Δευτέρα , 15 Απριλίου 2024

«Χαιρέτα μου τον πλάτανο»

platanos-arkas

Έχετε ακούσει κάποιον τραπεζίτη να διαμαρτύρεται;  Έχετε ακούσει κάποιον μεγιστάνα «εθνικό εργολάβο» να μην στηρίζει την κυβέρνηση; Ακούσατε κάτι εναντίον της «αναγκαίας» αξιολόγησης και των νέων μέτρων από τα κανάλια της διαπλοκής; Υπάρχει κάποιος από όλο αυτό το συρφετό των τρωκτικών που να μη θέλει να μείνει Ευρώπη; Ακούσατε τέλος κανένα παράπονο από όλους τους διαπλεκόμενους και τα λαμόγια αυτής της χώρας για την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα; Ως κι οι παραδοσιακοί εκπρόσωποι της συντηρητικής παράταξης και της ολιγαρχίας έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους και βρίσκονται στη γωνία.

Ποιοι πληρώνουν το μάρμαρο μέχρι σήμερα; Ποιοι πληρώνουν την κρίση; Αυτοί που πλήρωναν και την ανάπτυξη τα προηγούμενα των μνημονίων χρόνια. Μισθωτοί, εργαζόμενοι, μικροεπαγγελματίες, αγρότες, συνταξιούχοι κι άνεργοι που καθημερινά αυξάνονται και πληθύνονται. Γι αυτούς αυξάνονται και οι φόροι, έμμεσοι και άμεσοι.Γι΄αυτούς χτυπάει κάθε μέρα η καμπάνα.

Για όλους αυτούς τους τελευταίους, εμάς, που πάντα πληρώνουμε το μάρμαρο, «δουλεύει» η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Εμείς είμαστε το διακύβευμα της αξιολόγησης. Εμάς παζαρεύουν. Τη ζωή μας παζαρεύουν. Τη ζωή και τις πεζούλες αυτού του τόπου που ποτίσαμε με αίμα και ίδρωτα. Αυτές που μας κράτησαν όρθιους σε όλα τα δύσκολα χρόνια.

Εμείς καλούμαστε να πληρώσουμε τα χρέη, τα θαλασσοδάνεια, την ανάπτυξη των ολιγαρχών, τα μεγάλα έργα που άλλοι εκμεταλλεύονται. Καλούμαστε να γίνουμε ενοικιαστές του χώρου, των πόρων της γης, των υποδομών, της στέγης που φτιάξαμε πετραδάκι-πετραδάκι, της θάλασσας και του αέρα που αναπνέουμε.

Αυτά προς απάντηση σε όσους καλόπιστα η κακόπιστα μου έγραψαν ότι κάνω σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Αντιλέγω, σε όσους καλόπιστα μου το επισημαίνουν, ότι αυτοί, οι τελευταίοι, δεν έχουν κανένα λόγο να ταυτίζονται με αυτή την κυβέρνηση. Δεν είναι η κυβέρνηση του λαού που ήθελαν να είναι. Είναι η κυβέρνηση των δανειστών, των «εταίρων», της «ευρωπαϊκής προοπτικής», της κωλοτούμπας, του νέου κοινωνικού μεσαίωνα που έρχεται. Δυστυχώς. Μακάρι να ήταν αλλιώς. Δεν είναι και κάθε μέρα το φανερώνει πέραν πάσης αμφιβολίας.

Άκις Ξενάκις

Δείτε επίσης

ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ

Σαν σήμερα… Σαν σήμερα γεννήθηκε, σαν σήμερα πέθανε, σαν σήμερα αντισταθήκαμε, σαν σήμερα νικήσαμε, σαν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *