Σάββατο , 18 Μαΐου 2024

Στο σφυρί τα σπίτια των οφειλετών στα ταμεία

katasxeseis oaee - ika

Επέκταση του δικαιώματος υποθήκης της ακίνητης περιουσίας, εκτός της εφορίας, όπως ισχύει σήμερα για χρέη, φαίνεται οτι φαίνεται ότι θα αποκτήσουν και τα ταμεία για τους οφειλέτες τους. Εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες, κύρια αυτοαπασχολούμενοι και κατεστραμμένοι οικονομικά κινδυνεύουν τώρα και στο άμεσο μέλλον να μείνουν χωρίς κεραμίδι πάνω από τα κεφάλια τους. Όσοι έχουν ακόμη βέβαια αυτή την «πολυτέλεια».

Με ανθρωποκτόνο στη κυριολεξία άρθρο στο νομοσχέδιο για τα «Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας» που πέρασε από δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Εργασίας, προβλέπει στην ειδική διάταξη του άρθρου 17, ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν υποθήκες περιουσιακών στοιχείων από τους οφειλέτες τους ακόμη και από αυτούς που έχουν γονατίσει για να εξυπηρετήσουν τη ρύθμιση, ακόμα και εάν είναι ενήμεροι.

Προβλέπεται δε έτι περαιτέρω η δυνατότητα κάθε ταμείου να μη χορηγεί αντίγραφο ασφαλιστικής ενημερότητας για τη μεταβίβαση ακινήτου στη περίπτωση όπου η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη! Τι σημαίνει «ασφαλισμένη»; Ότι ο οφειλέτης είχε ενδεχομένως κακό παρελθόν με προηγούμενες ρυθμίσεις, ότι είναι κατεστραμμένος οικονομικά, ότι δεν έχει καταθέσεις, ότι είναι φτωχός!!!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», η πρόβλεψη αυτή γίνεται με ειδική διάταξη στο άρθρο 17 του νομοσχεδίου για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας που πέρασε από δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Εργασίας και θα έχει εφαρμογή όχι μόνο σε όσους υποβάλουν αίτηση ρύθμισης από εδώ και πέρα, αλλά και στους 210.000 οφειλέτες οι οποίοι έχουν ήδη ενταχθεί στις 100 δόσεις.

Με το άρθρο-βόμβα του νομοσχεδίου, τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν υποθήκες περιουσιακών στοιχείων από τους οφειλέτες τους ακόμη κι αν είναι σε ρύθμιση και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους.

Όπως αναφέρει στέλεχος μεγάλου ασφαλιστικού φορέα στον «Ελεύθερο Τύπο», “η διάταξη δεν εξαιρεί μικρούς ή μεγάλους, θα εφαρμοστεί σε όσους είναι μεν σε ρύθμιση, αλλά έχουν βεβαρημένο παρελθόν «ασυνέπειας», είτε χρωστούν πολλά είτε λίγα.

Η συγκεκριμένη διάταξη ορίζει επι της ουσίας οτι 210.000 οφειλέτες, ενδεχομένως και κατά την εκτίμηση και βούληση των διοικήσεων, μπορεί να υποχρεωθούν στην αναγκαστική υποθήκη της ακίνητης περιουσίας τους στο ΙΚΑ ή τον ΟΑΕΕ, ευρισκόμενοι εντός της ρύθμισης, ή να βλέπουν τα σπίτια τους να βγαίνουν σε πλειστηριασμό λόγω αδυναμίας εξόφλησης.

Η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει επίσημα στα συγκεκριμένα δημοσιεύματα. Το νομοσχέδιο όμως οδεύει για ψήφιση … Οπωσδήποτε η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ικανοποιεί τους “εταίρους δανειστές”. Ικανοποιεί και τα συμφέροντα “των επενδυτών” που επιδιώκουν τη μεγαλύτερη αναδιανομή/ανακατανομή της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα.

Δείτε επίσης

ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  «Στην τυραννία πρέπει να πας κόντρα εξαρχής. Η απολυταρχία όταν καβαλικέψει είναι δύσκολο να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *