Παρασκευή , 19 Ιουλίου 2024

Υπόθεση Golden Hall: το σκάνδαλο συνεχίζεται

GOLDEN-HALL

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής της 17/3/2016 εισήχθη ως τελευταίο θέμα η έγκριση της ΣΜΠΕ του ΤΑΙΠΕΔ – δηλαδή η έγκριση της ιδιωτικοποίησης. Η παράταξη της Ρ. Δούρου υποστήριξε την θετική εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος (δες εδώ) και κανείς από τους συμβούλους της δεν έφερε αντίρρηση (για μια ακόμη φορά, ούτε και τα μέλη της Δύναμης Ζωής που πρόσκεινται στη ΛΑΕ), από κοινού με τις παρατάξεις Σγουρού και Κουμουτσάκου.

 

Σε μια έκταση χαρακτηρισμένη ως «κοινόχρηστο χώρο πρασίνου», με αιτιολογία τη «βιασύνη» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες -και τα ανάλογα «βιαστικά» νομοθετήματα- χτίστηκε το κτίριο του Ραδιοτηλεοπτικού Κέντρου Τύπου των Ολυμπιακών Αγώνων, κοντά στο ΟΑΚΑ.

Τότε έλεγαν ότι πρόκειται περί προσωρινού κτιρίου (γι΄αυτό ανεγέρθηκε μόνο με μια… άδεια εκσκαφής). Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το «προσωρινό κτίριο» αντί να κατεδαφιστεί και να γίνει χώρος πρασίνου, νοικιάστηκε στην LAMDA (εταιρεία συμφερόντων Λάτση), και μετασκευάστηκε στο γνωστό εμπορικό κάτεργο Golden Hall.

Ένα ακόμη τεράστιο εμπορικό κέντρο σε μια ήδη κορεσμένη εμπορικά περιοχή, δια της μεθόδου της «παραχώρησης». Το κόλπο είναι γνωστό: ο ιδιώτης δεν θα μπορούσε ποτέ να πάρει άδεια να χτίσει ένα τόσο μεγάλο κτίριο στο σημείο εκείνο. Αναλαμβάνει να το χτίσει το δημόσιο, με τα δικά μας χρήματα, κει με πρόφαση το «δημόσιο συμφέρον» και μετά το «παραχωρεί» για 90 χρόνια στον Λάτση να κάνει τα κουμάντα του -με διάφορες προφάσεις, όπως ότι θα φτιάξει και Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων και διάφορα άλλα που βέβαια δεν έχουν γίνει…

Το 2011 το ακίνητο (ως… «δημόσιο») πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ και το σκάνδαλο συνεχίστηκε. Συγκεκριμένα: η αρχική σύμβαση του 2007 για τον χώρο όπου βρίσκεται το Golden Hall αντιστοιχούσε σε ενοίκιο 60,5 ευρώ το τετραγωνικό ανά έτος. Στη νέα σύμβαση του 2012, με την προσθήκη 21.600 τ.μ. του Μουσείου (που θα φτιαχτεί, υποτίθεται) το αντίτιμο του ενοικίου κατρακύλησε στα 5,9 ευρώ το τετραγωνικό ανά έτος! Αναλυτικότερα, με την πρώτη σύμβαση του 2007 για τα 132.200 τμ του Golden Hall προβλέπονταν ενοίκιο 8 εκατ. ευρώ  κατ’ έτος για 40 χρόνια. Η δεύτερη όμως σύμβαση έφερε τα πάνω κάτω. Με αυτή, για τα 153.800 τμ του συνολικού πλέον ακινήτου (Golden Hall :132.000 τμ, μουσείο: 14.300 τμ, γκαραζ:7.300 τμ) προβλέπεται ενοίκιο 81 εκατ. ευρώ για 90 χρόνια.

Σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που κατατέθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η Lamda θα φτιάξει στα επιπλέον 22 στρέμματα ένα ενυδρείο για παιδιά, ώστε να προσελκύσει περισσότερους πελάτες στο Golden Hall.

Κάποτε τα μέλη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν αυτή την υπόθεση ως «σκάνδαλο». Περασμένα ξεχασμένα…

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής της 17/3/2016 εισήχθη ως τελευταίο θέμα η έγκριση της ΣΜΠΕ του ΤΑΙΠΕΔ -δηλαδή η έγκριση της ιδιωτικοποίησης. Η παράταξη της Ρ. Δούρου υποστήριξε την θετική εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος (δες εδώ) και κανείς από τους συμβούλους της δεν έφερε αντίρρηση (για μια ακόμη φορά, ούτε και τα μέλη της Δύναμης Ζωής που πρόσκεινται στη ΛΑΕ), από κοινού με τις παρατάξεις Σγουρού και Κουμουτσάκου. 

Ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα κος Καραμέρος, μάλιστα, ζήτησε να υπάρξουν «αντισταθμιστικά» για τη γειτονιά του (βλ. την ομιλία του εδώ), πρόταση που μετ’ επαίνων δέχτηκε ο εισηγητής: Ιδιωτικοποίηση με αντισταθμιστικά οφέλη, λοιπόν, το «παράλληλο πρόγραμμα» της παράταξης Δούρου. Θα παραδώσουν τη δημόσια περιουσία στον Λάτση, θα κάνουν αβίωτη τη ζωή των κατοίκων της περιοχής, αλλά uα ζητήσουν και κάνα ψίχουλο για να φτιαχτούν τα πεζοδρόμια εκεί γύρω.

Μπορεί τελικά η ψηφοφορία να μετατέθηκε σε επόμενη συνεδρίαση, προκειμένου να σταλούν και οι απόψεις του Δήμου (γνωστές οι απόψεις του κου Πατούλη υπέρ κάθε ιδιωτικού συμφέροντος, βέβαια, και δεν αναμένεται καμιά έκπληξη), όμως η στάση της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι σαφής. Άλλωστε στην ίδια ακριβώς συνεδρίαση ψήφισαν σύσσωμοι την ιδιωτικοποίηση του Ιππικού Κέντρου Μαρκοπουλου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Είναι σαφές ότι και οι κορώνες κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, του Ελληνικού και άλλες παρόμοιες «αποφάσεις» του Περιφερειακού Συμβουλίου πάρθηκαν για επικοινωνιακούς λόγους, και έχουν ήδη καταστεί κούφια λόγια.

Μόνο οι αγώνες των πολιτών μπορούν να ανατρέψουν τα άθλια σχέδια ξεπουλήματος κάθε δημόσιας υποδομής και τσιμεντοποίησης κάθε δημόσιου χώρου στην Αττική.

http://anticapitalist-attiki.blogspot.gr

Δείτε επίσης

Τα αποθεματικά της η Περιφέρεια Αττικής τα «φύλαγε» για τον… Νιάρχο!

Μπορεί να ακούγεται προκλητικός ο τίτλος, κι όμως, αδυνατεί να περιγράψει την πραγματικότητα! Στο σημερινό …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *