Σάββατο , 20 Απριλίου 2024

ΤΥΜΠΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Libya-civil-war-2

ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΕΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ – Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – 

Η σημερινή αρθρογραφία, όπως τουλάχιστον αποτυπώνετε στο κείμενο της Ιωάννας Ηλιάδη στο onlaert.gr δεν επιτρέπει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, αφού πλέον αποκαλύπτεται το πλήρες σχέδιο της νέας ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη, η ελληνική συμμετοχή και το χρονοδιάγραμμα της νέας εκστρατείας.
Αδιάψευστος μάρτυρας για τις δραματικές εξελίξεις που σημειώνονται και πρόκειται να κλιμακωθούν άμεσα οι επίσημες ανακοινώσεις της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας, οι οποίες έχουν κλείσει τους εναέριους χώρους τους για αεροσκάφη που προέρχονται από την Λιβύη.
Το ταυτόχρονο κλείσιμο των εναέριων συνόρων τριών χωρών, προαναγγέλλει ουσιαστικά την επικείμενη επέμβαση στη Λιβύη, σε συνδυασμό μάλιστα με τις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις που έχουν ενταθεί στην περιοχή, όπως τονίζει η αρθρογράφος.
Η Ιταλία πρώτη ανακοίνωσε ότι κλείνει τον εναέριο χώρο της στα αεροσκάφη που προέρχονται από τη Λιβύη.

libya italy notam

Ακολούθησε με ανάλογη ανακοίνωση η Μάλτα.

libya malta notam

Σήμερα εκδόθηκε παρόμοια ΝΟΤΑΜ και από την Ελλάδα.

libya notam 2

Αξίζει όμως να εντοπίσουμε την παράλληλη διεξαγωγή της πολυεθνικής άσκησης του ΝΑΤΟ “Phoenix Express 2016” (Φοίνικας 2016) που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από τις 17 Μαϊου, στο ελληνικό ΚΕΝΑΠ στη βάση της Σούδας. Τα σενάρια της άσκησης επικεντρώνοντιαι γεωγραφικά στην βόρεια Αφρική και συμμετέχουν δυνάμεις από την Αλγερία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα, τη Μαυριτανία, το Μαρόκο, την Ισπανία, την Τυνησία, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ναυτικές επιχειρήσεις κατευθύνονται από την έδρα του 6ου αμερικανικού στόλου στη Νάπολη της Ιταλίας. Η άσκηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 27 Μαϊου και αμέσως μετά, αναμένεται να ξεκινήσουν δυο αεροπορικές ασκήσεις της Συμμαχίας μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο.

nato-notam-air

notam nato anefodiasmos

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς διεθνολόγος για να αντιληφθεί ότι η δέσμευση των περιοχών που έχουν γίνει με ΝΟΤΑΜ, αποτελεί απόδειξη της κλιμάκωσης των πολεμικών προετοιμασιών σχετικά με την επικείμενη επέμβαση στη Λιβύη. 
Μάλιστα, για μια ακόμη φορά οι ελληνικές κυβερνήσεις και πιο συγκεκριμένα η πρώτη φορά κυβέρνηση δήθεν αριστερά-ακροδεξιά των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο παρέχουν πλήθος διευκολύνσεων, δηλώνουν στρατιωτικά παρόν στην επίθεση, αλλά παίζει καθοριστικό ρόλο στην όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία της επίθεσης.
Ιπτάμενα τάνκερ θα ανεφοδιάσουν αεροσκάφη, τόσο δυτικά της Πελοποννήσου και Κρήτης όσο και νότια. Στην περιοχή που έχει δεσμευτεί νότια της Κρήτης και της Καρπάθου, εκτιμάται ότι τα αεροσκάφη μπορεί και να προέρχονται από την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Φαίνεται ότι γίνεται προσομοίωση συνθηκών για αεροπορική υποστήριξη επιχειρήσεων στην Λιβύη. 
Αν διαβάσει κάποιος προσεκτικά μάλιστα την ελληνική ΝΟΤΑΜ, παρατηρεί ότι η χώρα μας αναμένεται να υποδεχθεί συμμαχικά αεροσκάφη που θα προέρχονται από τη Λιβύη και θα έχουν άδεια να πετάξουν στον ελληνικό εναέριο χώρο. Γράφει χαρακτηριστικά: MILITARY AIRCRAFT OF OTHER NATIONS ONLY IF AUTHORIZED BY COMPETENT HELLENIC MILITARY AUTHORITY.
Όμως πλέον μπορούμε να εντοπίσουμε και τον χρόνο εκδήλωσης της νέας ιμπεριαλιστικής εκστρατείας. Αν κρίνουμε από τις ΝΟΤΑΜ της Ιταλίας και της Μάλτας, θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι τις 8 Αυγούστου. Η ελληνική ΝΟΤΑΜ λήγει στις 8 Σεπτεμβρίου.
Libya-civil-war-1

Από την πρώτη στιγμή τονίζαμε ότι η έξαρση του ευρωπαϊκού και νατοϊκού πολέμου εναντίον των προσφύγων-μεταναστών έχει και έναν επιπλέον λόγο και αυτός είναι η έναρξη της νέας ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Λιβύη. Η αποστολή ευρωπαϊκού στόλου με συμμετοχή και ελληνικού υποβρυχίου στα χωρικά ύδατα της Λιβύης με πρόσχημα την αντιμετώπιση των διακινητών, από την αρχή είχε εκτιμηθεί ότι αποτελεί το πρόπλασμα νέας συνολικότερης επέμβασης. Η επίθεση της Συμμαχίας Προθύμων που έγινε το 2011, με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι, οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου κράτους παρία και προκαλεί εμπόδια στη δράση των πολυεθνικών, στη μοιρασιά και εκμετάλλευση.
Την εκτίμηση μας αυτή ήρθε να ενισχύσει η πρόσφατη έκθεση του βρετανικού κοινοβουλίου για την επιχείρηση “SOPHIA” της ΕΕ είναι κόλαφος! Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ η ναυτική επιχείρηση “Σοφία” της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον των διακινητών μεταναστών στα ανοιχτά της Λιβύης απέτυχε και δεν συνέβαλε παρά μόνο στο να ενθαρρύνει τους διακινητές να αλλάξουν τη στρατηγική που ακολουθούν, υποστηρίζει μια έκθεση του βρετανικού κοινοβουλίου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η επιχείρηση Σοφία της Eunavfor MED, που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2015, “δεν μειώνει τον αριθμό των μεταναστών, δεν ενοχλεί τα δίκτυα των διακινητών, ούτε εμποδίζει τη διακίνηση ανθρώπων στην κεντρική Μεσόγειο” αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση αυτή, η επιχείρηση Σοφία είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν ελάχιστες συλλήψεις (περίπου 50), συνήθως όμως επρόκειτο για ανθρώπους που είχαν δευτερεύοντες ρόλους στα δίκτυα και όχι για τα ηγετικά στελέχη τους τα οποία σταμάτησαν πλέον να επιβιβάζονται στα πλεούμενα για να μεταφέρουν τους επίδοξους μετανάστες στην Ευρώπη. Από την άλλη, η καταστροφή περίπου 80 πλοιαρίων με τα οποία γινόταν η διακίνηση, οδήγησε τα δίκτυα αυτά να χρησιμοποιούν μικρά φουσκωτά που είναι ακόμη πιο επισφαλή για τους μετανάστες.

Από την έναρξή της, η επιχείρηση αυτή που συνίσταται στην παρακολούθηση μιας τεράστιας περιοχής στα ανοιχτά της Λιβύης αποτελούσε μια “τεράστια πρόκληση”, σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο Λόρδος Τούγκενχατ στον ιστότοπο του κοινοβουλίου. Ήταν “ελάχιστες οι πιθανότητες” η επιχείρηση Σοφία να διαταράξει τον τρόπο λειτουργίας των διακινητών δεδομένου ότι δεν επεκτεινόταν ούτε στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, ούτε στο λιβυκό έδαφος, εξήγησε.

“Τα δίκτυα ξεκινούν από τη Λιβύη και επεκτείνονται στην Αφρική. Χωρίς την υποστήριξη μιας σταθερής λιβυκής κυβέρνησης οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες για να πλήξουν τους διακινητές στην ξηρά”, συνέχισε.

Συμπέρασμα: Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις θέλουν να επιτεθούν ξανά στην Λιβύη, με χερσαίες δυνάμεις αυτή τη φορά. Τα προσχήματα υπάρχουν και δεν είναι άλλα από τη δράση των μουσουλμάνων φονταμενταλιστών, τους διακινητές, την ανάγκη σταθερής κυβέρνησης στη Λιβύη. Και ήδη Ειδικές Δυνάμεις από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία και ίσως την Ιταλία πολεμούν στην Λιβύη, ανοίγοντας το δρόμο της γενικευμένης χερσαίας επέμβασης.

Φυσικά κανείς δεν μιλά για τα ποτάμια της προσφυγιάς που πρόκειται να προκαλέσει η νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση…

Αλλά, θα υπάρχουν εκεί οι στόλοι των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, μαζί φυσικά με τα πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για να τους σταματήσουν…

Ε και μερικές χιλιάδες πρόσφυγες – μετανάστες θα χαθούν…

Ε και τι έγινε… Πρώτη φορά είναι; Έτσι δε χτίστηκε η πολιτισμένη και δημοκρατική Ευρώπη;

Για εμάς γίνεται ακόμη μεγαλύτερη η ανάγκη συγκρότησης ενός εργατικού διεθνιστικού εργατικού αντικαπιταλιστικού κινήματος για το μπλοκάρισμα της πολεμικής μηχανής, για να μην συμμετέχουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, να μην χρησιμοποιηθούν οι βάσεις του θανάτου, να μην δοθεί καμιά διευκόλυνση στους Μισθοφόρους Φονιάδες των ΗΠΑ-Ε.Ε.-Αραβικών κρατών.

Καλούμε φαντάρους και μόνιμο προσωπικό να Αρνηθούν την συμμετοχή τους.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

 

Δείτε επίσης

ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  «Στην τυραννία πρέπει να πας κόντρα εξαρχής. Η απολυταρχία όταν καβαλικέψει είναι δύσκολο να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *