Σάββατο , 25 Μαΐου 2024

Ξεθάβουν κλήσεις στάθμευσης από το 2011 και ετοιμάζουν ραβασάκια

dimotiki-astinomia

215.000 κατόχους αυτοκινήτων ετοιμάζεται να χαρατσώσει ο κ. Καμίνης μέσω του Δήμου Αθηναίων, όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά του ο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» σήμερα, για την περίοδο 2011 – 2013.

Πρόκειται για κλήσεις στάθμευσης που μοίραζε απλόχερα η δημοτική αστυνομία – άλλωστε δεν έκανε και τίποτα άλλο – και έχουν παραμείνει απλήρωτες όπως ισχυρίζεται η δημοτική αρχή.

Εντύπωση προκαλεί, όπως αναφέρει η εφημερίδα, το γεγονός ότι ενώ μέχρι το παραπάνω διάστημα οι κλήσεις υπολογίζονται σε 160.000 χιλιάδες, ο αριθμός τους δεν μειώθηκε μετά την κατάργηση έκτοτε της δημοτικής αστυνομίας. Αλλά τότε ποιοι και με ποια νομιμοποίηση έκοβαν κλήσεις;

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στις εκατοντάδες χιλιάδες αυτών των κλήσεων στάθμευσης παρελθόντων ετών θα επιμεριστούν και οι «τόκοι υπερημερίας», οι προσαυξήσεις όπως προβλέπεται που θα προκαλέσουν εγκεφαλικό στους αποδέκτες.

Να θυμίσουμε ότι και παλαιότερα επι θητείας της κ. Μπακογιάννη στο Δήμο Αθηναίων επιχειρήθηκε παρόμοια ενέργεια με κλήσεις περασμένων ετών που βεβαίως στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία αφού αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχαν αντίγραφα αυτών των κλήσεων για παραβάσεις στάθμευσης στις υπηρεσίες των Δήμων,  είχαν ελλιπή στοιχεία, ο κόσμος αρνήθηκε να προσέλθει και να πληρώσει και το εφεύρημα για αφαίμαξη εγκαταλείφθηκε.

Επίσης απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη το 2014 για τις κλήσεις περασμένων ετών αναφέρει ότι αυτές οι κλήσεις στερούνται νομιμότητας καθώς περιέχουν ελλιπή στοιχεία και κυρίως η αποστολή μετά από χρόνια αντίστοιχων ειδοποιητηρίων στερεί την δυνατότητα αμφισβήτησης από τους ενδεχόμενους παραβάτες που αδυνατούν δικαίως να θυμηθούν και να αποδείξουν το βάσιμο των αντιρρήσεών τους. Με αυτή την απόφαση διαγράφηκαν χιλιάδες οφειλές από αντίστοιχες παραβάσεις σε πολλούς δήμους της χώρας, ιδιαίτερα της Αττικής.

Ο Συνήγορος του Πολίτη υπέδειξε στους πολίτες να ζητήσουν από τις υπηρεσίες των ∆ήµων αντίγραφα των κλήσεων-πράξεων βεβαίωσης παράβασης οχήµατος- προκειµένου να ελέγξουν το περιεχόµενο αυτών. Συγκεκριµένα, τους προέτρεψε να συγκρίνουν τα στοιχεία του οχήµατος ιδιοκτησίας τους, όπως αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας, µε τα στοιχεία αυτού όπως αναγράφονται στις κλήσεις. Επίσης, επεσήμανε ότι οι προσφεύγοντες τότε οφείλουν να ελέγξουν το περιεχόµενο της κλήσης και κυρίως εάν ήταν όλα τα πεδία αυτής πλήρως συµπληρωµένα.

Από αυτούς τους ελέγχους τότε διαπιστώθηκε ότι:

(α) είτε ότι οι κλήσεις, βάσει των οποίων τους είχε επιβληθεί το πρόστιµο, δεν περιείχαν σωστά τα στοιχεία του οχήµατός τους (π.χ. αριθµός κυκλοφορίας, µάρκα, χρώµα),

 

(β) είτε ότι δεν είχε προσδιοριστεί επακριβώς η θέση του οχήµατος σε σχέση µε τη περιοχή ισχύος της σήµανσης (π.χ. µη αναγραφή του αριθµού της οδού), ή/και

 

(γ) ότι οι κλήσεις δεν περιείχαν άλλα στοιχεία της παράβασης (π.χ. ποινή). Στη συνέχεια, ο Συνήγορος του Πολίτη επεσήµανε στις αρµόδιες υπηρεσίες των ∆ήµων ότι µε βάση το ισχύον νοµικό πλαίσιο (υπ΄ αριθµ. 2515/64/2007/11-7-2007 ΚΥΑ, και άρθρα 4, 10 & 104 του ΚΟΚ), στην κλήση θα πρέπει να αναγράφονται ορθά όλα τα στοιχεία που αφορούν στον ακριβή προσδιορισμό του οχήματος του παραβάτη και της παράβασης που διαπράχθηκε. Επιπλέον, διευκρίνισε ότι στις περιπτώσεις εκείνες που το αρµόδιο διοικητικό όργανο, το οποίο έχει την ευθύνη της ορθής αναγραφής στην κλήση όλων των στοιχείων που προβλέπει ο νόµος, αναγράφει εσφαλµένα ή ελλιπή στοιχεία, η εν λόγω πράξη καθίσταται ακυρωτέα. Συνεπώς, τόνισε ότι, όταν συντρέχει κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις, η αρµόδια για την είσπραξη αρχή οφείλει να µην προβαίνει στην είσπραξη του προστίµου, σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας είσπραξης γίνεται αυτό αντιληπτό. Κατόπιν των ανωτέρω οι οικονοµικές υπηρεσίες των ∆ήµων (Αθηναίων, Βάρης- Βούλας-Βουλιαγµένης, Σιντικής, Βέροιας) αποδέχθηκαν τις προτάσεις της Αρχής και προέβησαν στη διαγραφή οφειλών από πρόστιµα παράνοµης στάθµευσης.

Σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητηθεί η ανάθεση στην υπηρεσία μηχανογράφησης του δήμου των απλήρωτων κλήσεων προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία με τα ειδοποιητήρια στους χιλιάδες κατόχους αυτοκινήτων και δίκυκλων.

Ο κ. Καμίνης χρειάζεται λεφτά για τα ΣΔΙΤ, την «κοινωνική πολιτική» και τις φιέστες του Δήμου. 

Προβλέπουμε την ίδια αποτυχία με την προηγούμενη της κ. Μπακογιάννη. Ο κόσμος βαριά λαβωμένος από τη κρίση που φόρτωσαν στις πλάτες του δεν πρόκειται να πληρώσει. Δεν πρόκειται να πληρώσει και ξέρει ότι έχει κάθε ηθική νομιμοποίηση να το κάνει. Η δημοτική αρχή της Αθήνας ας έχει κατά νου ότι η οργή που είναι συσσωρευμένη όταν ξεσπάσει θα τους πάρει και θα τους σηκώσει.

 

Δείτε επίσης

ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  «Στην τυραννία πρέπει να πας κόντρα εξαρχής. Η απολυταρχία όταν καβαλικέψει είναι δύσκολο να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *