 15% από την Αλβανία και ένα 6% από τη Σερβία) και ότι ο ρυθμός άφιξης των προσφύγων στην Ουγγαρία ήταν τον Αύγουστο λίγο πάνω από 2.000 την ημέρα, τότε από τον Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβρη οι πρόσφυγες που θα φτάσουν στην Ουγγαρία θα είναι γύρω στους 300.000. Ακόμα κι αν όλοι αυτοί πάνε στη Γερμανία, το σύνολο των προσφύγων δε θα ξεπεράσει και πολύ τους 500.000. Για να φτάσουν οι μετανάστες τους 800.000 θα πρέπει όλοι αυτοί που πέρασαν τη Μεσόγειο μέχρι σήμερα (γύρω στους 300.000, σύμφωνα με την υπηρεσία προσφύγων UNHCR του ΟΗΕ) να πάνε κι αυτοί στη Γερμανία. Είναι προφανές ότι η γερμανική κυβέρνηση φουσκώνει τον αριθμό των μεταναστών που αναμένεται να δεχτεί. Αυτό το κάνει για να πιέσει τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ να δεχτούν περισσότερους πρόσφυγες στο έδαφός τους, βλέποντας μάλιστα ότι οι περισσότερες δεν είναι και τόσο πρόθυμες να το κάνουν.

Η Βρετανία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί πάνω από 1.000 πρόσφυγες από τη Συρία και έχει το δικαίωμα να το κάνει, αφού -όπως σημείωσε η Μέρκελ απαντώντας σε σχετική ερώτηση- η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Δανία έχουν τη δυνατότητα να μην εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα της ΕΕ για τους αιτούντες άσυλο.

Στη Δανία, η κυβέρνηση σπεύδει να κάνει όσο γίνεται πιο δύσκολη τη ζωή των μεταναστών, κόβοντας από την πρώτη Σεπτέμβρη, περίπου στο μισό τα επιδόματα που δίνονται στους πρόσφυγες από το κράτος. Η νέα νομοθεσία προβλέπει τη μείωση κατά 45% των επιδομάτων στους πρόσφυγες που θα έρχονται από τώρα και στο εξής, έτσι ώστε να εξομοιωθούν με τα φοιτητικά επιδόματα της τάξης των 5.945 κορωνών (800 ευρώ) το μήνα.

Από τον ερχόμενο Νοέμβρη, θα κλείσουν 30 Κέντρα διαβίωσης αιτούντων άσυλο στην Ολλανδία. Τα κέντρα αυτά παρείχαν στέγη, διατροφή και στοιχειώδη υγιεινή στους αιτούντες άσυλο. Πλέον θα υπάρχουν μόνο έξι τέτοια Κέντρα, με πιο αυστηρούς όρους για τη διαμονή σ’ αυτά, αφού οι αιτούντες άσυλο, των οποίων η αίτηση απορρίφθηκε, θα έχουν τη δυνατότητα να μένουν σ’ αυτά μόνο για μερικές εβδομάδες, αν δε δεχτούν να επιστρέψουν οικειοθελώς στις χώρες τους.  Η πρόταση του κεντροδεξιού κυβερνητικού κόμματος έχει προκαλέσει ένταση ακόμα και μέσα στον ίδιο τον κυβερνητικό συνασπισμό. Η Επιτροπή κατά των ρατσιστικών διακρίσεων του ΟΗΕ έχει κατηγορήσει αυτή την πολιτική και ζητά οι στοιχειώδεις παροχές στους μετανάστες να δίνονται χωρίς προϋποθέσεις.

Στην Ουγγαρία, συζητιέται νομοσχέδιο για την ανάπτυξη 3.000 στρατιωτών στα σύνορα με τη Σερβία και τη δημιουργία Κέντρων fast-track απέλασης όσων μεταναστών κρίνονται «ακατάλληλοι». Τον περασμένο Ιούλη, το ουγγρικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα νέο νόμο, που ουσιαστικά καταργεί τη χορήγηση ασύλου στους πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα και προβλέπει την ανέγερση ενός φράχτη σε όλο το μήκος των 175 χιλιομέτρων των συνόρων της χώρας με τη Σερβία, με στόχο να αποτρέψει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ουγγαρία, που έχουν ως τελικό προορισμό τη Δυτική Ευρώπη (βλ. http://www.eksegersi.gr/issue/830/Διεθνή/24307.Ουγγαρία-Συνθήκες-ασφυξίας-για-τους-μετανάστες).

Στη Γερμανία, φουντώνει ο ρατσισμός. Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel (http://www.spiegel.de/international/germany/spiegel-cover-story-the-new-germany-a-1050406.html), οι επιθέσεις σε καταλύματα μεταναστών έχουν αυξηθεί σε σοκαριστικό επίπεδο αυτό το χρόνο, έχοντας φτάσει τις 199 μέχρι τις 6 του περασμένου Ιούλη.

Στον αντίποδα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής αναπτύσσεται μια καλή μπίζνα για όλο και περισσότερους  ιδιοκτήτες ακινήτων. Η γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» σε παλαιότερο άρθρο της με τίτλο «Βγάζοντας χρήματα από τους πρόσφυγες» (http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/menschen-wirtschaft/asyldebatte-wer-verdient-an-den-fluechtlingen-13533051.html), αναφέρει ότι ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες ακινήτων ανακατασκευάζουν τα κτίριά τους για να στεγάσουν τους πρόσφυγες. Αυτό δεν το κάνουν από αγάπη για τους πρόσφυγες, αλλά γιατί περιμένουν να πάρουν σίγουρα λεφτά από το γερμανικό κράτος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ξενοδόχος κοντά στην Κολονία, που αποφάσισε να ανακατασκευάσει το ξενοδοχείο του για να στεγάσει πρόσφυγες. Το ξενοδοχείο έχει 48 δωμάτια και ο ξενοδόχος θα παίρνει για κάθε πρόσφυγα 11 με 16 ευρώ την ημέρα από το Δήμο. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα που θα πάρει θα φτάσουν τα 190.000 με 280.000 ευρώ το χρόνο (με την υπόθεση «ένας πρόσφυγας ανά δωμάτιο, πράγμα μάλλον απίθανο). Γι’ αυτό το άρθρο επισημαίνει ότι ο ερχομός των προσφύγων είναι μια καλή ευκαιρία για ξενοδόχους που οι δουλειές τους δεν πάνε καλά, καθώς και για ιδιοκτήτες με ξενοίκιαστα ακίνητα.

Την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατανομή των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και την επιτάχυνση των διαδικασιών απέλασης των «ανεπιθύμητων μεταναστών», έτσι ώστε στις 14 του μήνα οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ να πάρουν τις αποφάσεις τους για το πώς θα αντιμετωπίσουν το μεταναστευτικό ρεύμα. Στόχος τους θα είναι η αποδοχή του χαμηλότερου δυνατού αριθμού προσφύγων (κυρίως από τη Συρία) και οι μαζικές απελάσεις των υπόλοιπων (από τις «ασφαλείς χώρες») με σύντομες διαδικασίες. Η ΕΕ-φρούριο δείχνει ξανά τα δόντια της.

KONTΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Δείτε επίσης

Ετοιμάζεται να στείλει Στρατό η κυβέρνηση σε Μέση Ανατολή και Αφρική;

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ –  Απεργοσπάστης Στρατός για χάρη του συνεδρίου Ασφάλειας στη Ρόδο πάει σε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *