Παρασκευή , 31 Μαΐου 2024

Τα ΕΣΠΑ διαλύουν την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς!

kefalonia

Δε φτάνει που γίνονται με το σταγονόμετρο οι προσλήψεις αναπληρωτών ειδικοτήτων, τα ΕΣΠΑ δημιούργησαν και νέες παρενέργειες. Δεν υπάρχουν ΕΣΠΑ για ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως η Αττική, η Μακεδονία κ.λπ. όπου τα κενά είναι πολύ μεγάλα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην τοποθετηθούν στις περιοχές πρώτης προτίμησής τους, αναπληρωτές με υψηλά μόρια, γιατί δεν έγιναν προσλήψεις σε αυτές τις περιοχές.

Έτσι, χιλιάδες εκπαιδευτικοί βρίσκονται να υποχρεώνονται να μετακινηθούν σε πολύ μακρινές περιοχές, με τεράστιο οικονομικό κόστος και με προβλήματα στον οικογενειακό τους προγραμματισμό, ενώ οι περιοχές πρώτης προτίμησής τους θα ανοίξουν σε 15-20 ημέρες! Για το λόγο αυτό στις 2-10-2015 πραγματοποιήθηκε μαζική και δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υ.Π.Ε.Θ. από θιγόμενους από τις χθεσινές ισχνές προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, συναδέλφους των κλάδων ΠΕ 32, ΠΕ 18.41, ΠΕ 11, ΠΕ 19-20, ΠΕ 08, ΠΕ 16.01  και ΠΕ 06. Στην συγκέντρωση συμμετείχε και ο Π.Ε.ΣΥ.Θ.. Εκπρόσωποι των κλάδων και του Π.Ε.ΣΥ.Θ. συναντήθηκαν με τον ειδικό σύμβουλο του Υπουργού Παιδείας, Παναγιώτη Κατσαρό. Συγκεκριμένα η αντιπροσωπία συζήτησε μαζί του τα παρακάτω:

 

1-10-2015 ανακοινώθηκαν από το Υ.Π.Ε.Θ. 1574 προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων για τα σχολεία ΕΑΕΠ. Οι προσλήψεις αυτές είναι πλήρως αναντίστοιχες με τα λειτουργικά κενά των σχολείων ΕΑΕΠ, 1380 σχολεία στο σύνολό τους ανά την Ελλάδα. Συγκεκριμένα και με βάση το ότι οι προσλήψεις αυτές γίνονται μόνο μέσω ΕΣΠΑ,  και με βάση ρήτρα εισοδηματικών κριτηρίων, η Αττική, η Δυτική Μακεδονία και το Αιγαίο εξαιρούνται από την υλοποίηση του συγκεκριμένου άξονα όπως επιβεβαιώνει και ο Υπουργός με σημερινές δηλώσεις του.

 

Η συγκεκριμένη ρήτρα ουδέποτε ετέθη από το Υπουργείο σε γνώση των εκπαιδευτικών και μάλιστα των αναπληρωτών που φέτος έκαναν αιτήσεις δύο φορές για ένταξή τους στους πίνακες αναπληρωτών. Οι περιοχές αυτές γίνεται προσπάθεια να  καλυφθούν σε δεύτερο χρόνο (β΄ φάση αναπληρωτών) από άλλους πόρους (κρατικό προϋπολογισμό και Π.Δ.Ε.) που όμως όπως γλαφυρότατα αποκαλύφθηκε από τον εκπρόσωπο του Υ.Π.Ε.Θ. δεν έχουν πάρει ακόμα σχετική έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών.

 

Έγινε ξεκάθαρο ότι είτε  σε α, είτε σε β΄ φάση  το Υ.Π.Ε.Θ. αδυνατεί  να καλύψει το σύνολο των αναγκών των σχολείων, είτε με ΕΣΠΑ, είτε με ΠΔΕ είτε με κρατικό προϋπολογισμό.

 

Το αποτέλεσμα είναι συνάδελφοι με χρόνια προϋπηρεσίας να βρίσκονται είτε εκτός προσλήψεων, είτε μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους και φυσικά τα σχολεία να μείνουν άδεια από εκπαιδευτικούς απαραίτητους για την λειτουργία τους.

 

mathitesi

 

Απαιτήσαμε :

·         άμεση ανάκληση των τοποθετήσεων που έγιναν στην 1-10.

·         επανάληψη της διαδικασίας σε μία φάση πρόσληψης με άμεση κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών και βάση των πραγματικών αναγκών των σχολείων.

·         να ξεκαθαρίσει το Υ.Π.Ε.Θ. τι σκοπεύει να κάνει με τα χιλιάδες κενά που αφήνει ακάλυπτα ανά την Ελλάδα, με τα σχολεία ΕΑΕΠ που προκειμένου να λειτουργήσουν χρειάζονται πληθώρα ειδικοτήτων.

·         μαζικούς μόνιμους διορισμούς με δεδομένο ότι όλα αυτά τα χρόνια οι μόνιμοι ΝΟΜΑΔΕΣ ανά την Ελλάδα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Ελληνικών Δημόσιων Σχολείων.

·         την τήρηση της νομιμότητας όσον αφορά τις προσλήψεις των τριτέκνων, 20 % ανά φάση πρόσληψης  και όχι συνολικά.

·         την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και για τις χρονιές 2010-2012.

·         την δυνατότητα τροποποίησης της αίτησης όσον αφορά τις περιοχές δεδομένου ότι διαχρονικά η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας απέκρυπτε ότι το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020) εξαιρεί με βάση εισοδηματικά κριτήρια περιοχές της Ελλάδος- περιοχές που πλήττονται από την κρίση .

 

Σε όλα τα παραπάνω οι απαντήσεις που λάβαμε από τον εκπρόσωπο του Υπουργού μετά από συνεννόηση με το γραφείο του Υπουργού ήταν απαράδεκτες και προσβλητικές για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και πρώτα απ’όλα τους μαθητές μας και τους γονείς τους:

·         Κάνοντας ουσιαστικά έναν ευθύ εκβιασμό αρνήθηκαν την ανάκληση των τοποθετήσεων. Επιλέγουν εφόσον δεν έχουν λάβει έγκριση για τις απαιτούμενες για τις περιοχές αυτές πιστώσεις να καλύψουν τώρα λιγότερο από  το 1/5 των πραγματικών αναγκών.

·         Οι εγκρίσεις από άλλους πόρους (ΠΔΕ και κρατικό προϋπολογισμό) δεν έχουν εγκριθεί οπότε είναι σαφές πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για την κατανομή τους ανά κλάδο και άρα σύμφωνα με τις ανάγκες των σχολείων.

·         Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για διορισμούς. Οι προγραμματικές δηλώσεις του Υπουργού θα έχουν στο κέντρο της θεματολογίας τους τους αναπληρωτές και όχι τους μόνιμους διορισμούς.

·         Η τήρηση της νομιμότητας στους τρίτεκνους δεν θα τηρηθεί!

·         Το πολυνομοσχέδιο ΘΑ περιλαμβάνει την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας για το 2010-2012.

·         Ουδεμία τροποποίηση θα γίνει σε αιτήσεις.

Καταγγέλουμε το Υ.Π.Ε.Θ. που με την τακτική του αυτή, υπηρετώντας πλήρως τις νεομνημονιακές δεσμεύσεις και τους περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδικάζει χιλιάδες συναδέλφους στην ανεργία και την οικονομική εξαθλίωση. Αφήνει τα σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς και τα υποβιβάζει σε παιδοφυλακτήρια.

Καλούμε σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Δευτέρα 5-10 και ώρα 10:00 στο Υ.Π.Ε.Θ.

Απαιτούμε:

·         άμεση ανάκληση των τοποθετήσεων που έγιναν την 1-10.

·         επανάληψη της διαδικασίας σε μία φάση πρόσληψης με άμεση κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών και βάση των πραγματικών αναγκών των σχολείων.

·         ΑΜΕΣΗ συνάντηση με τον Υπουργό.

Καλούμε την ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ να πάρουν θέση και να συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία συλλόγων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να εκδώσουν σχετικά ψηφίσματα και να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Ζητούμε από την ΑΣΓΜΕ και τις ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων να υιοθετήσουν το σύνολο των αιτημάτων μας και να παρίστανται την Δευτέρα στην κινητοποίηση. 

Η παιδεία είναι δικαίωμα.

Το δικαίωμα στην εργασία είναι αδιαπραγμάτευτο.

Τα δικαιώματα δεν χαρίζονται… ΚΑΤΑΚΤΙΩΝΤΑΙ!

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sylaristotelis.com

Δείτε επίσης

Ένας χρόνος από την επιβολή του τρίτου βάρβαρου μνημονίου

Ένας χρόνος κλείνει από τις δεύτερες βουλευτικές εκλογές του 2015 και την περιβόητη «δεύτερη ευκαιρία» …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *