Τετάρτη , 19 Ιουνίου 2024

Χωρίς τέλος το μακελειό στο Κουρδιστάν

kurdish-cizre-4

Αισχρή, συνένοχη σιωπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της «διεθνούς κοινότητας»

Του Ερρίκου Φινάλη

Ο εφιάλτης στο «τουρκικό» Κουρδιστάν συνεχίζεται. Η λεγόμενη διεθνής κοινότητα παριστάνει ότι δεν βλέπει τα καθημερινά εγκλήματα του τουρκικού καθεστώτος στις αποκλεισμένες κουρδικές πόλεις. Ιδίως η κυνική στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί πραγματικό όνειδος, αφού όχι μόνο σιωπά αλλά καλοπιάνει τον Ερντογάν. Μέσα στις τελευταίες μόνο μέρες σχεδόν 90 άμαχοι έχουν δολοφονηθεί με φρικτό τρόπο σε τρία από τα «υπόγεια του τρόμου», όπου είχαν καταφύγει για να σωθούν από τους ελεύθερους σκοπευτές και από τους τυφλούς βομβαρδισμούς του τουρκικού στρατού. Είναι άγνωστος ο συνολικός αριθμός των αμάχων που έπεσαν θύματα εμπρησμών, χημικών όπλων και πυροβολισμών στο ψαχνό από το στρατό, την αστυνομία και τις παρακρατικές συμμορίες που αλωνίζουν στην περιοχή. Αποκλεισμένοι, χιλιάδες Κούρδοι προσπαθούν να επιβιώσουν καθώς εξελίσσεται ένας ακήρυκτος αλλά πραγματικός πόλεμος εναντίον τους. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τον τελευταίο μήνα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 150 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.

kurdish-cizre-1

Το τελευταίο επεισόδιο μαζικής σφαγής έγινε γνωστό προχθές από τον Ντεριά Κοτς, στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) στο Σουρ του Ντιγιαρμπακίρ. Ο Κοτς, εγκλωβισμένος και ο ίδιος, κατάφερε να ενημερώσει σε ένα απελπισμένο τηλεφώνημά του ότι περίπου 20 άνθρωποι που είχαν καταφύγει σε υπόγειο κάηκαν ζωντανοί όταν η αστυνομία έριξε πετρέλαιο και πυρπόλησε το κτίριο, που προηγουμένως είχε βομβαρδιστεί από τουρκικά τεθωρακισμένα. Ο Κοτς είπε ότι ο ίδιος και άλλοι 20 περίπου πολίτες επιβίωσαν από την επίθεση, αλλά οι περισσότεροι είναι σοβαρά τραυματισμένοι και υποφέρουν από εγκαύματα. Παρ’ όλα αυτά, οι τουρκικές αρχές απαγορεύουν την πρόσβαση ασθενοφόρων στην περιοχή, όπως κάνουν και στην επίσης αποκλεισμένη πόλη Τζίζρε… Η τύχη του ίδιου του Ντεριάν Κοτς και των υπόλοιπων αμάχων που επιβίωσαν και βρίσκονται μαζί του είναι άγνωστη, αφού διακόπηκε απότομα κάθε επικοινωνία μαζί του.

 

Βρώμικη συμπαιγνία Τουρκίας – Ε.Ε.

Είχε προηγηθεί η μαζική δολοφονία τουλάχιστον 60 αμάχων που είχαν καταφύγει σε υπόγειο κτιρίου στη γειτονιά Κουντί της Τζίζρε, η οποία βρίσκεται σε πλήρη αποκλεισμό εδώ και τρεις εβδομάδες. Όπως κατήγγειλε ο συμπρόεδρος του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, «η γειτονιά βομβαρδίζεται διαρκώς από το πυροβολικό και τα τεθωρακισμένα, ενώ δεν υπάρχει παρουσία Κούρδων ανταρτών». Ο Ντεμιρτάς κατήγγειλε συμπαιγνία Άγκυρας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι πραγματοποιούνται βρώμικες συμφωνίες με πρόσχημα την προσφυγική κρίση, και επέκρινε ονομαστικά τη Μέρκελ «η οποία μετατρέπει το ανθρωπιστικό πρόβλημα σε εργαλείο παζαριού με την Άγκυρα». Η Μέρκελ επισκεπτόταν την Τουρκία τη μέρα της μεγάλης σφαγής στην Τζίζρε, για την οποία βέβαια δεν άκουσε τίποτα… Ο επικεφαλής του HDP κατήγγειλε τέλος ότι το καθεστώς της Άγκυρας προσπαθεί να συγκαλύψει τη συγκεκριμένη σφαγή σκορπίζοντας τις σορούς των δολοφονημένων σε διάφορα κτίρια και αναγγέλλοντας σε δόσεις το θάνατό τους ως «παράπλευρες απώλειες»…

Καλώντας τους προοδευτικούς ανθρώπους στην Τουρκία και σε όλο τον κόσμο να ξεσηκωθούν και να παλέψουν για να σταματήσει ο βρώμικος πόλεμος ενάντια στον κουρδικό λαό, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς θύμισε ότι «η ανθρώπινη ιστορία δεν είναι μόνο ιστορία σφαγών, αλλά και ιστορία αντίστασης». Και τόνισε ότι ο Ερντογάν δεν θα περιοριστεί στον πόλεμο εναντίον των Κούρδων: «Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Τζίζρε είναι στην πραγματικότητα μια προειδοποίηση και προς τη Σμύρνη ή τα Άδανα: “Να τι θα πάθετε εάν δεν υποταχθείτε στην κυβέρνηση”. Πρέπει λοιπόν να δυναμώσουμε το μέτωπό μας ενάντια στο φασισμό. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα μπλοκ του πολέμου, στο οποίο συμμετέχει το κόμμα του Ερντογάν, το παραδοσιακό βαθύ κράτος και τα ακροδεξιά κόμματα. Ο τυφλός βομβαρδισμός πόλεων προδίδει ότι αυτό το μπλοκ εμφορείται από τη νοοτροπία του Ισλαμικού Κράτους».

Ολοκληρωτικός πόλεμος και κυνική διπλωματία

Είναι πλέον σαφές, σε συνδυασμό και με την οριστική διακοπή των συνομιλιών με τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που κρατείται πάλι σε πλήρη απομόνωση, ότι το καθεστώς Ερντογάν επιλέγει τον ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον των Κούρδων και οποιουδήποτε άλλου αμφισβητεί την παντοκρατορία του. «Στριμωγμένος» από τις ήττες του στο συριακό Κουρδιστάν λόγω της ηρωικής αντίστασης των Κούρδων μαχητών και των διεθνών εθελοντών, αλλά και της ρωσικής επέμβασης, ο Ερντογάν προσπαθεί να τσακίσει κάθε αντίσταση τουλάχιστον στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Σ’ αυτό απολαμβάνει τη σιωπηρή ενθάρρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ούτε μια κουβέντα από τους «ευαίσθητους» Δυτικούς ακόμη κι όταν οι στρατοχωροφύλακες δημοσιεύουν περήφανοι στο facebook φωτογραφίες τους πάνω από τη σορό μιας νεαρής Κούρδισσας που έχουν μόλις δολοφονήσει και γδύσει… Ίσως να το θεωρούν απλά «υπερβάλλοντα ζήλο στην καταπολέμηση των τρομοκρατών», αφού όχι μόνο η Τουρκία αλλά και οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. περιλαμβάνουν το ΡΚΚ στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων. Και, ως γνωστόν, τους ύποπτους πρώτα τους βιάζεις, τους καις, τους δολοφονείς, και μετά ερευνάς μήπως ήταν άμαχοι πολίτες. Άλλωστε δεν είναι η Τουρκία η πρώτη διδάξασα…

Την ίδια στιγμή οι Κούρδοι της Συρίας αποτελούν το μήλο της έριδος μεταξύ των αντιμαχόμενων ξένων δυνάμεων που επεμβαίνουν στην περιοχή. Διεκδικούνται δηλαδή ως «σύμμαχοι» τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Ρωσία. Αυτήν την εβδομάδα το αδελφό κόμμα του ΡΚΚ στη Συρία, το PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας), εγκαινίασε τα γραφεία της επίσημης αντιπροσωπείας του στη Μόσχα μετά από πρόσκληση του Ρώσου προέδρου Πούτιν. Λίγο καιρό πριν είχε προηγηθεί η επίσημη αναγνώριση της αντιπροσωπείας του HDP από τις ρωσικές αρχές. Αλλά η Ουάσιγκτον δεν μένει με σταυρωμένα χέρια: προσπαθεί κι αυτή να προσεταιριστεί το PYD, προκαλώντας την οργή του Ερντογάν που οργισμένος κάλεσε τις ΗΠΑ να αποφασίσουν αν τάσσονται «στο πλευρό της Τουρκίας, ή των τρομοκρατών του Κομπάνι;». Όλο αυτό το κυνικό διπλωματικό παιχνίδι διεξάγεται βέβαια στις πλάτες των λαών της περιοχής, που πεισματικά αγωνίζονται να επιβιώσουν ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά των ιμπεριαλιστών, των περιφερειακών δυνάμεων και των τζιχαντιστών.

 

Δήλωση βουλευτή του HDP

hdp

O Φαϊζάλ Σαριγιλντίζ, βουλευτής του HDP που έχει παραμείνει στην Τζίζρε μαζί με τους εγκλωβισμένους συμπατριώτες του (τέτοια στάση κρατούν έμπρακτα όλα τα στελέχη του κουρδικού κινήματος αλλά και της τουρκικής Αριστεράς…), δήλωσε προχθές:

«Το ΑΚΡ είναι ο αρχιτέκτονας αυτής της ρατσιστικής και φασιστικής λογικής. Δολοφονήσατε την αδελφοσύνη των λαών μας στην Τζίζρε. Φτάσαμε να ντρεπόμαστε να μιλάμε για ειρήνη, γι’ αυτήν την πιο αγαπημένη μας λέξη, όταν απευθυνόμαστε στο λαό. Εδώ και 56 μέρες η Τζίζρε βιώνει κάθε είδους θηριωδία. Ζούμε καταστάσεις που αποτελούν ντροπή και στίγμα για την ανθρωπότητα. Θα αποτελούσε τεράστια πολιτική πλάνη να νομίσει κανείς ότι πρόκειται για τοπικές παρεκτροπές κάποιων κρατικών δυνάμεων που βρίσκονται εκτός ελέγχου. Η σφαγή και η φρικαλεότητα στην Τζίζρε υλοποιείται από τη συνεργασία του ΑΚΡ με το Τμήμα Ειδικού Πολέμου και αποσκοπεί στον εκφοβισμό όλης της κοινωνίας μέσω της παραδειγματικής τιμωρίας μιας πόλης που δεν λύγισε. Η σφαγή στην Τζίζρε είναι έργο μιας συμμαχίας του καθεστώτος και του στρατού με τους παρακρατικούς και τους ακροδεξιούς που πρωταγωνίστησαν στις σφαγές των Κούρδων και στη δεκαετία του ’90».

 

Οι Μάνες της Ειρήνης ετοιμάζονται για πόλεμο

kourdistan manes

«Για χρόνια παρακαλούμε για Ειρήνη. Δώσαμε στα παιδιά μας ονόματα της Ειρήνης. Αλλά η απάντηση της Άγκυρας στις εκκλήσεις μας είναι η γενοκτονία. Το έγκλημα ενάντια στην ανθρωπότητα στην Τζίζρε δεν έχει όνομα. Τώρα τελείωσε η περίοδος των εκκλήσεων για Ειρήνη. Τα νέα παιδιά μας θα πάρουν πολεμικά ονόματα». Με αυτή τη δραματική δήλωση η εκπρόσωπος της Συνέλευσης των Μανάδων για την Ειρήνη, του κινήματος των γυναικών που έχουν χάσει τα παιδιά τους στις συγκρούσεις με το τουρκικό κράτος αλλά αγωνίζονταν για την Ειρήνη, εξέφρασε χτες στα Άδανα την οδύνη και την οργή ολόκληρης της κουρδικής κοινωνίας αλλά και του προοδευτικού τμήματος της τουρκικής κοινής γνώμης.

«Αυτοί που ασκούσαν κριτική στις σφαγές των Παλαιστινίων από το Ισραήλ τώρα κάνουν τα ίδια και χειρότερα στο Κουρδιστάν. Πήγαμε στην Τζίζρε για να βοηθήσουμε στον απεγκλωβισμό των ανθρώπων από τα υπόγεια και τη μεταφορά των τραυματιών στα νοσοκομεία. Αλλά το κράτος μας εμπόδισε. Δεν αφήνει τα ασθενοφόρα να πλησιάσουν, καίει ζωντανούς τους εγκλωβισμένους», κατήγγειλε η Σεμσά Μπαγντού. Και, απευθυνόμενη προσωπικά στον Ερντογάν, ξέσπασε: «Δεν μπορείς να εξολοθρεύσεις τους Κούρδους. Αν εξακολουθήσεις να απορρίπτεις τις εκκλήσεις μας για Ειρήνη, θα τις απορρίψουμε κι εμείς. Θα ενωθούμε με τα παιδιά μας και θα πολεμήσουμε. Λες ότι θα ξαναχτίσεις την Τζίζρε, εσύ Ερντογάν, που την κατέστρεψες. Τίποτα δεν θέλουμε από σένα! Μόνο να φύγεις από τη χώρα μας! Απέκλεισες τα παιδιά μας στα υπόγεια, τα άφησες να πεθάνουν από τα τραύματα, από πείνα και δίψα, κι όσα έζησαν τα εκτέλεσες εν ψυχρώ. Σκότωσες τους γιους και τις κόρες του λαού μας μέσα στα σπίτια τους. Δεν σε φοβόμαστε πια. Θα σε πολεμήσουμε!»…

 

«Ίσως αυτές να είναι οι τελευταίες μου λέξεις»

kourdistan 1

Τραγική επιβεβαίωση βρήκαν τα λόγια του Μεχμέτ Τουντς, συμπροέδρου της Λαϊκής Συνέλευσης της Τζίζρε, δηλαδή της αυτόνομης αυτοδιοίκησης αυτής της μαρτυρικής κουρδικής πόλης. Μ’ αυτήν την αγωνιώδη κραυγή ολοκλήρωσε το τελευταίο τηλεφωνικό μήνυμά του προς τους συμπατριώτες του και ολόκληρη την ανθρωπότητα, εγκλωβισμένος κι ο ίδιος σε ένα υπόγειο με δεκάδες αμάχους. Λίγο αργότερα δολοφονήθηκαν όλοι εν ψυχρώ από τον τουρκικό στρατό…

«Αυτό που ζούμε τώρα είναι όνειδος για την ανθρωπότητα. Το κτίριο έχει πιάσει φωτιά. Μαζί μου είναι πολλοί τραυματίες και μικρά παιδιά. Πέντε άνθρωποι εδώ έχουν ήδη πεθάνει από ακατάσχετη αιμορραγία. Κάνω έκκληση, επιτρέψτε στα πυροσβεστικά οχήματα και τα ασθενοφόρα να μας προσεγγίσουν. Περιμένουμε το θάνατο, κι αν έρθει, θα είναι μια αιώνια ντροπή για την Τουρκία και για τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτή τη στιγμή θέλω να απευθυνθώ καταρχήν στον κουρδικό λαό: Δίνουμε έναν αγώνα. Κρατήστε ψηλά το φρόνημά σας! Ο επικείμενος θάνατός μας σ’ αυτό το υπόγειο δεν σημαίνει το τέλος του αγώνα για Ελευθερία. Επί 60 μέρες κραυγάζουμε και κάνουμε εκκλήσεις. Μετατρέψαμε τα κορμιά μας σε ασπίδες, ενάντια σε τανκς, όλμους, φλογοβόλα και εκτοξευτές πυραύλων. Μην έχετε καμιά αμφιβολία για τον αγώνα! Στέλνω τους χαιρετισμούς μου σε όλα τα αδέλφια που τον συνεχίζουν. Δεν λυγίσαμε, μπορείτε να είστε περήφανοι για εμάς!»

Πηγή: http://www.e-dromos.gr

 

Δείτε επίσης

Ετοιμάζεται να στείλει Στρατό η κυβέρνηση σε Μέση Ανατολή και Αφρική;

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ –  Απεργοσπάστης Στρατός για χάρη του συνεδρίου Ασφάλειας στη Ρόδο πάει σε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *