Σάββατο , 25 Μαΐου 2024

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ: Στρατιωτικοποίηση όλης της κοινωνίας από το σχολείο

alkimoi-tania-boulgari-1

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος και αρχηγός του ακροδεξιού-εθνικιστικού κόμματος των ΑΝΕΛ, ενός κόμματος που και με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις  παρουσιάζει χαρακτηριστικά πολιτικής εξαφάνισης ξαναχτυπά. Υποχρεωτική στράτευση των γυναικώνπου διεκδικούν θέση στην Αστυνομία, την Πυροσβεστική και στο Λιμενικό Σώμα και προαιρετική στράτευση για όλες τις υπόλοιπες γυναίκες, καθώς και δημιουργία στρατιωτικών λυκείων, σχεδιάζει να προωθήσει στην κυβέρνηση ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής». Επίσης, «Μέσω στρατιωτικών Λυκείων, δημιουργώντας Αεροπορικό-Ναυτικό και Στρατιωτικό Λύκειο. 

Τι επιδιώκει όμως προσωπικά ο αρχηγός των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, αλλά και συνολικά η κυβέρνηση με αυτές τις πολιτικές επιλογές;

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι παρ΄ όλο το εορταστικό κλίμα και ακριβώς επιδιώκοντας να το εκμεταλλευτεί για να αιφνιδιάσει, η κυβέρνηση προχωρά σε στρατηγικού χαρακτήρα αναδιαρθρώσεις.  

Καταρχήν, όπως έχουμε επισημάνει στην εποχή του Ολοκληρωτικού Καπιταλισμού αντιστοιχεί ένα νέο κράτος διαρκούς έκτακτης ανάγκης, απαιτείται νέα συγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων που θα υπηρετήσουν τον Κοινοβουλευτικό Ολοκληρωτισμό.

​Για τα σχέδια αυτά αξιοποιούν την εξαθλίωση στην οποία ρίχνουν το λαό.​ “Για ένα κομμάτι ψωμί”, ν’ αφομοιώσουν τα παιδιά του λαού, στις δυνάμεις καταστολής του. Όπως ακριβώς, χρόνια τώρα, ο αμερικανικός στρατός τάζει άδεια παραμονής στους παράνομους μετανάστες, υπό τον όρο της ένταξής τους στις γραμμές του. ​

Και το νέο νομοσχέδιο για τη θητεία και όχι μόνο (και κυρίως όχι μόνο για τους στρατευμένους) απαντά σε αυτή την ανάγκη. Ο Ελληνοτουρκικός ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός με επίδικο το Αιγαίο, τον έλεγχο ενεργειακών κοιτασμάτων και ροών, την Ανατολική Μεσόγειο, οι άξονες συμμαχιών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου, η συμμετοχή των Ε.Δ. στον ευρωπαϊκό πόλεμο κατά των μεταναστών και οι βλέψεις του ελληνικού κεφαλαίου στα Βαλκάνια, απαιτούν ένα ισχυρό Στρατό και αναβαθμισμένη ποιοτικά και ποσοτικά εμπλοκή της στρατευμένης νεολαίας. Το νομοσχέδιο επομένως των Καμμένου-Βίτσα αποτελεί συνέχεια και τομή στην εξυπηρέτηση αυτών των στρατηγικών σχεδιασμών. Τώρα όμως που τα αστικά κέντρα εξουσίας απαιτούν η Αριστερά να ξεπεράσει τα ταμπού της, οι Τσίπρας Καμμένος οραματίζονται μια Ελλάδα Ισραήλ των Βαλκανίων. Δεν σταματούν οι σχεδιασμοί τους στο νομοσχέδιο για την θητεία, καθώς ακολουθούν πλήθος νόμων-ρυθμίσεων. Ξεχωρίζουμε τους σχεδιασμούς για την Στράτευση των Γυναικών, τα Στρατιωτικά Σχολεία, την Παλαϊκή Άμυνα, τη Πολεμική Βιομηχανία, την αναδιοργάνωση της Εκπαίδευσης (και την σχέση της με την πολεμική βιομηχανία), με προσανατολισμό ένα νέο αστικό παραγωγικό μοντέλο, διεθνοποιημένο, ενταγμένο στην Νέα Τάξη Πραγμάτων και τους πολέμους της.

Στόχος επομένως είναι ο απόλυτος διαχωρισμός της Κοινωνίας από τον Στρατό (στο επίπεδο του ελέγχου και της αλληλοτροφοδότησης-αλληλοεπηρεασμού), την ίδια στιγμή που επιχειρείται η μετατροπή του Στρατιωτικού σε Πραιτοριανό και αποφασιστικό όργανο στην επιβολή των αστικών συμφερόντων, εντός και εκτός συνόρων. Αλλά και η διαμόρφωση του δια βίου Πολίτη-Πολεμιστή-Όργανο Καταστολής της κοινωνικής αμφισβήτησης, κυριεύοντας και κυριαρχώντας επί της κοινωνίας με τα πιο αντιδραστικά, πολεμοκάπηλα, μιλιταριστικά, ελληνοχριστιανικά ιδεώδη. Μάλιστα επιτιθέμενοι στους μαθητές και την εκπαίδευση, πρώτα πρώτα!  

Παράλληλα, ο Πάνος Καμμένος στοχεύει στην πολιτική αφομοίωση της ναζιστικής και εθνικιστικής ακροδεξιάς, ένα ακροατήριο που απαρτίζουν Χρυσή Αυγή, ΛΑΟΣ, φτάνοντας μέχρι τον Μπαλτάκο και τις αντιδραστικές Ενώσεις Αποστράτων, αλλά και σε πιο σκοτεινές πτυχές του βαθέως κράτους, όπως συγκεκριμένο τμήμα του καθηγητικού κατεστημένου των Στρατιωτικών Σχολών, συγκοινωνούντα δοχεία με τους ΝΑΖΙ!

Να το πούμε λοιπόν ξεκάθαρα: η δημιουργία Στρατιωτικών Λυκείων ήταν ένας αντιδραστικός στόχος του πιο μαύρου τμήματος του στρατιωτικού κατεστημένου, των Στρατιωτικών της Χούντας και της φασιστικής ακροδεξιάς, που σε όλη την πορεία της Μεταπολίτευσης επιδίωξε ανεπιτυχώς να γίνει πράξη για να αντιμετωπίσει την άρνηση και στο εσωτερικό της ΝΔ αλλά κυρίως των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες ένιωθαν την ανάσα των κινημάτων της εποχής. Τα αντιμιλιταριστικά-αντιπολεμικά της εποχής, από τις ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΦΑΝΤΑΡΩΝ-ΝΑΥΤΩΝ-ΣΜΗΝΙΤΩΝ, τους Αντιρρησίες Συνείδησης, σε συνδυασμό την δράση των δημοκρατικών στρατιωτικών και των  πρωταγωνιστών του Αντιδικτατορικού Αγώνα, η Αριστερά, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο να μπει φραγμός στην μετατροπή των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια γυάλα επαγγελματιών του πολέμου, με ιδεολογική-πολιτική κυριαρχία της Ακροδεξιάς.

Σήμερα βεβαίως και ακριβώς των χαρακτηριστικών που λαμβάνει η αστική πολιτική στην Ελλάδα αλλά και στην Ε.Ε. (χαρακτηριστικό το παράδειγμα της πολιτικής-οικονομικής-στρατιωτικής ενίσχυσης της κυβέρνησης της Ουκρανίας και των Ναζιστικών Ταγμάτων Εφόδου από Ε.Ε.-ΝΑΤΟ-Ελληνικές κυβερνήσεις), τα επίδικα της ταξικής πάλης αλλάζουν και οι αντιδραστικές αλλαγές είναι εξίσου βίαιες και ταχύτατες.  

Το ζήτημα των Στρατιωτικών Λυκείων μπαίνει καμουφλαρισμένο στο δημόσιο διάλογο κάθε φορά που τίθεται η συζήτηση των όρων εισόδου στις Παραγωγικές-Στρατιωτικές Σχολές. Έχει σημασία να δούμε ότι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και απαίτηση για την συγκρότηση τέτοιου είδους σχολών βρίσκουμε ξανά στο ΕΚΕΟ. Να θυμίσουμε ότι σ​τα πρώτα Μνημονιακά χρόνια και κατά τη διάρκεια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του λαού μας, το ΕΚΕΟ προωθούσε την συγκρότηση Πολιτοφυλακής για να επιβάλλει τον αστικό Νόμο και την Τάξη. Μετά όμως τις μεγάλες αντιδράσεις των κινημάτων, των δυνάμεων της Αριστεράς και του Τύπου έκανε πίσω.

4h-abgoustou-1
“Εθνική οργάνωση νεολαίας” του Μεταξά

ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΤΟΥ ΜΙΛΙΤΑΡΣΙΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ!

Ας δούμε επομένως την πρόταση του ΕΚΕΟ για την συγκρότηση Στρατιωτικών Σχολείων:  

«Η έννοια του Στρατιωτικού Λυκείου θα είναι να εμφυσήσει τα στρατιωτικά ιδεώδη στους νέους και τις νέες της Ελλάδας και να δημιουργήσει ένα χώρο παραγωγής στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που θα φοιτούν αργότερα στις Ανώτερες και Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές (Στρατός Ξηράς, Ναυτικό, Αεροπορία, Αστυνομία κλπ) όχι από λάθος του μηχανογραφικού δελτίου αλλά από συνειδητή επιλογή και απόφαση ζωής. Παράλληλα θα παίρνουν όλες τις άλλες γνώσεις που απαιτούνται στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση όπως ακριβώς και στα Μουσικά, Ναυτικά, Εκκλησιαστικά κλπ Λύκεια που υπάρχουν εδώ και πολλές δεκαετίες. Φυσικά το αδιάβλητο σύστημα εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχολές μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων μπορεί να συνεχιστεί αφού η εκπαίδευση στο Στρατιωτικό Λύκειο δεν είναι απαραίτητο να δίνει επιπλέον μόρια στους υποψήφιους (σε αντίθεση με τους επαγγελματίες οπλίτες που θα πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον μόρια λόγω Στρατιωτικού Λυκείου).

Ιδιαίτερα στο θέμα της ζωής εντός του Στρατιωτικού Λυκείου τονίζεται ότι φυσικά θα πρόκειται για δημόσιο οικοτροφείο όπου τα νέα παιδιά θα ζουν από νωρίς στο στρατιωτικό τρόπο ζωής (χωρίς αληθινά όπλα αλλά όμως με μαθήματα σκοποβολής, πολεμικών τεχνών κλπ) χωρίς να επιβαρύνουν τις οικογένειες τους με έξοδα ενώ παράλληλα θα προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο με διάφορες δυναμικές παρεμβάσεις. Ήδη οι πρόσκοποι (ναυτοπρόσκοποι κλπ) ζούνε περιστασιακά τον τρόπο ζωής που θα ζούνε τα παιδιά σε ένα Στρατιωτικό Λύκειο. Στα Λύκεια αυτά Θα διδάσκουν κυρίως απόστρατοι αξιωματικοί που έχουν πτυχία καθηγητών μέσης εκπαίδευσης και άλλων σχετικών ειδικοτήτων οι οποίοι θα καλλιεργούν και ένα κλίμα πειθαρχίας και στρατιωτικής δομής. Θεμελιώδης συνιστώσα της εκπαίδευσης τους θα είναι επίσης τα Ορθόδοξα Χριστιανικά ιδεώδη με έμφαση στα δημοκρατική συμπεριφορά και τον κώδικα τιμής που ισχύει σε όλες τις Στρατιωτικές Σχολές. Το Στρατιωτικό Λύκειο θα αποτελέσει την απάντηση στη χαλάρωση και την αποχαύνωση από τις οποίες η σημερινή νεολαία κινδυνεύει ενώ παράλληλα θα εκτονώσει το δυναμισμό και την ενέργεια των νέων που σήμερα την εκμεταλλεύονται εξτρεμιστικές ομάδες και οργανώσεις που φανατίζουν τους νέους με κίβδηλα “ιδεολογικά” σύμβολα. Η μελέτη των Δημοσίων Στρατιωτικών Λυκείων έχει πλέον ολοκληρωθεί στο κοινωφελές επιστημονικό κέντρο EKEO (με υπόδειγμα το Στρατιωτικό Λύκειο Hargrave της Βιρτζίνια των ΗΠΑ – τηρουμένων φυσικά των αναλογιών) και ο Διευθυντής του Κέντρου και Αν.Καθηγητής ΣΣΕ Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος αναζητά τους χρηματοδότες και τις πολιτικές δυνάμεις που θα υποστηρίξουν τη δημιουργία ενός τέτοιου δημοσίου φορέα που θα ενισχύσει τη στρατιωτική παιδεία και επιστήμη στην Ελλάδα».

Καταρχήν καμιά αναφορά της παραπάνω πρόταση δεν είναι τυχαία, αλλά παντού πρέπει να αναζητηθεί η προϊστορία της Ακροδεξιάς και των Δικτατόρων. Πίσω από τις διατυπώσεις της σύγχρονης εκδοχής του ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και Μιλιταρισμού, εύκολα μπορεί κανείς να αναγνώσει την προϊστορία της ελληνικής Ακροδεξιάς αλλά και τις σύγχρονες απαντήσεις διαμόρφωσης ενός ολόκληρου πλέγματος στρατιωτικοποιημένων και χρωματισμένων με έντονα εθνικιστικά και αντιδραστικά ιδεολογήματα σχηματισμών, που εντάσσουν οργανικά την νεολαία και τους εργαζόμενους, στους μηχανισμούς Άμυνας-Ασφάλειας, με την σφραγίδα του Πολίτη-Πολεμιστή-Όργανο Καταστολής της κοινωνικής αμφισβήτησης.  Είναι λοιπόν η οργάνωση «ΑΛΚΙΜΩΝ» της Χούντας του Μεταξά και Συνταγματαρχών, που παρατάσσεται δίπλα στους Κένταυρους της ΝΔ των Αβέρωφ-Σαμαρά-Μιχαλολιάκου-Μεϊμαράκη κλπ., κάνοντας το άλμα που αντιστοιχεί στην σημερινή περίοδο των βαθιών αστικών αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, που ετοιμάζουν το πεδίο για την εξάπλωση των Ταγμάτων Θανάτου της Χρυσής Αυγής (με στρατιωτική δομή-συγκρότηση-εκπαίδευση στα όπλα). Δίπλα τους είναι οι προτάσεις Πολιτοφυλακής του ΕΚΕΟ, της Χρυσής Αυγής και του δημάρχου Βόλου Μπέου –πάντα για την αντιμετώπιση των κοινωνικών κινημάτων-, αλλά και η θέσπιση των σύγχρονων Ταγμάτων Εθνοφυλακής που θα ενεργοποιούνται σε έκτακτες καταστάσεις απέναντι σε μεγάλες συγκεντρώσεις αγωνιζόμενων πολιτών, που ψηφίζονται το 2011, εν μέσω του κινήματος των αγανακτισμένων. Δεν είναι τυχαίο ότιοι εθνικιστικές Λέσχες Εφέδρων δεν κλείνουν αλλά αναβαθμίζονται!

Σήμερα φαίνεται ότι οι  προτάσεις του ΥΕΘΑ Π.Καμμένου για τα στρατιωτικά λύκεια, που ενσωματώνουν τις πιο επιθετικές απαιτήσεις του στρατιωτικού κατεστημένου και της Ακροδεξιάς, έρχονται να ολοκληρώσουν τον κύκλο της συντηρητικής αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων όσον αφορά το προσωπικό του. Και αποδεικνύουν αυτό το συνεχές μεταξύ των διαφόρων τμημάτων της Ακροδεξιάς (από τη ΝΔ του Σαμαρά, έως το ΛΑΟΣ  και τη Χρυσή Αυγή), τα μιλιταριστικά μέσα και τα πιο αντιδραστικά τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικούς και όχι μόνο. Το δημοσίευμα του defencenet.gr είναι αποκαλυπτικό, αναδεικνύοντας και το ρόλο του Μπαλτάκου στον σχεδιασμό αυτής της πολιτικής, ενσωματώνοντας θυμίζουμε και τις απαιτήσεις της Χρυσής Αυγής, όταν λειτουργούσε ως γέφυρα συνεννόησης των ΝΑΖΙ με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου από τη θέση του κορυφαίου πρωθυπουργικού συμβούλου:

«Ουσιαστικό γνωμοδοτικό ρόλο είχε ο γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος στην κατάργηση του νυν ισχύοντος καθεστώτος των “στρατιωτικών-δημοσίων υπαλλήλων”, όπου πολλοί υποψήφιοι σπουδαστές εισάγονται στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές, όχι επειδή θέλουν να γίνουν στρατιωτικοί, αλλά απλά γιατί τυχαίνει να εισαχθούν σε κάποια παραγωγική σχολή μέσω των Πανελλήνιων Εξετάσεων!Επιπλέον θα αλλάξει ριζικά το καθεστώς διοίκησης των σχολών με τους καθηγητές να μην έχουν πλέον τις “υπερεξουσίες” που τους εκχώρησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος τη περίοδο που ήταν υπουργός Άμυνας και τον έλεγχο των σχολών να περνά ξανά στους στρατιωτικούς.Αιτιολογώντας σε συνεργάτες του την εισήγησή του ο Τ.Μπαλτάκος σημείωνε ότι “Δεν μπορεί κάποιος να γίνεται στρατιωτικός επειδή δεν πέτυχε να γίνει αρχιτέκτονας μπαίνοντας στο Πολυτεχνείο ή επειδή δεν μπόρεσε να γίνει γιατρός. Πρέπει να έχει σκοπό ζωής να γίνει στρατιωτικός. Γιατί ο στρατιωτικός δεν παίρνει μόνο πτυχίο. Παίρνει και σπαθί. Και το σπαθί το παίρνει για να το χρησιμοποιήσει αν χρειαστεί, δεν είναι αξεσουάρ αναμνηστικό από τα φοιτητικά χρόνια”…

 

Δεν πρέπει όμως να κάνουμε το λάθος να παραβλέψουμε ότι την ατζέντα Σαμαρά-Μπαλτάκου-Χρυσής Αυγής υιοθέτησε συνολικά η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ  και σήμερα προχωρούν στην υλοποίηση της Τσίπρας-Καμμένος.  Από τις τελευταίες πρόνοιες της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ήταν η δρομολόγηση ριζικών αλλαγών για την εισαγωγή των ενδιαφερομένων στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.  Αρχικά η Ακροδεξιά είχε θέσει ζήτημα ιθαγένειας ώστε να εξασφαλίζεται η φυλετική καθαρότητα των εισακτέων στις Παραγωγικές Σχολές! Επόμενος στόχος όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα «είναι, να καθίστανται ένστολοι όχι αυτοί που αριστεύουν στις Πανελλήνιες εξετάσεις και θέλουν να κατοχυρώσουν με την κατάταξή τους μία θέση στο δημόσιο , αλλά αυτοί οι οποίοι έχουν τις απαραίτητες ικανότητες για την αποστολή που θα τους ανατεθεί από την πολιτεία. Για το θέμα αυτό υπήρξαν αλλεπάλληλες  συναντήσεις-συσκέψεις στο Πεντάγωνο, μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέα Λοβέρδου και του υπουργού Δημόσιας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια.  Και οι τρεις υπουργοί εξέφρασαν την αναγκαιότητα να υπάρξουν αλλαγές ώστε να εισέρχονται στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας οι καταλληλότεροι».

alkimoi-eon-1

Τώρα βλέπουμε ότι ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος όχι μόνο υλοποιεί την ατζέντα Μπαλτάκου-Χρυσής Αυγής, αλλά κάνει ακόμη πιο αποφασιστικά βήματα με τα Στρατιωτικά Λύκεια ώστε να φέρει τον Μιλιταρισμό στην Εκπαίδευση και να ελέγξει-χειραγωγήσει το προσωπικό, αναδιαμορφώνοντας το συνολικό πλαίσιο λειτουργίας, τον ρόλο και την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων.   Σε αυτή την μετατροπή των Στρατιωτικών σε Πραιτοριανούς σημασία δεν έχει η μόρφωση και το πνευματικό επίπεδο αλλά η υποταγή, η ιδεολογική και πολιτική στράτευση στους νέους σύγχρονους Άδικους Πολέμους και στη συμμετοχή σε ένα Στρατό Δύναμη Καταστολής του αγωνιζόμενου λαού. Ο Πάνος Καμμένος, με το γνωστό εθνικιστικό και μιλιταριστικό του λόγο δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρεξήγησης των προθέσεων του:

«Μέσω στρατιωτικών Λυκείων, δημιουργώντας Αεροπορικό-Ναυτικό και Στρατιωτικό Λύκειο. Υπάρχουν παιδιά που από πολύ νωρίς έχουν κλίση στα στρατιωτικά επαγγέλματα, όμως ποτέ δεν τους δίνεται η ευκαιρία να κάνουν καριέρα διότι είναι υποχρεωμένα να περάσουν από τις συμπληγάδες των Πανελληνίων και να υποβληθούν σε εξετάσεις άσχετες με το γνωστικό αντικείμενο του ειδικού επαγγέλματος που με πάθος θα ήθελαν να ακολουθήσουν. Τον “ψυχωμένο” αεροπόρο ή καπετάνιο ή τεθωρακισμένο ή πυροβολητή δεν τον βρίσκεις μέσω Πανελληνίων αλλά τον αναγνωρίζεις νωρίς μέσα από ειδικά μαθήματα, τεστ και δεξιότητες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και από εκεί τον επιλέγεις για τις παραγωγικές σχολές».

Αυτός όμως είναι ο Ολοκληρωτικός Καπιταλισμός, το νέο κράτος διαρκούς έκτακτης ανάγκης, που απαιτεί νέα συγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων που θα υπηρετήσουν τον Κοινοβουλευτικό Ολοκληρωτισμό.

Η εποχή μας απαιτεί λοιπόν μια νέα Μεταπολίτευση, εργατική-διεθνιστική-ανατρεπτική.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

 

Δείτε επίσης

Συμβολαιογράφοι: Τελικά έπεσαν οι μάσκες!

Οι Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι Ελλάδας, αφού εξασφάλισαν το ρόλο τους στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αποφάσισαν να σταματήσουν την αποχή τους, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *