Τρίτη , 16 Απριλίου 2024

Tο Ισραήλ ψεκάζει με δηλητήρια τίς καλλιέργειες των Παλαιστινίων στη Γάζα

GAZA

Στις 7 Ιανουαρίου, χαμηλών πτήσεων αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού ψέκασαν με ζιζανιοκτόνα καλλιεργήσιμη γη των Παλαιστίνιων κατά μήκος των ανατολικών συνόρων με σκοπό την μόλυνση και καταστροφή 162 εκταρίων καλλιεργειών και γεωργικών εδαφών κατά μήκος των συνόρων του ισραηλινού φράκτη.

«Τα Ζιζανιοκτόνα ψεκάστηκαν σε υψηλές συγκεντρώσεις. Έτσι, θα παραμείνουν ενσωματωμένα στο έδαφος, και στη συνέχεια θα βρουν το δρόμο τους προς τον υδροφόρο ορίζοντα της Γάζας και αυτό αποτελεί ένα πραγματικό κίνδυνο για τον πληθυσμό », είπε ο Ανουάρ Αμπού Ασί, διευθυντής του χημικού εργαστηρίου του Υπουργείου Γεωργίας.

258451C

Οι περιοχές που ψεκάζονται  επιβάλλονται μονομερώς ότι ανήκουν στο Ισραήλ και κακώς οροθετούνται σαν «ρυθμιστική»  ή «απαγορευμένη περιοχή».

 

Η ζώνη, η οποία ισοδυναμεί με κατ’ εκτίμηση 17 τοις εκατό του συνόλου του εδάφους της Λωρίδας της Γάζας και το ένα τρίτο των γεωργικών εκτάσεων της, διαβρώνει τά πιο ζωτικής σημασίας και γόνιμα εδάφη της Γάζας.

 

Ο 40 χρονών Γιούσεφ Σαχίν, διατηρούσε με αρκετό κόπο τα χωράφια του, όταν, την περασμένη εβδομάδα, μια ισραηλινή επιδρομή κατέστρεψε στοχευμένα τη δεξαμενή νερού που παρέχεται για τις δικές του καλλιέργειες αλλά και για στά γειτονικά αγροκτήματα στην περιοχή Αl-Faraheen ανατολικά της Χαν Γιουνίς.

 

Το σύστημα δεξαμενής συλλογής  είχε κοστίσει στον Σαχίν και τούς γειτόνους του 15.000 $..και χωρίς μάλιστα κυβερνητική υποστήριξη . “Χωρίς  στήριξη, δεν μπορούμε ποτέ να ανακατασκευάσουμε το σύστημα πάλι. Δεν έχουμε τρεχούμενο νερό για άρδευση.. Νομίζω ότι χάσαμε αυτή τη σεζόν. ”

 

Η Κίνηση του ισραηλινού στρατού  πρόσθεσε άλλο ένα στοιχείο για την ταλαιπωρία του Σαχίν και για τους συναδέλφους αγρότες του.

 

Με την Λωρίδα της Γάζας να είναι απλώς πέντε χιλιόμετρα πλάτος σε ορισμένες περιοχές, μερικές εκατοντάδες μέτρα ίσως αποδειχθούν ουσιαστικής σημασίας για την ασφάλεια των τροφίμων της Γάζας. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν δολοφονήσει τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιους που εισήλθαν στη ζώνη, οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές, πυροβολήθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές, ενώ συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κοντά στο φράχτη.

 

Επιπλέον, τα περισσότερα των θυμάτων ήταν αγρότες που είχαν απλώς την τάση να πλησιάζουν τα εδάφη τους. «Θέτουμε σε κίνδυνο τις ζωές μας καθημερινά ολοένα και πιο πολύ για τίς καλλιέργειές μας» «τώρα όλες οι προσπάθειες μας είναι μάταιες », δήλωσε ο Σαχίν, ενώ εξετάζει ένα νέο εμφύτευμα από σπανάκι.

 

Έχασε καλλιέργειες που περιλαμβάνονται σπανάκι, μπιζέλια, μαϊντανός και φασόλια. Η νέα προσπάθειά του να καλλιεργήσει  παραμένει άγνωστο αν θα πετύχει …

 

Οι αγρότες επιβεβαιώνουν ότι οι ζημιές τού τελευταίου ψεκασμού εκτείνονται πέρα ​​από την λεγόμενη «νεκρή ζώνη», καθώς οι άνεμοι μεταφέρουν τις τοξικές χημικές ουσίες των ψεκασμών στο εσωτερικό της Γάζας. Φοβούνται επίσης ότι οι συνέπειες τέτοιων χημικών ουσιών μπορεί να επηρεάσουν τη γη τους σε μακροπρόθεσμη βάση.

 

Ο Αμπού Ασί εξήγησε ότι το καθένα ζιζανιοκτόνο ή παρασιτοκτόνο έχουν ένα χρόνο ασφαλείας που πρέπει να τηρείται πριν να αναπτυχθούν νέες καλλιέργειες. Σε τέτοιες υψηλές συγκεντρώσεις, φοβάται ότι τα εδάφη είναι πιθανό να αποτελούν κίνδυνο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος του στρατού δικαιολόγησε τους ψεκασμούς σαν πράξη για «λόγους ασφαλείας» !.

 

Κατά τη διάρκεια του ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα το 2014, ο γεωργικός τομέας υπέστη απώλειες και ζημιές μέχρι και  550 εκατ.$ Μερικά 14.000 εκτάρια καταστράφηκαν ολοσχερώς ! χιλιάδες εκτάρια καλλιεργειών χάθηκαν επειδή οι γεωργοί δεν μπόρεσαν να φθάσουν τα εδάφη τους εν μέσω της μάχης.

 

Πριν από λίγες ημέρες, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τον σημαντικότερο πειραματικό αγροτικό σταθμό της Γάζας, προκαλώντας ζημιές αξίας 300.000 $ και καταστροφή του κτιρίου του σταθμού, εργαστήρια, οχήματα και μια μεγάλη γεννήτρια ρεύματος.

 

Ο σταθμός είχε σαν στόχο να αναπτύξει νέους σπόρους και στελέχη για χρήση από τους τοπικούς αγρότες. Βομβαρδίστηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2014, και επισκευάστηκε στοιχειωδώς αλλά με το Ισραήλ να επιμένει να θέτει τον σταθμό εκτός λειτουργίας με κάθε τρόπο   ουσιαστικά καταπνίγει κάθε παλαιστινιακή προσπάθεια για την επίτευξη αυτάρκειας και ανεξαρτησίας, ακόμα και στη γεωργία.

 

Ο διευθυντής του σταθμού, Shaher αλ-Rifi, λέει ότι η εγκατάσταση είναι σήμερα στο 70 τοις εκατό εκτός λειτουργίας. Με τους ισραηλινούς περιορισμούς στις εισαγωγές των τρακτέρ και σέ αγροτικά μηχανήματα, είναι πιθανό να παραμείνει έτσι για πολύ καιρό…

 

Ο Adel Atallah, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου γεωργίας, εξηγεί ότι το σύνολο του γεωργικού τομέα εδώ και χρόνια λειτουργεί με παλιά μηχανήματα. “Οι εγχώριοι αγρότες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα προσπαθώντας να αναπληρώσουν μάταια από ότι απομένει από τις επιδρομές του ισραηλινού στρατού… Αυτό που δεν απαγορεύεται είναι η στασιμότητα πού επιβάλει σε όλες τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής των Παλαιστίνιων  το Ισραήλ. ”

 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο γεωργικός τομέας στη Γάζα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από άπειρες  δυσκολίες. Η άρδευση έχει διαταραχθεί από τις συνεχείς διακοπές ρεύματος πού επιβάλει το Ισραήλ, οι οποίες διαρκούν μερικές φορές περισσότερο και από 12 ώρες την ημέρα. Οι αγρότες εξαρτώνται από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για την άντληση νερού, καθώς αν υπολογίσουμε και το κόστος των καυσίμων προσθέτουμε έναν ακόμη παράγοντα για την οικονομική τους τρωτότητα και εξαθλίωση πού επιβάλλεται από το ισραηλινό καθεστώς..

 

Η αρχική πηγή αυτού του άρθρου είναι το Αλ Ζαζίρα / https://athens.indymedia.org

 

Δείτε επίσης

Ετοιμάζεται να στείλει Στρατό η κυβέρνηση σε Μέση Ανατολή και Αφρική;

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ –  Απεργοσπάστης Στρατός για χάρη του συνεδρίου Ασφάλειας στη Ρόδο πάει σε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *