Κυριακή , 14 Ιουλίου 2024

ΣΤΕ: ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΤΟ 2012

epanafora-sintaxeon-inred.grΜε αμετάκλητη απόφαση το ΣΤΕ διατάσσει την επαναφορά των συντάξεων ιδιωτικού τομέα και ΔΕΚΟ στα επίπεδα του 2012. Η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ εκτός των περιπτώσεων – που είναι ελάχιστες- δικαιούχων που είχαν καταθέσει προσωπικές προσφυγές. Το ΣΤΕ έκρινε αμετάκλητα αντισυνταγματικές τις περικοπές στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις της αντίστοιχης κατηγορίας ασφαλισμένων. Η απόφαση είναι άμεσα εκτελεστή.

Τι θα κάνει η κυβέρνηση που επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι σέβεται τους Θεσμούς και τη δικαιοσύνη; Πως θα αντιδράσουν οι «θεσμοί» έξω στις διαπραγματεύσεις;

Το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι περιμένει να καθαρογραφθεί η απόφαση για να απαντήσει. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η εξασφάλιση χρόνου δεν αναιρεί την αμετάκλητη γνωμοδότηση/απόφαση. Αντίθετα η άμεση υποχρέωση εκτέλεσής της όσο καθυστερεί συσσωρεύει σε αυτή την περίπτωση αναδρομικά από την ημέρα ισχύος της απόφασης.

Η απόφαση αφορά 800.000 συνταξιούχους ΙΚΑ και ΔΕΚΟ με συντάξεις άνω των 1.000€ (κύρια και επικουρική) για τους οποίους η επαναφορά στα επίπεδα του 2012 σημαίνει αύξηση στις σημερινές συντάξιμες αποδοχές 10-15%.

Ο Γενικός γραμματέας κοινωνικών ασφαλίσεων Γ. Ρωμανιάς, εκτίμησε ότι «οι αυξήσεις των συντάξεων θα γίνουν σταδιακά», δήλωση που παραβιάζει ευθέως την απόφαση του ΣΤΕ που διατάσσει άμεση επαναφορά.  «Η απόφαση του ΣτΕ καταργεί τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», εκτίμηση και ο Αλ. Μητρόπουλος.

Οι δικαστές του ΣΤΕ υπογράμμισαν ότι  το κράτος επιπλέον έχει υποχρέωση να ενισχύσει τα Ταμεία για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων, στη περίπτωση κεφαλαιακής αδυναμίας τους, εκτιμώντας ότι η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» που νομοθετήθηκε το 2010 δεν μπορεί να ισχύει.

 

Οι περικοπές του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές:

– 5% για ποσά 1.000,01-1.500 ευρώ

– 10% για ποσά 1.500,01-2.000 ευρώ

– 15% για ποσά άνω των 2000,1 ευρώ

Όλες οι συντάξεις αυτής της κατηγορίας οφείλουν να αναπροσαρμοστούν με τα παραπάνω ποσοστά άμεσα.

Το σκεπτικό της απόφασης του ΣΤΕ θεωρεί ότι για τις περικοπές του 2012, όταν είχαν προηγηθεί αντίστοιχες το 2010-11, δεν είχε προηγηθεί καμία αποδεδειγμένα αξιόπιστη μελέτη για τις επιπτώσεις που είχαν στο βιοτικό επίπεδο των ασφαλισμένων.

 

Η ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε πως για τις περικοπές του 2012 δεν προηγήθηκε καμία επιστημονική μελέτη για τις επιπτώσεις που θα είχαν στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων οι περικοπές. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η απόφαση «έπρεπε να έχει εκπονηθεί ειδική, εμπεριστατωμένη και  επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη, από την οποία να προκύπτει ότι η περικοπή των συντάξεων είναι αποδεδειγμένα η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του προβλήματος βιωσιμότητας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης , ότι μια τέτοια ενέργεια της πολιτείας οφείλει να είναι σύμφωνη με τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη, αλλά κυρίως ότι αντίστοιχα μέτρα συνδυαζόμενα επιπλέον με αυξήσεις της φορολογίας και με δεδομένη την κοινωνικοοικονομική συγκυρία, δεν δημιουργούν αθροιστικά αποτέλεσμα που αναιρεί και παραβιάζει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της κοινωνικής ασφάλισης»

Οι ασφαλισμένοι δεν έχουν καμία ευθύνη για τη καταλήστευση των αποθεματικών τους στα ταμεία, καταλήστευση που έγινε με αποφάσεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας. Ορθώς αναγνωρίζει η απόφαση ότι το κράτος τώρα, η σημερινή πολιτική ηγεσία, οφείλει να ενισχύσει τα ταμεία. Οφείλει κατά την εκτίμησή μας, πέραν της απόδοσης πολιτικών ή άλλων ευθυνών, να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος και μπορεί αν το κάνει με πολλούς τρόπους. Η πληρωμή των τοκοχρεολυσίων και η αποδοχή της επανακεφαλαίωσης των τόκων που αυξάνει το χρέος στους «δανειστές» τοκογλύφους, σίγουρα δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος. Αντίθετα βρίσκεται στην κατεύθυνση των πολιτικών που εφάρμοσαν οι προηγούμενοι.

 

Η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει προεκλογικά και είχε καταγγείλει την απαράδεκτη έφοδο στις συντάξεις. Είχε υποσχεθεί την επαναφορά τους αμέσως μετά τις εκλογές. (όπως και του βασικού  μισθού). Μετά τις εκλογές θεώρησε «μονομερή» ενέργεια την πραγματοποίηση των εξαγγελιών της για τις συντάξεις, αφού εκκρεμούσε η γνωμοδότηση/απόφαση του ΣΤΕ. Σήμερα δηλώνει ότι περιμένει την καθαρογραφή της για να απαντήσει. Ωστόσο επισημαίνουμε ότι και ο πολιτικός χρόνος της αξιοπιστίας της δεν είναι ατελείωτος. Οφείλει να προχωρήσει στην άμεση επαναφορά των συντάξεων χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση και χρονοτριβή.

Δείτε επίσης

ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  «Στην τυραννία πρέπει να πας κόντρα εξαρχής. Η απολυταρχία όταν καβαλικέψει είναι δύσκολο να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *