Τετάρτη , 19 Ιουνίου 2024

ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ramallah REUTERS/Mohamad Torokman

 

«Στην τυραννία πρέπει να πας κόντρα εξαρχής. Η απολυταρχία όταν καβαλικέψει είναι δύσκολο να την ανατρέψεις.». Κάθε απολυταρχία, χωρίς καμία αμφιβολία. Η ιστορία των λαών είναι αδιάψευστος μάρτυρας κι αποτελεί τον ασφαλέστερο μπούσουλα στους αγώνες για την κοινωνική απελευθέρωση. Κάθε απολυταρχία, κάθε προσωπολατρία, κάθε ψευδαίσθηση σωτηρίας από τα πάνω για τους κάτω.

Είναι παραμονές του πρώτου παγκόσμιου πόλεμου. Βρισκόμαστε στο 1917. Ο Αλεξάντερ Μπέρκμαν απευθύνεται στους νεολαίους της Αμερικής που ετοιμάζεται να μπει στον μεγάλο ιμπεριαλιστικό πόλεμο που στοίχισε εκατομμύρια νεκρούς. 100 και παραπάνω χρόνια από σήμερα.

ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

«Αν πιστεύεις ότι η Αμερική μπαίνει στον πόλεμο «για να προστατεύσει τη δημοκρατία», τότε «γίνε άντρας» και εθελοντής.

Αλλά αν  δεν ξέρετε τίποτα για όλα αυτά, θα πρέπει να μάθετε ότι η επιταγή για δημοκρατία είναι ένα ψέμα και μια παγίδα για όσους δεν σκέπτονται. Θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι το republic δεν είναι συνώνυμο με το democracy, και ότι η Αμερική δεν ήταν ποτέ μια πραγματική δημοκρατία, αλλά ότι είναι η ελεεινότερη πλουτοκρατία στη γη.

Αν βλέπετε, ακούτε, αισθάνεστε και σκέφτεστε, θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι ο Βασιλεύς Δολάριο κυβερνά τις Ηνωμένες Πολιτείες κι ότι οι εργάτες έχουν ληστευτεί και έχουν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης σε αυτή τη χώρα όσο τραβάει η όρεξη των αφεντικών.

Αν δεν είστε κουφοί, χαζοί και τυφλοί, τότε γνωρίζετε ότι η Αμερικανική αστική δημοκρατία και ο καπιταλιστικός πολιτισμός είναι οι χειρότεροι εχθροί του εργατικού δυναμικού και της προόδου, και ότι αντί να τα προστατεύετε, θα έπρεπε να αγωνίζεστε για να τα καταστρέψετε.

Αν το γνωρίζετε αυτό, θα έπρεπε επίσης να γνωρίζετε ότι οι εργάτες της Αμερικής δεν έχουν εχθρό τους εργάτες των άλλων χωρών. Πράγματι, οι εργάτες της Γερμανίας υποφέρουν το ίδιο από τους εκμεταλλευτές και τους κυβερνήτες τους με τις μάζες της Αμερικής.

“The Blast” 1917 – Alexander Berkman

Θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι τα συμφέροντα της εργατικής τάξης είναι κοινά και ίδια σε όλες τις χώρες. Ο αγώνας της είναι διεθνής.

Τότε γιατί να σφάζονται μεταξύ τους;

Οι εργάτες της Γερμανίας έχουν παραπλανηθεί από τους κυβερνήτες τους στο να φορέσουν τη στολή και να γίνουν δολοφόνοι. Το ίδιο και οι εργάτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, και της Αγγλίας έχουν παραπλανηθεί.

Αλλά γιατί θα έπρεπε εσείς, άνδρες της Αμερικής να  επιτρέψτε στον εαυτό σας να παραπλανηθεί φονεύοντας ή να φονευτεί;

Αν είναι να χυθεί το αίμα σας, ας χυθεί για την υπεράσπιση των δικών σας συμφερόντων στον πόλεμο των εργατών ενάντια στους άρπαγες τους, στον αγώνα για την πραγματική ελευθερία και ανεξαρτησία».

Alexander Berkman

Έναν και παραπάνω αιώνα από όταν  γράφτηκε το γράμμα του Alexander Berkman στους νέους της Αμερικής, στους νέους όλου του κόσμου, παραμένει εξαιρετικά προφητικό και επίκαιρο σήμερα στα χρόνια των τεράστιων και επικίνδυνα οξυμένων γεωπολιτικών ανταγωνισμών για κυριαρχία και κέρδη του κεφαλαίου που βρίσκεται πολύ κοντά στο ενδεχόμενο ενός νέου μεγάλου πόλεμου. Η ανατροπή αυτών των σχεδιασμών στους δρόμους αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κοινωνίας. Το μεγάλο στοίχημα της εργατικής τάξης και των νέων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Δείτε επίσης

Τι είναι ο πατριωτισμός;

Όποιος κοιμάται πατριώτης ξυπνάει εθνικιστής.  «Είμαι ενάντιος σε κάθε μορφή εθνικισμού, ακόμα και υπό την …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *