Πέμπτη , 20 Ιουνίου 2024

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΟΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ…

SYRIAN-REF-1.

O Τσίπρας εξαφάνισε τους μετανάστες στην Ειδομένη για να μην χαλάσουν το σόου με τον Αιγύπτιο Δικτάτορα και τη μεγάλη «εθνική επιτυχία» εφοπλιστών-εργολάβων!

Τελικά είναι ζήτημα να αξιολογήσεις το τι είναι πιο επικίνδυνο: το τι έγινε στην Ειδομένη ή το γιατί έγινε;

Το πώς χτύπησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τους απελπισμένους μετανάστες είναι γνωστό: το κοκτέιλ κρατικής τρομοκρατίας συμπεριλάμβανε γκεσταπίτικες μεθόδους, πραιτοριανούς των ΜΑΤ, λογοκρισία και άτυπη επιβολή στρατιωτικού νόμου σε μια ζώνη 3 χιλιομέτρων. Φυσικά η κυβέρνηση δεν νοιάστηκε τους μετανάστες, αφού ουσιαστικά τους έβαλε με τη βία στα λεωφορεία, για να τους πετάξει μετά στην Αθήνα…

Αυτό που ενδιέφερε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το επιτελείο του ήταν να στείλει μήνυμα ότι η κυβέρνηση του είναι αποφασισμένη να επιβάλλει με στυγνή καταστολή και συνέχιση του πολέμου κατά των μεταναστών όλη την απάνθρωπη ευρωπαϊκή ατζέντα, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα στον αστικό κόσμο, στους συμμάχους της και στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ότι είναι ικανή να το κάνει. Βλέπεις πάντα η καταστολή και η κρατική τρομοκρατία είναι η συνέχεια της αστικής πολιτικής.

trimeris-1

 

Για αυτό λοιπόν επιλέχθηκε ως μέρα εφόδου κατά των μεταναστών η επίσκεψη του Αιγύπτιου δικτάτορα! Για να ακολουθήσει η Τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδεικνύει για μια ακόμη φορά το πόσο αδίστακτη είναι στο να ικανοποιήσει τις στρατηγικές βλέψεις του ελληνικού κεφαλαίου. Ακριβώς τη μέρα που στήνει ένα προπαγανδιστικό σόου μεγάλης «εθνικής επιτυχίας», επιδιώκοντας να δώσει στον πολύπαθο εργαζόμενο λαό ένα όραμα, μια προοπτική, επιτίθεται στον πιο ευάλωτο τμήμα των εργαζομένων. Μάλιστα, εξαφανίζει τους δημοσιογράφους, για να μην υπάρχουν εικόνες της στυγνής βίας των Πραιτοριανών, που θα αμαυρώσουν τη Μεγάλη μέρα, του νέου Μεγάλου Ηγέτη, Αλέξη Τσίπρα.

Τα συμφέροντα λοιπόν του Βαρδινογιάννη, του Κοπελούζου, του Λάτση, του Μπόμπολα, του Μυτιληναίου, του συνόλου των εφοπλιστών, εργολάβων και τραπεζιτών πατούν πάλι πάνω στους εργαζόμενους.  Γιατί το χέρι του Τσίπρα υπογράφει χωρίς καμιά τύψη, χωρίς καμιά αιδώ, πολιτικές και οικονομικές συμφωνίες για να ικανοποιηθούν τα δικά τους συμφέροντα.

 

AOZ-1

Το λέμε ξεκάθαρα: οτιδήποτε έχει να κάνει με τον καθορισμό ελληνικής ΑΟΖ είναι ψέματα, είναι μια ακόμη εθνικιστική απάτη, την οποία αρέσκονται να αναμασούν όλα τα αστικά κόμματα, από τον ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ μέχρι την ναζιστική Χρυσή Αυγή. Η σημερινή τιμή του πετρελαίου, το υψηλό κόστος άντλησης των όποιων κοιτασμάτων και το πολιτικό ρίσκο, βάζουν πάγο στις εξελίξεις για την ελληνική ΑΟΖ.

***              ******              ***

Αλλού είναι το διακύβευμα για τον ελληνικό αστικό κόσμο:  ενεργειακοί και εμπορικοί δρόμοι, θαλάσσιοι αγωγοί ή αυτοί που διέρχονται της Βόρειας Ελλάδας, ανοικοδόμηση χωρών Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής που κατέστρεψαν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, εκμετάλλευση του εμπόλεμου σε σειρά ανταγωνιστικών αγορών από την ελληνική τουριστική βιομηχανία. Στο πλαίσιο επομένως αυτό αναζητάτε η αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας που βρίσκεται παράλληλα στην πρώτη γραμμή του πολέμου κατά των μεταναστών. Εδώ διαμορφώνονται οι συμμαχίες και ο Άξονας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου. Για αυτό αγοράζονται από τις ΗΠΑ τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα (ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη ORION, μεταφορικά ελικόπτερα CHINOOK)-δίνεται έμφαση στα υποβρύχια και τις πυραυλακάτους. Αναδιοργανώνονται και ενισχύονται οι Ειδικές Δυνάμεις, γίνονται οι συγκεκριμένες ασκήσεις του συνόλου των πιο βασικών μονάδων και οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων με σενάρια την Ασφάλεια στη Μεσόγειο και τις μάχες στην έρημο ή την προστασία ενεργειακών εγκαταστάσεων!       

Αξίζει επομένως να δούμε ποιες είναι οι συμφωνίες που υπεγράφησαν, να διαβάσουμε προσεκτικά τις δηλώσεις τους, να εκτιμήσουμε όλα αυτά πως υλοποιούνται. Σύμφωνα με την αρθρογραφία «τις προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο περιέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου. «Διαμορφώνονται εξαιρετικές προοπτικές σε τομείς όπως η πολύπλευρη οικονομική συνεργασία, η ενέργεια, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, η διαλιμενική σύνδεση, οι θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, ο κατασκευαστικός τομέας και οι υποδομές», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι και οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, στην ευρύτερη περιοχή και στην Αίγυπτο ειδικότερα, η διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ, που η αιγυπτιακή κυβέρνηση και ο αιγυπτιακός λαός μπόρεσαν να διαμορφώσουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όλα αυτά τα γεγονότα καθιστούν ιδιαίτερης σημασίας την ενίσχυση της συνεργασίας των οικονομικών, εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα υπογραφούν δύο συμφωνίες που αφορούν στη συνεργασία των λιμένων της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης με τους λιμένες της Αλεξάνδρειας και της Διαμιέτης. Η ενίσχυση των ενεργειακών δικτύων, των μεταφορών και της συνδεσιμότητας Ελλάδας και Αιγύπτου, είναι εξαιρετικά σημαντική υπόθεση που ενδυναμώνει τις γέφυρες μεταξύ τριών ηπείρων, είπε ο πρωθυπουργός.

***              ******              ***

Στους τομείς συνεργασίας που τέθηκαν στο επίκεντρο της τριμερούς Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις των τριών αρχηγών μετά την τριμερή. Ο πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησαν για ενεργειακά δίκτυα και τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, για την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zhor στην Αίγυπτο, την περαιτέρω αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων, την προώθηση αγωγών ενέργειας μέσα από τον ελλαδικό χώρο.  Ακόμα, συμφώνησαν από εδώ και στο εξής οι συναντήσεις τους να έρχονται ως επιστέγασμα υλοποίησης όσων έχουν συμφωνήσει και ότι στην επόμενη τους συνάντηση, που μετά από πρωτοβουλία του Αλ Σίσι θα γίνει στο Κάιρο τον επόμενο χρόνο.

Ο δικτάτορας της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ήταν ακόμη πιο ξεκάθαρος: «ελπίζουμε ότι θα έχουμε να παρουσιάσουμε έργο που πιθανώς να εξειδικευτεί και με τα εγκαίνια συγκεκριμένων πρωτοβουλιών ή έργων, στο αιγυπτιακό έδαφος, αργότερα στο κυπριακό, το ελληνικό, που θα αφορούν την τριμερή συνεργασία των τριών κρατών». Εξέφρασε ταυτόχρονα την ευγνωμοσύνη του για τα πρακτικά βήματα που αποφασίστηκαν για την ενεργοποίηση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου σε πολλούς τομείς, «που εξασφαλίζουν πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες, επικεφαλής των οποίων είναι ο τομέας της ενέργειας, του τουρισμού, των επενδύσεων και της ναυτιλίας».

Επίσης, ανέφερε ότι η σημερινή διάσκεψη «αντανακλά την συμφωνία μας και την ταύτισή μας στα οράματα, καθώς συμφωνήσαμε στην ανάγκη να συνεχίσουμε την άοκνη συνεργασία μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς επίσης και για την καταπολέμηση των ιδεολογικών ριζών των τρομοκρατικών οργανώσεων σε μια περιοχή που βασίζεται στην ανεξιθρησκία με διαχρονικό τρόπο». «Σύμφωνα με τις συζητήσεις μας, προκύπτει η ανάγκη εύρεσης λύσης των θεμάτων της Συρίας και της Λιβύης» πρόσθεσε. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της διάσκεψης εξέφρασε «την συνέχιση της στήριξης της Αιγύπτου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού με στόχο την εξασφάλιση της ενότητας του νησιού σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Φυσικά, μόνο ως υποκρισία και δείγμα χιούμορ ενός δικτάτορα, μπορούμε να δεχτούμε αυτή τη δήλωση που πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα που τα ΜΑΤ εφορμούσαν εναντίον των μεταναστών στην Ειδομένη: «άκουσα με πολύ προσοχή τον εξοχότατο πρόεδρο της Κύπρου και τον εξοχότατο πρωθυπουργό της Ελλάδας, σχετικά με την αντιμετώπιση της αυξανόμενης μεταναστευτικής κίνησης, με βάση ανθρώπινη και όχι μόνο με πρίσμα την ασφάλεια, ούτως ώστε να προσεγγίσουμε αυτό το θέμα με ανθρώπινο πλαίσιο βάσει των διεθνών συνθηκών»!

***              ******              ***

Το βασικό όμως ζήτημα όλων ήταν η Ασφάλεια: δηλαδή να καταφέρουν να επιβάλλουν είτε στο εσωτερικό των χωρών τους, είτε συνολικά σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική τις συγκεκριμένες επιλογές του αστικού κόσμου, να κάνουν πράξη τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς διεκδικώντας το μερίδιο της λείας που τους αναλογεί, να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη κίνηση των εμπορικών και ενεργειακών ροών.

Αναφερόμενος στον τομέα της ασφάλειας ο κ. Τσίπρας είπε πως «Ελλάδα και Αίγυπτος παίζουν σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή. Εκείνο που μας αφορά είναι πως θα συνεργαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να αντιμετωπίσουμε τον ακραίο θρησκευτικό φονταμενταλισμό». Πρόσθεσε ότι «έχει αποφασιστεί ο καλύτερος μόνιμος και διαρκής συντονισμός στους τομείς άμυνας και της προστασίας του πολίτη. Ακολούθως, στην συνάντηση του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Παυλόπουλο ο Αμπντέλ Φαττάχ αλ Σίσι υπογράμμισε τα περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας στον οικονομικό, ενεργειακό και στρατιωτικό τομέα και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του αιγυπτιακού λαού για την θέση που παίρνει πάντοτε η Ελλάδα, την υποστηρικτική στην Αίγυπτο και πρόσφατα στην επανάσταση που έγινε στις 30 Ιουνίου. Ότι δηλαδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στήριξαν και στηρίζουν τον Αιγύπτιο Δικτάτορα. Όπως δήλωσε ο κ. Σίσι«η θέση σας είναι υποστηρικτική και ενισχυτική για τις αιγυπτιακές θέσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και πρόσθεσε ότι χρειάζεται περισσότερη συνεργασία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου και στο ζήτημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται άμεσα η συνεργασία όλων για την καταστολή της και υπογράμμισε ότι η τρομοκρατία δεν αφορά πλέον μόνον την περιοχή που την «γέννησε» αλλά απειλεί την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη, ολόκληρο τον κόσμο.

Αξίζει όμως να δούμε και πως μεταφράζονται όλα αυτά σε επιχειρησιακό επίπεδο. Καθώς πραγματοποιήθηκε  στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του νοτίου Αιγαίου, του Κρητικού πελάγους και Λυβικού πελάγους, η κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου με την επωνυμία “Μέδουσα 2015”, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της υφιστάμενης συνεργασίας των δύο χωρών. Περιελάμβανε: ασκήσεις έρευνας-διάσωσης με τη συμμετοχή πολεμικών πλοίων και ελικοπτέρων Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, ασκήσεις αεράμυνας,ασκήσεις ηλεκτρονικού πολέμου, ασκήσεις πυρών, τεχνικές ασκήσεις, ασκήσεις θαλάσσιας αποτροπής. Με την συμμετοχή από αιγυπτιακής πλευράς της φρεγάτας ENS ALEXANDRIA, των πυραυλακάτων ENS M.FAHMY και ENS A.GAD, 4 F-16 που έχουν μετασταθμεύσει στη Σούδα μαζί με το προσωπικό υποστήριξης και άλλα 6 F-16 και 1 ΑΣΕΠΕ που επιχείρησαν από αεροπορικές βάσεις στην Αίγυπτο. Η Ελλάδα συμμετείχε με τις φρεγάτες ΨΑΡΑ και ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ-ΦΩΚΑΣ και την πυραυλάκατο ΔΑΝΙΟΛΟΣ, 10 F-16 και 1 ΑΣΕΠΕ της Πολεμικής Αεροπορίας. Τέλος, προσωπικό πληρωμάτων των αιγυπτιακών πολεμικών πλοίων εκπαιδεύθηκε στο ΚΕΝΑΠ σε θέματα θαλάσσιας αποτροπής.

 

ARM-N-01-1

Εμείς δηλώνουμε την συνολική μας εναντίωση σε όλους αυτούς του επικίνδυνους, πολεμικά τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς. Είναι πολιτικές που αφορούν την επιδίωξη κερδών για τον ελληνικό αστικό κόσμο που προπαγανδίζονται ως «εθνικές ιδέες», για να επιβάλλουν «εθνική ενότητα», δηλαδή την υποταγή των εργαζομένων είτε με την προπαγάνδα είτε με την κρατική τρομοκρατία.

Είναι πολιτικές επιλογές άμεσα συνδεδεμένες με το νέο μοντέλο αστικής ανάπτυξης που απαιτεί τη δουλοποίηση των εργαζομένων,  απαιτούν τεράστιες θυσίες για αγορές όπλων και νέους μισθοφόρους, εμπλέκουν τον λαό μας ακόμη πιο ενεργά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στο ξαναναμοίρασμα της περιοχής, χαράσσοντας ξανά τα σύνορα με το αίμα των λαών.

Καταδικάζουμε τις συμμαχίες με το κράτος τρομοκράτη Ισραήλ και τους δικτάτορες της Αιγύπτου. Το παρόν και μέλλον μας ως εργαζόμενοι είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον Τούρκο και Κούρδο εργάτη, τον εξεγερμένο της Ιντιφάντα και της Ροζάβα, τον αποκλεισμένο-γκετοποιημένο του Παρισίου και του Καϊρου,  το μετανάστη-πρόσφυγα από την Συρία, την Αφρική και την Ασία.

Πρέπει να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός μαχητικού ανατρεπτικού εργατικού διεθνιστικού αντικαπιταλιστικού κινήματος. Αυτή η κυβέρνηση και η αστική πολιτική της πρέπει να ανατραπεί. Η κυβέρνηση της αντεργατικής λαίλαπας, της κρατικής τρομοκρατίας και των πολεμικών τυχοδιωκτισμών πρέπει να Ανατραπεί. Κοινός είναι ο εχθρός των Τσίπρα-Καμμένου-Ε.Ε.-ΝΑΤΟ: Ο κόσμος της εργασίας. Η μόνη ρεαλιστική απάντηση προς όφελος των μεταναστών αλλά και της εργατικής τάξης των ευρωπαϊκών χωρών είναι ο κοινός διεθνιστικός αγώνας απέναντι σε ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ, Ρωσία και στο Κεφάλαιο που κάνουν πολέμους και σπέρνουν θανάτους και μεταναστευτικά ρεύματα, προσπαθώντας ύστερα να τα εκμεταλλευτούν προς όφελος τους.

Παλεύουμε για: Έξοδο από ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ευρωστρατό-Frontex με στόχο να διαλυθούν οι ιμπεριαλιστικοί αυτοί μηχανισμοί.    Να γκρεμιστεί ο φράχτης του Έβρου. Απρόσκοπτη είσοδος-έξοδος των μεταναστών από τα σύνορα. Νομιμοποίηση και αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων σε όλους μετανάστες.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δείτε επίσης

Συμβολαιογράφοι: Τελικά έπεσαν οι μάσκες!

Οι Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι Ελλάδας, αφού εξασφάλισαν το ρόλο τους στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αποφάσισαν να σταματήσουν την αποχή τους, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *