Σάββατο , 20 Απριλίου 2024

Το σκληρό πόκερ Ομπάμα-Πούτιν-Η Ρωσία άρχισε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία

plane_russia_syria2-805x450

Μετά το ναυάγιο των συνομιλιών Ομπάμα-Πούτιν, που αποτυπώθηκε από το φωτογραφικό φακό και με τα παγωμένα χαμόγελα κατά τη συνάντηση τους στο περιθώριο της συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ρώσος πρόεδρος ανέλαβε πρωτοβουλίες για ενεργό στρατιωτική ανάμειξη στη Συρία σε μια προσπάθεια πίεσης προς τη δυτική συμμαχία.

Έτσι, η ρωσική Άνω Βουλή ενέκρινε αίτημα του κ. Βλαντιμίρ Πούτιν για ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό.

Λίγες ώρες αργότερα ξεκίνησαν οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος της Συρίας εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους προς υποστήριξη τω δυνάμεων του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως η Ρωσία ξεκίνησε τις επιδρομές κοντά στην επαρχία Χομς, προσθέτοντας ότι η Μόσχα ενημέρωσε μία ώρα νωρίτερα την Ουάσινγκτον για την επικείμενη έναρξη των αεροπορικών πληγμάτων.

Ο ίδιος δήλωσε στο Reuters, ότι οι πληροφορίες σχετικά με τις επιδρομές είναι προκαταρκτικές και αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των επιδρομών ή τον τύπο των αεροσκάφων που χρησιμοποιήθηκαν.

Το «αγκάθι» στις συνομιλίες Ομπάμα-Πούτιν, οι οποίοι συζητούσαν τη δυνατότητα της δημιουργίας μίας συμμαχίας αντίστοιχης με εκείνη κατά του Χίτλερ στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ώστε να επιφέρουν καίρια πλήγματα στον εξτρεμισμό της ISIS, ήταν η παραμονή ή όχι στην εξουσία του «τυράννου», όπως τον αποκάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ.

Η κίνηση αυτή του Πούτιν καταδεικνύει ότι η Ρωσία, δεν θα στηρίξει απλώς τον Σαντ, αλλά στέλνει μήνυμα προς τη δύση ότι προτίθεται να στείλει ακόμη και στρατό για τη διασφάλιση της παραμονής του την εξουσία.

Ο κ. Πούτιν έχει σημειώσει ότι η ρωσική στρατιωτική παρουσία στην αραβική χώρα έχει ως στόχο την ενίσχυση της πάλης των συριακών αρχών ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο πολλοί κατηγορούν τη Ρωσία ότι στηρίζει τον Άσαντ και στις μάχες με την ένοπλη, μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση, την οποία στηρίζει η Δύση, η Τουρκία και πολλές αραβικές χώρες, κυρίως η Σαουδική Αραβία, ενώ η Μόσχα δέχεται κριτική και για το γεγονός ότι δεν καταδικάζει τα πλήγματα των δυνάμεων του κ. Άσαντ που δημιουργούν μαζικές απώλειες αμάχων.

Η προεδρία της Συρίας πάντως, έσπευσε να ανακοινώσει  την Τετάρτη ότι οποιαδήποτε αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα είναι αποτέλεσμα αιτήματος του Σύρου προέδρου, Μπασάρ Αλ Άσαντ, ο οποίος είχε απευθύνει επιστολή για το συγκεκριμένο θέμα στον Ρώσο ομόλογό του, κ. Βλάντιμιρ Πούτιν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, στο πνεύμα της συνάντησης Ομπάμα-Πούτιν, που αποφάσισαν να συνεργάζονται στις επιχειρήσεις στη Συρία ώστε να μη στρέφεται τουλάχιστον ο ένας εναντίον του άλλου, ανέφερε πως «μοιράζεται πληροφορίες» με τις ΗΠΑ για τις επιδρομές μέσω του κέντρου στη Βαγδάτη. Η ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων θα έχει «σαφές χρονικό περιθώριο», ανέφεραν ρωσικά κυβερνητικά στελέχη.

Το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει το αίτημα λίγο πριν την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (η Άνω Βουλή) χωρίς να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις. Το Σώμα, δηλαδή οι αντιπρόσωποι των ρωσικών ομόσπονδων κρατιδίων, ενέκρινε ομόφωνα το αίτημα την Τετάρτη.

Τελευταία φορά που η Μόσχα είχε προχωρήσει σε τέτοια άδεια ήταν το 2014, κατά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών του Κρεμλίνου κ. Σεργκέι Ιβάνοφ ανέφερε, σύμφωνα με το ρωσικό RIA Novosti, πως ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ είχε ζητήσει στρατιωτική στήριξη από το Κρεμλίνο.

Ο κ. Ιβάνοφ ανέφερε πως η απόφαση σχετίζεται μόνο με μέσα της ρωσικής αεροπορίας και «δεν θα πατήσουν ρωσικές μπότες σε συριακό έδαφος». Η απόφαση, ανέφερε, σχετίζεται με το ρωσικό εθνικό συμφέρον, καθώς στο πλευρό των τζιχαντιστών στη Συρία δραστηριοποιούνται και μαχητές από τη Ρωσία (κυρίως τις περιοχές του Καυκάσου).

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο, όπως μεταδίδει το Interfax, για ανταλλαγή πληροφορίων με τις ΗΠΑ για τις επιδρομές εναντίον της ISIS στη Συρία μέσω του κέντρου που έχει συσταθεί στην ιρακινή πρωτεύουσα. Το κέντρο στη Βαγδάτη εμπλέκει και ιρανούς αξιωματούχους.

http://www.hitandrun.gr

Δείτε επίσης

Ετοιμάζεται να στείλει Στρατό η κυβέρνηση σε Μέση Ανατολή και Αφρική;

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ –  Απεργοσπάστης Στρατός για χάρη του συνεδρίου Ασφάλειας στη Ρόδο πάει σε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *