Τρίπλα Τσίπρα

tripla.tsipra1

Μπροστά στο ενδεχόμενο μιας καθαρής ήττας αύριο Τετάρτη στη βουλή η κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει (προς το παρόν) στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα τις ρυθμίσεις για τη φορολόγηση των αγροτών και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Οι «εταίροι» βλέποντας το στραπάτσο που οδηγείται η μοναδική κυβέρνηση που θα μπορούσε να περάσει τέτοιο μνημόνιο της επέτρεψαν να κερδίσει μικρό πολιτικό χρόνο, ξέροντας ότι χωρίς πολιτικάντικες τρίπλες η μπάλα θα κουρελιάσει παντελώς τον αριστερό πολιτικό μανδύα ακυρώνοντας με το βέβαιο εκλογικό καταποντισμό της το φθινόπωρο τους σχεδιασμούς τους για πλήρη άλωση της χώρας.

Τα μηνύματα που έφταναν στο Μαξίμου επιβεβαίωναν τους φόβους του Αλ. Τσίπρα και των συνεργατών του για άρνηση μεγαλύτερου αριθμού βουλευτών της προηγούμενης συνεδρίασης να ψηφίσουν τα μέτρα. Έτσι τα μεταθέτει για αργότερα, τον Αύγουστο ή τις αρχές Σεπτέμβρη.

Τι ελπίζουν κερδίζοντας αυτό τον ελάχιστο πολιτικό χρόνο; Ο πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται.

Τι κέρδισαν ένα πεντάμηνο διαπραγματεύσεων; Ένα μνημόνιο, σκληρότερο όλων των προηγούμενων και κατά κοινή ομολογία κάθε οικονομολόγου στο πλανήτη, απόλυτα ανεφάρμοστο και με δεδομένη τη πορεία της χώρας προς την απόλυτη χρεοκοπία.

Έτσι την Τετάρτη θα επικεντρωθούν να ψηφίσουν κυρίως τη ρύθμιση για την αλλαγή του κώδικα πολιτικής δικονομίας που επιτρέπει τις κατασχέσεις express προκειμένου να περάσει μεγάλο μέρος της ιδιωτικής περιουσίας στα χέρια του ταμείου των «δανειστών».

Στο μεταξύ με μέτρα «κοινωνικής αλληλεγγύης» και μεγαλοστομίες «περί καταπολέμησης της διαφθοράς και φοροδιαφυγής» θα επιδιώξει η κυβέρνηση να αποσπάσει τη προσοχή από την ουσία επαναστοχοποιώντας τους τυροπιτάδες και τους καφετζήδες κι αφήνοντας βεβαίως στο απυρόβλητο τη μεγάλη και εσαεί ασύλληπτη φοροδιαφυγή που στηρίζει με όλα τα μέσα τις κυβερνητικές επιλογές.

Ωστόσο επισημαίνουμε ότι ποτέ μια τρίπλα δεν είναι σίγουρο ότι θα εξασφαλίσει το πλεονέκτημα που επιδιώκει ο Αλ. Τσίπρας. Μπορεί να θεωρεί ότι «διευκολύνει» τους βουλευτές τεμαχίζοντας το πολυνομοσχέδιο αλλά από την άλλη υποτιμάει τη ταχύτητα των εξελίξεων και τις αλλαγές που συντελούνται. Η οργή της κοινωνίας μεγαλώνει. Το κόμμα που ανέδειξε τη σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση εμφύλιου. Οι βουλευτές που ενδεχομένως θα υποχωρήσουν αύριο κινδυνεύουν να απαξιωθούν εντελώς. Όσοι από τους υπόλοιπους ψηφίσουν τις διατάξεις για τους πλειστηριασμούς express δύσκολα θα μπορέσουν να επανεμφανιστούν ακόμη και σε κομματικές συγκεντρώσεις του κυβερνώντος κόμματος.

 

Δείτε επίσης

ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  «Στην τυραννία πρέπει να πας κόντρα εξαρχής. Η απολυταρχία όταν καβαλικέψει είναι δύσκολο να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *