Παρασκευή , 19 Ιουλίου 2024

Το «ασύλληπτο» του καιροσκοπισμού

oportunism-1Ο Συ.ρι.ζα καλεί αύριο στην απεργία.Που υπάρχει το παράλογο; Είναι κάποιο φαινόμενο που πρώτη φορά απαντάται στην ιστορία; Είναι έκπληξη; 

Τίποτα από όλα αυτά. Έχει απαντηθεί στην ιστορία, έχει προηγούμενο, είναι προβλεπόμενο της στάσης συγκεκριμένων προσώπων ή πολιτικών σχηματισμών. Το λένε «Οπορτουνισμό» και πάει χέρι – χέρι με τον καιροσκοπισμό και την απάτη. Και μπορεί να φτάσει χέρι-χέρι και με τον Καρατζαφέρη (μήπως δεν έφτασε άλλωστε συγκυβερνώντας ο Συριζα με όλο το σάπιο πολιτικό σύστημα;).

Ο όρος οπορτουνισμός εκ του αγγλικού όρου opportunism, είναι κοινωνικός και περισσότερο πολιτικός όρος που χαρακτηρίζει πρόσωπα η πολιτικές ενώσεις (κόμματα) που αναπροσαρμόζουν τις θεωρητικές τους θέσεις ανάλογα με τις περιστάσεις καταργώντας στην πράξη και την ουσία κάθε έννοια βασικής και ιδεολογικής αντίληψης.

Για να το απλοποιήσουμε ακόμα περισσότερο, οπορτουνιστής είναι αυτός που μιλάει σαν αριστερός και πράττει σαν δεξιός. Είναι αυτός που λέει π.χ. προεκλογικά «θα σκίσω τα μνημόνια και θα καταργήσω τη λιτότητα» κι όταν καταλαμβάνει την εξουσία πείθοντας, αλλά βασικά εξαπατώντας τους ψηφοφόρους του, επιβάλλει μνημόνια και λιτότητα χειρότερη αυτής που έμελλε να καταργήσει. Οπωσδήποτε συναντάται με την έννοια του καιροσκοπισμού και των καιροσκόπων. Οι δύο έννοιες αλληλοκαλύπτονται και αλληλοσυμπληρώνονται.  

«Οπορτουνισμός» είναι ένας όρος πολιτικής ορολογίας που απαντάται στην αριστερή ιδεολογική αντίληψη και πρώτος που την ανέδειξε και την πολέμησε ήταν ο Β. Ι. Λένιν στη διαμάχη του με τους Μενσεβίκους σοσιαλδημοκράτες. Έγραφε: «[…] δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ το χαρακτηριστικό γνώρισμα όλου του σύγχρονου οπορτουνισμού σ’ όλους τους τομείς: την αοριστία του, την ασάφειά του, το ασύλληπτό του. Ο οπορτουνιστής απ’ την ίδια του τη φύση, αποφεύγει πάντα να θέτει ένα ζήτημα συγκεκριμένα και σταράτα, αναζητά τη συνισταμένη, στριφογυρίζει σαν φίδι ανάμεσα σε δυο απόψεις που αλληλοαποκλείονται προσπαθώντας να είναι σύμφωνος και με τις δυο, τις διαφωνίες του τις συνοψίζει σε μικροτροποποιήσεις, αμφιβολίες, αθώους κι ευσεβείς πόθους κλπ»

Κι όλα αυτά δεν συμβαίνουν τυχαία, ούτε απαντώνται στην ιστορία ως προσωπικές πολιτικές στρατηγικές. Υπηρετούν στρατηγικές και συμφέροντα ενάντια στην κοινωνία. Μήπως δεν είναι απόλυτα ορατό και κατανοητό για το ποια συμφέροντα υπηρετεί σήμερα η κυβέρνηση των οπορτουνιστών /καιροσκόπων του Συ.ρι.ζα;

Έτσι ξεκίνησε την πολιτική του διαδρομή ο σημερινός Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας. Ως οπορτουνιστής. Αποδείχτηκε όπως ήταν επόμενο και  καιροσκόπος. Μετεξελίχθηκε εκ των πραγμάτων σε απόλυτο πολιτικό απατεώνα. Ενδεχομένως να υποδυθεί και το δικτάτορα, εάν προκάμει.

Το ζητούμενο είναι να μην προκάμει. Αυτό όμως εξαρτάται από τη στάση και την απόφαση του λαού να τον ανατρέψει στους δρόμους.

Όσο για τα μέλη του Συ.ρι.ζα που αύριο ενδεχομένως κατεβούν στη πορεία με πανό και με συνθήματα κατά της λιτότητας και χωρίς να απαιτούν την πτώση της κυβέρνησής τους δεν θα είναι υπερβολή εάν κατηγορηθούν για προβοκάτσια ή εκδιωχθούν κακήν κακώς.

Άκις Ξενάκις

Δείτε επίσης

ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ

Σαν σήμερα… Σαν σήμερα γεννήθηκε, σαν σήμερα πέθανε, σαν σήμερα αντισταθήκαμε, σαν σήμερα νικήσαμε, σαν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *