Δευτέρα , 24 Ιουνίου 2024

SPIEGEL: Στην Κω οι πρόσφυγες γεύονται την ελληνική φιλοξενία με τα γκλομπς

kos-prosfiges

Οι γυναίκες δεν θέλουν να δώσουν τα ονόματά τους ή να φωτογραφηθούν. Η γιαγιά, η κόρη, τα παιδιά. Κοιμούνται στο γρασίσι στο παράλιο παρκάκι της Κω.

 

Το σπίτι της οικογένειας πίσω στο Χαλέπι καταστράφηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες μετά τις συγκρούσεις στη γειτονιά τους Τώρα, έχουν κατασκηνώσει κάτω από ένα φοίνικα στην Κω «διακοπές» με ελάχιστο φαγητό κι έλλειψη αρκετές ώρες της μέρα του νερού.Δεν υπάρχει τουαλέτα κοντά, πολύ λιγότερο λουτρικές εγκαταστάσεις.

 

Μέχρι πριν από 10 ώρες, πριν από την πρώτη νύχτα της κάτω από τα αστέρια στο νησί της Κω, ήταν μια περήφανη γυναίκα. Μετά την αναχώρηση από το Χαλέπι με τα παιδιά και τα εγγόνια της, βρήκε τα δωμάτια του ξενοδοχείου στην Τουρκία για την οικογένεια και πλήρωσε « τα ναύλα» στους διακινητές για το ταξίδι του τρόμου μέχρι τη Κω. Μόλις έφτασαν, η οικογένεια έκανε ό, τι μπορούσε για να βρεί ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στην Κω, αλλά κανείς δεν ήθελε να νοικιάσει ένα δωμάτιο στους πρόσφυγες.

 

Στην Ελλάδα βρέθηκε ξαφνικά ανεπιθύμητη, με την αστυνομία εχθρική, κι άρχισε λέει να μυρίζει από την έλλειψη της δυνατότητας να χρησιμοποιήσει εγκαταστάσεις υγιεινής. «Είμαστε πραγματικά στην Ευρώπη εδώ;» ρωτάει. Περίμενε ότι θα την αντιμετώπιζαν με σεβασμό και ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

 

Όπως και άλλα ελληνικά νησιά κοντά στην τουρκικά παράλια, η Κως εδώ και μήνες βιώνει το προσφυγικό ζήτημα «υποδεχόμενη» ένα τεράστιο αριθμό προσφύγων. Περίπου 600 άνθρωποι στις ακτές του νησιού κάθε μέρα, λέει η Ελληνική Ακτοφυλακή, εκτός από εκείνους που φθάνουν στη Χίο, τη Σάμο, τη Λέσβο και τα άλλα κοντινά νησιά. Frontex, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι περίπου 50.000 μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα τον Ιούλιο.

 

Στην Κω, υπάρχει ένας και μόνο υπάλληλος για το στρατόπεδο υποδοχής προσφύγων, και αυτό παρά το γεγονός ότι το σημερινό κύμα των αφίξεων έχει ήδη αρχίσει εδώ και μήνες τώρα. Οι τοπικές αρχές δεν έχουν κανένα καταφύγιο, ή ακόμα και εγκαταστάσεις υγιεινής, στη διάθεση των νεοεισερχόμενων και οι πρόσφυγες σιτίζονται αγοράζοντας μόνοι τους από τα τοπικά καταστήματα. (Όσοι κατάφεραν να φέρουν και χρήματα μαζί τους. Οι άλλοι βασίζονται στην αλληλεγγύη των ομοεθνών τους και αυτή την περιορισμένης δυνατότητας των κατοίκων)

 

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μέχρι και 2.500 πρόσφυγες είναι ακόμη κλειδωμένοι μέσα στο γήπεδο της Κω για σχεδόν 24 ώρες, μα κάποιοι αναγκάζονται να μείνουν εκεί για τρεις μέρες, πολλές από τις οποίες δεν έχουν πρόσβαση σε σκιά, πολύ λιγότερο φαγητό και νερό. Έπρεπε να αναρριχηθούν πάνω από τα οδοφράγματα, μόνο έτσι μπορούσαν να πάνε έξω και να αγοράσουν τροφή. Κανείς δεν θεώρησε αναγκαίο να τους πει πόσο καιρό θα μείνουν εκεί και όταν η κατάσταση άρχισε να γίνεται δύσκολη, η ελληνική αστυνομία «παρενέβει» με κλομπ και πυροσβεστήρες.

(ελεύθερη απόδοση του ρεπορτάζ της Migrant Misery για το «SPIEGEL».

Δείτε όλο το ρεπορτάζ και πολλές φωτογραφίες ΕΔΩ

 

Δείτε επίσης

ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  «Στην τυραννία πρέπει να πας κόντρα εξαρχής. Η απολυταρχία όταν καβαλικέψει είναι δύσκολο να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *