Τετάρτη , 22 Μαΐου 2024

ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ

 

GALA-1

Προς δημοσίευση η ΚΥΑ για το εβαπορέ γάλα –

Οπως το φοβόμασταν, η αναδίπλωση των συριζαίων κράτησε μόνο μερικές μέρες. Η κατάπτυστη ΚΥΑ των Τσακαλώτου-Μπόλαρη που ανοίγει το δρόμο για την εκτεταμένη χρήση συμπυκνωμένου (εβαπορέ) γάλακτος από την ελληνική γαλακτοβιομηχανία, η οποία είχε αποσυρθεί μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Κόντρας» και τη σκληρή καταγγελία της ΠΟΓΕΔΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων), πήρε και πάλι το δρόμο για δημοσίευση στο ΦΕΚ. Ο καινούργιος Κωδικός Αριθμός Δημοσίευσης είναι 42609/8.6.2016 και αναμένεται να δημοσιευτεί περί τα τέλη Ιούνη.

Δεν ξέρουμε αν έχουν γίνει τίποτα αλλαγές (βλέπετε επέλεξαν να μην ανεβάσουν την ΚΥΑ στη Διαύγεια, ως όφειλαν), όμως αυτές δε θα αφορούν την ουσία. Με την εν λόγω ΚΥΑ νομιμοποιείται η χρήση εβαπορέ γάλακτος και πρωτεΐνης γάλακτος για την παραγωγή γιαουρτιού. Στην πραγματικότητα, νομιμοποιείται αυτό που μέχρι τώρα γινόταν παράνομα. Δηλαδή, η χρησιμοποίηση εβαπορέ γάλακτος στην παραγωγή όχι μόνο γιαουρτιού, αλλά όλης της γκάμας των γαλακτοκομικών προϊόντων, ακόμα και στο χαρακτηριζόμενο ως νωπό γάλα, ακόμα και σε προϊόντα ΠΟΠ!

Ετσι, μπαίνει ταφόπλακα στην ελληνική κτηνοτροφία, καθώς οι μικροί κτηνοτρόφοι γίνονται έρμαια των γαλακτοβιομηχανιών και θ’ αρχίσουν να εγκαταλείπουν την κτηνοτροφία. Ταυτόχρονα, ανοίγει η κερκόπορτα για την υποβάθμιση των ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων (όχι μόνο του γιαουρτιού, αλλά και των τυριών ΠΟΠ). Πώς να υπερασπιστείς το χαρακτηρισμό ΠΟΠ, για παράδειγμα, όταν οι ανταγωνιστές θα μπορούν να επικαλεστούν το επιχείρημα της εισαγωγής τεράστιων ποσοτήτων εβαπορέ γάλακτος από ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες κατά τεκμήριο χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τυριών; Οταν εισάγεται σε μεγάλες ποσότητες έτοιμο «μπασκί», που είναι επεξεργασμένο μείγμα για την παραγωγή ημίσκληρων τυριών;

Αυτοί που μυξοκλαίνε για τη φέτα (αναφερόμαστε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, στις γαλακτοβιομηχανίες, αλλά και στους εκπρόσωπους των κτηνοτρόφων), κάνουν πως δε βλέπουν τι θα γίνει με τη νομιμοποίηση των αθρόων εισαγωγών εβαπορέ γάλακτος, που θα καταστήσει όχι μόνο τη φέτα αλλά όλα τα ελληνικά γαλακτοκομικά ΠΟΠ, παντελώς αναξιόπιστα.

Οπως έχουμε αποκαλύψει (μολονότι αρνούνται να μας χορηγήσουν τα αναλυτικά Ισοζύγια Γάλακτος, που έχουμε ζητήσει επίσημα), τεράστιες ποσότητες εβαπορέ γάλακτος εισάγονται ήδη από τις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, υπό την πλήρη κάλυψη των κυβερνήσεων και των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών. Δεδομένου ότι το συμπυκνωμένο (εβαπορέ) γάλα αραιώνεται με νερό σε αναλογία 1:2 ή 1:3, το εισαγόμενο εβαπορέ γάλα που εισήχθη επισήμως το 2013, το 2014 και το 2015, αν μεν αραιωθεί με νερό σε αναλογία 1:2 φτάνει το 24,01%, το 30,35% και το 29,02% του εγχώριου γάλακτος (αντίστοιχα για καθεμιά από τις τρεις χρονιές), ενώ αν αραιωθεί σε αναλογία 1:3, που είναι το σύνηθες, τότε το εισαγόμενο εβαπορέ αντιπροσωπεύει το 32,01%, το 40,47% και το 38,69% του εγχώριου (αντίστοιχα για κάθε χρονιά).

Αν πάρουμε υπόψη ότι οι πραγματικές ποσότητες εβαπορέ γάλακτος που εισήχθησαν είναι μεγαλύτερες από τις καταγεγραμμένες, τότε θα έχουμε μια πληρέστερη εικόνα και θα μπορούμε να πούμε ότι το εβαπορέ γάλα που εισάγεται, όταν αραιωθεί με την απαιτούμενη ποσότητα νερού, φτάνει σχεδόν στο μισό του εγχώριου γάλακτος! Μπορεί οποιοσδήποτε νοήμων άνθρωπος να πει οτιδήποτε άλλο εκτός του ότι αυτές οι τεράστιες ποσότητες εισαγόμενου εβαπορέ γάλακτος δεν χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή γιαουρτιού (που κι αυτή απαγορεύεται ρητά από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών), αλλά για την παραγωγή και των υπόλοιπων γαλακτοκομικών προϊόντων, ακόμα και του γάλακτος που πωλείται ως νωπό;

ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 17 ΙΟΥΝΗ

Δείτε επίσης

Το φαγητό ως κατανάλωση ύλης και κουλτούρας

Tο φαγητό είναι χημεία, οικολογία, κοινωνιολογία, οικονομία και σημειωτική ταυτόχρονα. Ως χημεία το φαγητό χλευάζει …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *